Cîmpeanu: Decizia UMF Iaşi, corectă. Şi bolnavii care intră în spital au nevoie de un test PCR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Cîmpeanu: Decizia UMF Iaşi, corectă. Şi bolnavii care intră în spital au nevoie de un test PCR

GALERIE
cimpeanu
  • cimpeanu
- +

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a apreciat joi că decizia Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" din Iaşi privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau a dovezii vaccinării împotriva COVID-19 este una corectă pe baza autonomiei universitare, dar şi pentru faptul că studenţii de la Medicină au acces în spitale.

"Cu siguranţă nu este îngrădit niciun drept. În primul rând, nu sunt elevi, sunt studenţi. În al doilea rând, nu sunt studenţi oarecare, sunt studenţi la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale, bolnavii, ştiţi foarte bine, au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferenţiere şi am primi studenţii de la Medicină în spitale fără test PCR. În al treilea rând, există autonomie universitară. Este un lucru sfânt. Deciziile se iau în consiliile de administraţie şi în senatele universitare în care sunt reprezentaţi, alături de cadre didactice şi studenţii", a arătat acesta în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

În acest sens, Cîmpeanu a subliniat că în cadrul unei universităţi deciziile se iau împreună cu reprezentanţii studenţilor din instituţia respectivă.

"Nici Ministerul Educaţiei, nici vreun partid politic, nici altcineva nu cred că are dreptul să se amestece în deciziile luate de către o universitate, dacă vrem să rămânem (...) în rândul universităţilor de prestigiu din această lume. Deci, deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante: fie eşti vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR. Atenţie, se admit, din ce cunosc, în UMF "Gr. T. Popa" Iaşi inclusiv testele antigen rapide, care sunt foarte simplu de făcut", a spus Cîmpeanu.

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Iaşi au cerut, joi, suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau a dovezii vaccinării împotriva COVID-19.

De cealaltă parte, rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a afirmat că accesul studenţilor, cât şi al profesorilor examinatori şi supraveghetori în sala de examen se va face conform deciziei emise în cursul zilei de miercuri.

"Studentul va putea să intre la examen dacă va face dovada vaccinării, chiar şi numai cu prima doză, sau dacă va aduce un test RT-PCR anti-COVID care să aibă o valabilitate de 72 de ore, la momentul intrării în examen, sau dacă nu, un test antigen negativ care să aibă valabilitate de 24 de ore, sau să facă dovada faptului că a trecut prin boală, având o perioadă cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul în care a fost diagnosticat cu infecţia cu COVID-19, sau să nu se prezinte la examen şi va da examenul în altă sesiune, programată conform calendarului anului universitar. (...) Aceste criterii pe care le-am enumerat sunt aplicabile atât studenţilor, cât şi cadrelor didactice la momentul sesiunii, pentru că există şi cadre didactice care nu sunt vaccinate", a declarat rectorul UMF Iaşi. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.