Cinci bebeluși ieșeni plătesc cu viața lipsa investiţiilor medicale şi lobby-ul politic anemic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Cinci bebeluși ieșeni plătesc cu viața lipsa investiţiilor medicale şi lobby-ul politic anemic

GALERIE
bebelus
  • bebelus
- +

Moartea pare a aştepta răbdătoare la intrarea în spital, cu coasa rezemată de tocul uşii: cinci bebeluşi cu malformaţii cardiace tocmai au fost refuzaţi la operaţie de singura clinică de profil din ţară, cea de la Târgu Mureş, care e supraaglomerată cu cazurile din zonă. Zeci de micuţi din Iaşi au aceeaşi soartă anual, din acelaşi motiv. Conducerea Institutului de Cardiologie din Copou a făcut numeroase demersuri pentru înfiinţarea şi la Iaşi a unui centru de chirurgie destinat nou-născuţilor din Iaşi şi Moldova, care să salveze zeci sau chiar sute de vieţi. Nu s-a putut, argumentul fiind acela că nu sunt bani. Când acest argument este dublat de un lobby politic anemic sau de-a dreptul leşinat, concluzia este una singură: vor muri încă mulţi micuţi până vom fi în stare să-i salvăm

Cinci bebeluşi cu malformaţii cardiace congenitale din Secţia de Cardiologie Pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ aşteaptă o şansă la viaţă după ce răspunsul de la singurul centru din ţară unde se pot opera astfel de cazuri, cel din Târgu Mureş, a fost unul negativ. Motivul: numărul mare de intervenţii pe care aceştia le au deja programate, fiind vorba de cazuri din toată ţara.

Tratament şoc, în chiar primele zile de viaţă 

Cel mai grav caz este cel al unui băieţel de la Iaşi, de doar nouă zile, Nicolai, care a fost adus de curând la spital, iar zilele trecute a fost diagnosticat cu malformaţie congenitală complexă, cordul stâng fiind hipoplazic (n.r. - afecţiune cardiacă congenitală în care partea stângă a cordului este nedezvoltată). Momentan, el, dar şi ceilalţi patru copii, se află pe tratament intravenos cu Alprostadil, care dilată arterele mici şi ameliorează fluxul sanguin pentru nou-născuţii cu boli cardiace. 

În situaţia lor, care e de-a dreptul dramatică, medicii spun că aşteaptă un răspuns de la clinicile din străinătate pentru a le putea salva viaţa. „Acum se află sub tratament, care constă într-o perfuzie continuă şi care menţine copilul în viaţă până la intervenţia chirurgicală. Acum aşteptăm un răspuns din străinătate pentru el şi pentru ceilalţi copii, iar tratamentul nu este unul permanent“, a explicat şef lucrări dr. Alina Luca, şeful secţiei de Cardiologie Pediatrică de la Spitalul de Copii.

În Iaşi, nou-născuţii cu malformaţii congenitale cardiace au şanse reduse de supravieţuire, pentru că singurul loc unde pot fi operaţi este în momentul de faţă la Târgu Mureş, centru care este mai mereu supraaglomerat. Principala problemă este că, deşi s-a discutat în nenumărate rânduri despre necesitatea înfiinţării şi la Iaşi a unui centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică, situaţia a rămas una la stadiu de discuţie. Speranţe au existat prin proiectul „100 de inimi pentru 100 de copii“ al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“, derulat pe parcursul anului 2015, în urma căruia 75 de medici şi 160 de asistenţi medicali au fost formaţi în domeniul cardiologiei pediatrice, iar medici din străinătate au venit să opereze. Pe lângă formarea specialiştilor, se dorea şi înfiinţarea unei secţii de Cardiologie Pediatrică la Institutul de Boli Cardiovasculare „Dr. George I. M. Georgescu“ (IBCV), care să fie dotată cu echipamente de 500.000 de euro. 

Costul în străinătate: 28.000 de euro

Medicii neonatologi de la Maternitatea „Cuza Vodă“ spun că este vorba despre malformaţii care necesită o intervenţie chirurgicală încă din prima săptămână de viaţă, în lipsa acestora şansele de supravieţuire fiind minime. În luna iulie, un nou-născut cu malformaţie cardiacă a fost salvat cu ajutorul medicilor de la IBCV şi a unei echipe de medici din Italia care a venit la Iaşi. „Problema este că în ţară este un singur centru unde se fac intervenţii, care este supraaglomerat: cel de la Târgu Mureş. Profesorul Grigore Tinică este extrem de deschis să facă acest compartiment de chirurgie pediatrică şi neo-natală, iar până în primăvara acestui an au venit medici din Italia şi au operat diferite cazuri. La sfârşitul lunii iulie am avut norocul să beneficiem din nou de prezenţa medicilor din Italia, când a fost un nou-născut care a fost refuzat de cei de la Târgu Mureş pe motiv de supraaglomerare, iar acum este bine, este la el acasă“, a precizat prof.dr. Maria Stamatin, director medical al maternităţii. 

Zilele acestea urmează să se nască prin cezariană un alt copil cu malformaţie cardiacă, care cel mai probabil va avea nevoie de o intervenţie chirurgicală, iar reprezentanţii maternităţii se aşteaptă deja la un refuz din partea celor de la Târgu Mureş, gândindu-se să apeleze la clinici din străinătate, din Germania, Austria sau Italia. Acolo, însă, costul unei intervenţii ajunge până la 28.000 de euro, bani care sunt decontaţi prin Casa de Asigurări de Sănătate, iar transportul rămâne o problemă a părinţilor. Una însă adesea de nerezolvat.

Italienii salvatori

Medicii susţin că ceea ce îi lipseşte Iaşului pentru a putea prelua fără probleme aceste cazuri dramatice este lipsa anesteziştilor, dar şi lipsa posibilităţii de îngrijire după operaţie a unui nou-născut care a trecut printr-o operaţie pe cord. Concret, a unei Clinici de Chirurgie Pediatrică asemenea celei de la Târgu Mureş. „Îngrijirea post operatorie a unui copil operat pe cord este diferită de cea a unui copil mare. Cel care a fost operat în luna iulie nu a fost foarte uşor de îngrijit. Un astfel de copil trebuie îngrijit de o asistentă, iar la noi o asistentă îngrijeşte şi şase-şapte copii. Am avut atunci această bucurie, să fie colegii din Italia la momentul potrivit, şi astfel a fost salvat acest copil“, a completat prof.dr. Maria Stamatin. Aceasta a mai adăugat că este posibil ca echipa din Italia formată din cei doi medici chirurgi, un anestezist şi un ecografist, să vină şi în luna septembrie a acestui an. 

Medicii de la IBCV spun că principala problemă este lipsa personalului medical, în special a anesteziştilor, şi faptului că nu există în mod oficial un astfel de centru. „Zilele trecute am operat un copil, urma să mai fie şi zilele acestea unul. Copiii cu malformaţii cardiace, dacă suntem solicitaţi, îi operăm, iar nou-născuţii se pot opera la noi doar periodic, atunci când avem anestezişti. O doctoriţă, care avea copil de şase luni bolnav acasă, a stat cu un copil după operaţie timp de 12 zile, zi şi noapte. Cine mai face asta?“, a conchis prof.dr. Grigore Tinică, managerul IBCV. 

Anual în România se nasc peste 1.000 de copii cu malformaţii cardiace, iar aproximativ 300 au nevoie de intervenţie chirurgicală pentru a putea trăi. Mulţi dintre ei mor însă înainte de a primi o şansă reală la viaţă. Iar o parte din ei şi din cauză că nu există şi la Iaşi, deşi s-au făcut demersuri nenumărate pentru el, un astfel de centru de chirurgie pediatrică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.