anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Cinci companii auto germane, investigate pentru formarea unui cartel tehnologic

GALERIE
coloana-de-masini-shutter
 • coloana-de-masini-shutter
- +

Cei mai mari producători de automobile din Germania, Daimler, BMW, Volkswagen şi subsidiarele sale Porsche şi Audi sunt investigaţi pentru suspiciunea de a forma un cartel tehnologic în ultimii 20 de ani, care a condus şi la scandalul emisiilor în cazul maşinilor cu motoare disel, întrucât au limitat tehnologia reală de curăţare a emisiilor, pentru a face economie de spaţiu şi costuri, scrie The Telegraph, care citează revista germană Spiegel. Daimler, BMW, Volkswagen şi cele două subsidiare ale VW, Porsche şi Audi, s-au întâlnit în secret pentru a conveni asupra tehnologiei pe care o vor oferi clienţilor lor, potrivit acuzaţiilor publicate în revista Spiegel, citată de The Telegraph.

Cartelul a reprezentat o cauză directă a scandalului emisiilor diesel,declanşat la VW în urmă cu doi ani, după ce aceşti cinci constructori auto au convenit să limiteze tehnologia reală de curăţare a emisiilor. Spiegel susţine că producătorii auto sunt în curs de investigare atât de către biroul german anti-trust, cât şi de Comisia Europeană în legătură cu acuzaţiile, însă autorităţile au refuzat să confirme raportul, invocând investigaţii în curs.

Acuzaţiile vin la sfârşitul unei săptămâni de “vânătăi” pentru industria germană a automobilelor, care a văzut deja scandalul emisiilor ameninţând că va “înghiţi” mai multe mărci, potrivit The Telegraph. Producătorul Daimler AG a rechemat peste trei milioane de autovehicule diesel Mercedes-Benz pentru a le reduce emisiile, în timp ce Audi a anunţat vineri că recheamă 850.000 de maşini.

Cele mai recente acuzaţii s-ar putea dovedi şi mai dăunătoare, având în vedere că preţurile maşinilor au scăzut brusc în lumina noilor informaţii, cu 4,9% la mărcile VW, 3,4% la BMW şi 3,2% la Daimler. Autorităţile germane anti-trust au descoperit cartelul tehnologic anul trecut din întâmplare, când efectuau un control la birourile VW pentru a investiga suspiciunile privind un cartel separat de oţel şi au descoperit, de fapt, documente care relevă înţelegerea între constructorii auto.

Biroul german anti-trust a confirmat că raidul a avut loc, dar a refuzat să facă alte comentarii, din cauza investigaţiilor în curs. După raid, atât VW, cât şi Daimler şi-au recunoscut voluntar vina atât în faţa autorităţilor germane, cât şi a celor antitrust din UE, în încercarea de a evita sancţiunile, potrivit revistei Spiegel.

Publicaţia mai notează că cei cinci constructori de automobile "coordonează dezvoltarea vehiculelor lor, costurile, furnizorii şi pieţele de mulţi ani, cel puţin începând din anii ‘90, până în prezent", aşa cum a reieşit din admiterea VW. Inginerii din cele cinci companii s-au întâlnit "în mod regulat de mai multe ori pe an" pentru a discuta despre tehnologie. În schimb, nu au apărut detalii despre presupusa admitere a companiei Daimler privind vinovăţia.

Colaborarea a început în anii ‘90, pentru a oferi producătorilor germani un avantaj în faţa rivalilor din străinătate. Raportul citează un exemplu al producătorilor de automobile care au convenit să limiteze funcţionarea acoperişurilor decapotabile în timp ce o maşină se deplasează la viteze de până la 50 km pe oră. Cele mai dăunătoare acuzaţii vizează emisiile de gaze în cazul maşinilor diesel. Cei cinci constructori au convenit să limiteze cantitatea unui agent de curăţare chimică pe care l-au montat, pentru a economisi costuri şi spaţiu, arată raportul.

Agentul în cauză, denumit AdBlue, filtrează unele dintre cele mai nocive emisii de la motoarele diesel. Anterior acordului, unii producători auto au testat pe maşinile lor rezervoare AdBlue de 35 de litri, care ar putea curăţa emisii până la 30.000 de kilometri. Dar în 2006, producătorii au fost de acord să limiteze rezervoarele AdBlue la doar 8 litri, care pot curăţa eficient emisiile pentru mai puţin de 6.000 km, se precizează în raport. Producătorii de automobile au refuzat să comenteze reclamaţiile. "Nu comentăm despre speculaţii şi acuzaţii", a spus VW, citat de Spiegel. "Nu comentăm speculaţiile, din principiu", a afirmat Daimler. "Nu ne implicăm în astfel de speculaţii", a declarat, la rândul său, BMW.

Reprezentanţii VW au admis, în septembrie 2015, că au instalat softuri ilegale pe 11milioane de vehicule diesel la nivel mondial, pentru reducerea emisiilor în timpul testelor de poluare. Constructorul auto a negociat un acord de 4,3 miliarde de dolari cu autorităţile americane şi şi-a recunoscut vinovăţia în scandalul manipulării testelor de poluare. Compania se confruntă în Germania cu mii de procese intentate de investitori şi proprietari de maşini diesel, care cer despăgubiri de peste 8 milioane de euro.

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.