sambata, 25.06.2022
Cei mai mari producători de automobile din Germania, Daimler, BMW, Volkswagen şi subsidiarele sale Porsche şi Audi sunt investigaţi pentru suspiciunea de a forma un cartel tehnologic în ultimii 20 de ani, care a condus şi la scandalul emisiilor în cazul maşinilor cu motoare disel, întrucât au limitat tehnologia reală de curăţare a emisiilor, pentru a face economie de spaţiu şi costuri, scrie The Telegraph, care citează revista germană Spiegel. Daimler, BMW, Volkswagen şi cele două subsidiare ale VW, Porsche şi Audi, s-au întâlnit în secret pentru a conveni asupra tehnologiei pe care o vor oferi clienţilor lor, potrivit acuzaţiilor publicate în revista Spiegel, citată de The Telegraph.
Cartelul a reprezentat o cauză directă a scandalului emisiilor diesel,declanşat la VW în urmă cu doi ani, după ce aceşti cinci constructori auto au convenit să limiteze tehnologia reală de curăţare a emisiilor. Spiegel susţine că producătorii auto sunt în curs de investigare atât de către biroul german anti-trust, cât şi de Comisia Europeană în legătură cu acuzaţiile, însă autorităţile au refuzat să confirme raportul, invocând investigaţii în curs.
Acuzaţiile vin la sfârşitul unei săptămâni de “vânătăi” pentru industria germană a automobilelor, care a văzut deja scandalul emisiilor ameninţând că va “înghiţi” mai multe mărci, potrivit The Telegraph. Producătorul Daimler AG a rechemat peste trei milioane de autovehicule diesel Mercedes-Benz pentru a le reduce emisiile, în timp ce Audi a anunţat vineri că recheamă 850.000 de maşini.
Cele mai recente acuzaţii s-ar putea dovedi şi mai dăunătoare, având în vedere că preţurile maşinilor au scăzut brusc în lumina noilor informaţii, cu 4,9% la mărcile VW, 3,4% la BMW şi 3,2% la Daimler. Autorităţile germane anti-trust au descoperit cartelul tehnologic anul trecut din întâmplare, când efectuau un control la birourile VW pentru a investiga suspiciunile privind un cartel separat de oţel şi au descoperit, de fapt, documente care relevă înţelegerea între constructorii auto.
Biroul german anti-trust a confirmat că raidul a avut loc, dar a refuzat să facă alte comentarii, din cauza investigaţiilor în curs. După raid, atât VW, cât şi Daimler şi-au recunoscut voluntar vina atât în faţa autorităţilor germane, cât şi a celor antitrust din UE, în încercarea de a evita sancţiunile, potrivit revistei Spiegel.
Publicaţia mai notează că cei cinci constructori de automobile "coordonează dezvoltarea vehiculelor lor, costurile, furnizorii şi pieţele de mulţi ani, cel puţin începând din anii ‘90, până în prezent", aşa cum a reieşit din admiterea VW. Inginerii din cele cinci companii s-au întâlnit "în mod regulat de mai multe ori pe an" pentru a discuta despre tehnologie. În schimb, nu au apărut detalii despre presupusa admitere a companiei Daimler privind vinovăţia.
Colaborarea a început în anii ‘90, pentru a oferi producătorilor germani un avantaj în faţa rivalilor din străinătate. Raportul citează un exemplu al producătorilor de automobile care au convenit să limiteze funcţionarea acoperişurilor decapotabile în timp ce o maşină se deplasează la viteze de până la 50 km pe oră. Cele mai dăunătoare acuzaţii vizează emisiile de gaze în cazul maşinilor diesel. Cei cinci constructori au convenit să limiteze cantitatea unui agent de curăţare chimică pe care l-au montat, pentru a economisi costuri şi spaţiu, arată raportul.
Agentul în cauză, denumit AdBlue, filtrează unele dintre cele mai nocive emisii de la motoarele diesel. Anterior acordului, unii producători auto au testat pe maşinile lor rezervoare AdBlue de 35 de litri, care ar putea curăţa emisii până la 30.000 de kilometri. Dar în 2006, producătorii au fost de acord să limiteze rezervoarele AdBlue la doar 8 litri, care pot curăţa eficient emisiile pentru mai puţin de 6.000 km, se precizează în raport. Producătorii de automobile au refuzat să comenteze reclamaţiile. "Nu comentăm despre speculaţii şi acuzaţii", a spus VW, citat de Spiegel. "Nu comentăm speculaţiile, din principiu", a afirmat Daimler. "Nu ne implicăm în astfel de speculaţii", a declarat, la rândul său, BMW.
Reprezentanţii VW au admis, în septembrie 2015, că au instalat softuri ilegale pe 11milioane de vehicule diesel la nivel mondial, pentru reducerea emisiilor în timpul testelor de poluare. Constructorul auto a negociat un acord de 4,3 miliarde de dolari cu autorităţile americane şi şi-a recunoscut vinovăţia în scandalul manipulării testelor de poluare. Compania se confruntă în Germania cu mii de procese intentate de investitori şi proprietari de maşini diesel, care cer despăgubiri de peste 8 milioane de euro.
Cuvinte cheie: + Daimler, BMW, Volkswagen, investigatie, cartel, tehnologic
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Se propune o linie de gardă cu profil „neurologie” la Spitalul de copii
Scabros - Prima sentinţă în dosarul tânărului pus de tatăl fetei iubite să-i bea urina cu cana
La benzinăriile Mol din Ungaria se pot cumpăra maximum 50 de litri de carburanţi cu preţ redus
6.500 de locuri scoase la admiterea de vară, la Politehnică. Când începe înscrierea?
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Adrian - tânărul grafician care desenează fără să vadă. Talent și boala necruțătoare GALERIE FOTO
Un “zgârie-nori” în boscheţi: bloc de 28 de etaje în capătul cartierului Dacia
Procurorii cer conducerii județului să recupereze prejudiciul cauzat de Costel Alexe
Copilul "zecist" din Voinești pleca dimineața pe întuneric la pregătire
O masterandă la Drept din Iaşi aprofundează studiile penale: prinsă de două ori băută la volan
Şeful CFR Iaşi rămâne bun de plată: a luat amendă din cauza kilogramelor în plus ale unei angajate
Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie
Plecări pe bandă rulantă din Copou. Încă șase jucători trimiși acasă!
Vă amintiţi de Sorina, fata adoptată cu scandal? A susţinut primul concert de vioară
EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO
La ce ar trebui să fii atent atunci când începi să te joci la casino: trei obiceiuri de încercat (P)
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Rocanotherworld #7 începe pe 23 iunie. Regulament, măsuri de siguranță și acces public
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
Nicolae GRECUCe urmează după David? |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCât de eficiente sunt pieţele? |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.