Cinci concluziuni scurte şi lejere la un an greu şi lung
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cinci concluziuni scurte şi lejere la un an greu şi lung

GALERIE
puls
  • puls
- +

O, ho, hoo, stimaţi telespectatori, iacătă că mâine încheiem şi noi aicea la rubricuţă un an greu, de pandemie, prilej cu care colegii noştri vă vor oferi un ziar special, numai bun de cetit în ultimele zile din an. 

Noi însă o să punem aici azi punct rubricuţei noastre pe 2020, dar nu înainte de a trece în revistă principalele evenimente de care musai să ţinem cont, căci sigur ne vor mai afecta o vreme.

1. Ne-am procopsit tot cu Mihai Chirica la premărie, cu toate că s-a dovedit că omul nu are viziunea suficient de amplă pentru vremurile provocatoare care bat la uşă. Dar, dacă nici preopinenţii n-au avut din nefericire variante mai trainice, care să convingă alegătorul, vom zice că asta e, şi vom merge mai departe aşa cum vrea majoritatea. Nici bine cu forţa nu se poate face, corect?

2. Să remarcăm totuşi că din peisajul politic ieşean au dispărut două figuri obosite şI pe alocuri toxice pentru judeţ, precum dipotaţii Petru Movilă sau Varujan Vosganian, aleşi cărora numai la binele judeţului nu le-a stat gândul în ultimele mandate pe care li le-am oferit. Adios aşadar, amigos, căci de-acuma cre’ că nu vom mai avea ce pomeni de voi! Ura şi la gară!

3. Iacătă că Iaşul şi ţara s-au procopsit anul acesta cu un partid nou, de sorginte controversată, naţionalistă, de care tot mai mulţi zic că nu era deloc nevoie dacă vrem să mergem înspre o Evropă unită, tolerantă şi deschisă. Sinceri să fim acuma, decât să fi avut un partid puternic şi închegat din zona asta naţionalistă şi antieuropeană sau pro-rusă precum cel al lui Marine Le Pen în Franţa sau AfD-ul din Germania, sau ca acest discurs să fi fost confiscat de un partid precum PSD, cum era la un moment dat tentaţia în vremea lui Dragnea, parcă mai bine aşa, cu o Şoşoacă ce face doar circ. Fie el şi de la o senatoare de Iaşi: asta e...

4. Ultimele alegeri au marcat, printre altele,şi sfârşitul definitiv al carierei politice pentru un fost preşedinte şi a doi foşti premieri: Băse cel mariner, Victor-Viorel şi Tăriceanu Călinel. Vorba unui amic: chiar dacă vor mai apărea pe la teve, vor mai spune una-alta, cariera lor publică este încheiată. Cam ca Petre Roman, care mai apare pe ici pe colo doar să nu-l uităm, fără să mai aibăceva de spus. Ceea ce, de bine de rău, nu-i rău deloc. Ba chiar e bine...

5. Iaşul rămâne ca în tren, cum ne-am obişnuit de mai bine de 30 de ani. După alegerile care tocmai au avut loc în decembrie, nu avem nici un ministru dintre cei 18 ai Guvernului, doar vreo doi secretari de stat, câţi or fi şi aceştia, şi încă o duzină de parlamentari sau lideri politici locali cu gura mare şi atât.

Aşadar, ne vedem în 2021, şi sperăm că nu vă vom primi aici cu tradiţionala urare “Bine aţi venit, rău aţi nimerit!”. Să beţi deci un păhărel mâine noapte şi pentru noi: hai ‘Mulţ’ani!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.