anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cinci concluziuni scurte şi lejere la un an greu şi lung

GALERIE
puls
 • puls
- +

O, ho, hoo, stimaţi telespectatori, iacătă că mâine încheiem şi noi aicea la rubricuţă un an greu, de pandemie, prilej cu care colegii noştri vă vor oferi un ziar special, numai bun de cetit în ultimele zile din an. 

Noi însă o să punem aici azi punct rubricuţei noastre pe 2020, dar nu înainte de a trece în revistă principalele evenimente de care musai să ţinem cont, căci sigur ne vor mai afecta o vreme.

1. Ne-am procopsit tot cu Mihai Chirica la premărie, cu toate că s-a dovedit că omul nu are viziunea suficient de amplă pentru vremurile provocatoare care bat la uşă. Dar, dacă nici preopinenţii n-au avut din nefericire variante mai trainice, care să convingă alegătorul, vom zice că asta e, şi vom merge mai departe aşa cum vrea majoritatea. Nici bine cu forţa nu se poate face, corect?

2. Să remarcăm totuşi că din peisajul politic ieşean au dispărut două figuri obosite şI pe alocuri toxice pentru judeţ, precum dipotaţii Petru Movilă sau Varujan Vosganian, aleşi cărora numai la binele judeţului nu le-a stat gândul în ultimele mandate pe care li le-am oferit. Adios aşadar, amigos, căci de-acuma cre’ că nu vom mai avea ce pomeni de voi! Ura şi la gară!

3. Iacătă că Iaşul şi ţara s-au procopsit anul acesta cu un partid nou, de sorginte controversată, naţionalistă, de care tot mai mulţi zic că nu era deloc nevoie dacă vrem să mergem înspre o Evropă unită, tolerantă şi deschisă. Sinceri să fim acuma, decât să fi avut un partid puternic şi închegat din zona asta naţionalistă şi antieuropeană sau pro-rusă precum cel al lui Marine Le Pen în Franţa sau AfD-ul din Germania, sau ca acest discurs să fi fost confiscat de un partid precum PSD, cum era la un moment dat tentaţia în vremea lui Dragnea, parcă mai bine aşa, cu o Şoşoacă ce face doar circ. Fie el şi de la o senatoare de Iaşi: asta e...

4. Ultimele alegeri au marcat, printre altele,şi sfârşitul definitiv al carierei politice pentru un fost preşedinte şi a doi foşti premieri: Băse cel mariner, Victor-Viorel şi Tăriceanu Călinel. Vorba unui amic: chiar dacă vor mai apărea pe la teve, vor mai spune una-alta, cariera lor publică este încheiată. Cam ca Petre Roman, care mai apare pe ici pe colo doar să nu-l uităm, fără să mai aibăceva de spus. Ceea ce, de bine de rău, nu-i rău deloc. Ba chiar e bine...

5. Iaşul rămâne ca în tren, cum ne-am obişnuit de mai bine de 30 de ani. După alegerile care tocmai au avut loc în decembrie, nu avem nici un ministru dintre cei 18 ai Guvernului, doar vreo doi secretari de stat, câţi or fi şi aceştia, şi încă o duzină de parlamentari sau lideri politici locali cu gura mare şi atât.

Aşadar, ne vedem în 2021, şi sperăm că nu vă vom primi aici cu tradiţionala urare “Bine aţi venit, rău aţi nimerit!”. Să beţi deci un păhărel mâine noapte şi pentru noi: hai ‘Mulţ’ani!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.