anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 18.09.2020

Comuncat de presa (P)

Cinci dovezi incontestabile ale ineficienței din administrația locală (P)

GALERIE
CameliaGAvrila
  • CameliaGAvrila
- +

În cei patru ani de conducere discreționară, orașul Iași a fost departe de o administrație transparentă și deschisă către problemele oamenilor, de altfel comunitatea noastră a fost supusă unor interese imobiliare obscure, a fost sufocată de trafic și de poluare, copiii au fost îngrămădiți în creșe și grădinițe aglomerate, hățișul birocratic s-a acutizat, iar locuitorii au fost treptat abandonați de primar.

Conștientă fiind de faptul că un primar profesionist trebuie să fie aproape de toți cetățenii pe care îi reprezintă, am parcurs în decursul ultimelor săptămâni toate cartierele Iașului, am vorbit cu oamenii, le-am ascultat problemele, am identificat soluții, iar din septembrie, în calitate de primar, alături de echipa mea, voi începe abordarea în etape a strategiei de revitalizare și modernizare a orașului.   

Inacceptabil este faptul că aspectele negative, disfuncțiile semnalate de ieșeni sunt deja cunoscute, au o anumită vechime, însă acestea nu au reprezentat o prioritate pentru administrația actuală!

 Astfel, vă prezint cele cinci dovezi incontestabile ale incompetenței și nepăsării:

1. Ieșenii, captivi ai traficului infernal

Problema traficului infernal am regăsit-o în toate zonele Iașului, cetățenii fiind revoltați de faptul că petrec ore întregi blocați în propriile mașini atunci când parcurg drumul spre serviciu, spre grădinița sau spre școala copiilor. Este trist cum timp prețios din viața noastră, a tuturor, este irosit din cauza lipsei de viziune a actualului edil care, în patru ani de mandat, nu a reușit să găsească o soluție pentru descongestionarea măcar parțială a circulației dificile,  imposibil de suportat. 

2. Un oraș în labirintul de interese imobiliare, fără coerență arhitecturală și fără reguli urbanistice    

Tabloul haosului urbanistic din administrația Chirica este dat de „caracatița obscură” a intereselor imobiliare care a distrus arhitectura orașului, a înghițit spațiile de joacă ale copiilor și parcurile, a condus spre o proliferare de ziduri, clădiri, betoane generatoare de neliniște în rândul ieșenilor. Aceștia sunt agresați de extinderea ilogică a construcțiilor și ajung să se sufoce printre zidurile cenușii, apărute în orice zonă rămasă liberă. Implicațiile sunt multiple – de ordin funcțional, estetic, ecologic, din perspectiva siguranței și a echilibrului în liniile dezvoltării urbane.  

3. Insuficiența locurilor de parcare, o problemă stringentă

Asemenea traficului infernal care blochează întregul oraș, problema locurilor de parcare insuficiente este semnalată de toți locuitorii, indiferent de cartierele în care își au reședința. Astfel, trotuarele dintre blocuri, și așa subdimensionate, sunt folosite pentru parcarea autovehiculelor, ceea ce duce la blocarea căilor de acces în imobile, la ocuparea trotuarelor, expunerea cetățenilor la posibile accidente și, cel mai grav, la încetinirea unor acțiuni de intervenție ale Pompierilor, Poliției, Ambulanței, în cazul unor eventuale urgențe.

4. Enclave de micro-comunități condamnate la sărăcie și izolare

Într-un oraș al culturii, al educației, al dezvoltării în spirit european, condițiile inumane în care își duc viața locuitorii din zona Cicoarei și Apărătorii Patriei depășesc orice imaginație. Cetățenii din această zonă, obligați să trăiască într-un spațiu total insalubru, sunt implicit marginalizați și izolați de ceilalți locuitori prin construcția unui zid înalt ce creează senzația unui cartier de tip ghetou. Tabloul sumbru al realității frapante din zona respectivă este dovada vie a indiferenței, a lipsei de viziune și de umanitate a administrației actuale. Problema locuințelor, a utilităților, șomajul, lipsa de preocupare pentru educație, servicii medicale sumare, nevoia de programe sociale susținute pentru incluziune și inserție socială reprezintă doar un inventar grăbit de teme urgente pentru viitoarea administrație pe care eu o concep sub semnul omenescului, având ca valoare supremă respectul și demnitatea ființei umane.   

5. Dreptul la educație afectat din cauza numărului insuficient de instituții de învățământ – creșe/grădinițe/școli

O problemă remarcată frecvent în cartierele cu o densitate mare de populație este cea a insuficienței creșelor, grădinițelor și școlilor. Astfel, în cadrul discuțiilor purtate cu părinții, au fost evocate dificultăți, dezamăgiri, momente în care nu au găsit locuri la școala dorită sau apropiată de domiciliu. Unii  s-au văzut obligați să își facă efectiv vize de flotant în alte cartiere ori s-au confruntat cu listele lungi de așteptare, fiind nevoiți în cele din urmă să opteze pentru instituții particulare sau să facă zi de zi „naveta” la școli și grădinițe de stat aflate în alte zone ale orașului.

Lista problemelor ignorate de primarul actual, dar resimțite zi de zi de cetățenii orașului continuă cu nivelul precar al unei infrastructuri de transport public prin care să se conexeze  toate cartierele orașului spre zona centrală sau a unei infrastructuri pentru transportul alternativ, de tipul bicicletelor și trotinetelor electrice. În mod special, ieșenii sunt nemulțumiți de numărul redus al locurilor de joacă și al spațiilor verzi, se simt în pericol din cauza nivelului crescut de infracționalitate semnalat în unele cartiere și își doresc să aibă acces la investiții de anvergură care să ducă la îmbunătățirea nivelului de trai și de civilizație din orașul lor..

Constatările  noastre, opiniile specialiștilor, reacțiile ieșenilor, problemele reliefate anterior, implică  imperios  necesitatea  unui proiect de administrație publică transparent, în interesul cetățeanului, în concordanță cu nevoile acestuia, un proiect realist și viabil, sustenabil prin măsurile conturate, conceput în trepte spre o altă ipostază a orașului ancorat în modernitatea și oportunitățile secolului nostru. Astfel, candidatura mea la Primăria Iași reprezintă siguranța unei administrații profesioniste și a unui dialog permanent cu cetățenii, fiind totodată garanția că improvizația, haosul arhitectural, degradarea mediului, inechitățile, interesele oculte, abordările diletante vor lua sfârșit.

 

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fără dezbatere

Claudiu RAUS

Fără dezbatere

De ce nu vrea Mihai Chirica dezbatere? Ca să nu ne uităm ca la circ şi să mâncăm seminţe, cum spune? Nu: e vorba de altceva…

Filmuletul zilei

opinii

Un personaj detestabil

Alexandru CĂLINESCU

Un personaj detestabil

Ieşind dăunezi în oraş, ce-mi văd ochii? Pe panourile de afişaj electoral, fotografiile candidaţilor PSD la primărie şi la preşedinţia Consiliului judeţean sunt însoţite de fotografia Gabrielei Firea, cu menţiunea „Primarul Bucureştiului sprijină PSD Iaşi!”. O astfel de alăturare e o dovadă de slugărnicie de partid şi ar trebui - în mod normal - să fie nu un sprijin, ci un handicap.

Petre Ţuţea şi inginerii

Neculai SEGHEDIN

Petre Ţuţea şi inginerii

Eram la o manifestare ştiinţifică în deschiderea căreia un reputat profesor bucureştean a avut o foarte interesantă conferinţă legată de rolul şi importanţa ingineriei în dezvoltarea societăţii şi, pentru a fi mai convingător, a dat un citat din Petre Ţuţea: „Dacă într-un salon, într-un colţ, unul fumează şi tace, ăla e inginer... Inginerul e practic, savantul nu e practic. Când i s-a spus lui Max Planck, creatorul fizicii cuantice, că s-a mai găsit o aplicaţie, el a spus: care e, mă? Uite care... - Ca să vezi, nici nu m-am gândit!”. 

Cu „cioara vopsită”, electoral

Nicolae CREŢU

Cu „cioara vopsită”, electoral

Deşi, faţă de speranţele de acum peste trei decenii, experienţa realităţilor trăite în materie de „ofertă” şi „cuvânt” (promisiuni, propagandă, nu numai electorală) ne-a vindecat de multe iluzii şi aşteptări rozacee de la „clasa politică”, cum îi place să-şi spună ea însăşi, campaniile de prag de alegeri aduc cu ele noi mostre de ipocrizie „şmecheră” şi verbiaj de umplutură, fără nicio temelie credibilă şi fără nicio altă miză reală, alta decât tentativa de doar ademenire a votului, pesemne ţintind încă niscaiva... naivi sau proşti dispuşi, chiar dacă tot mai puţini, să se lase îmbrobodiţi şi, în fond, dispreţuiţi tocmai de astfel de greţoşi măsluitori, din nou în ofensivă, gata să se reînfigă în fruntea bucatelor, „democratic”, simulanţi de focoasă dragoste de „popor”. 

pulspulspuls

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

O observaţiune filosofică şi chiar axiologică pe astăzi, stimaţi vniversitari ieşeni, despre ce a însemnat în realitate o chestiune care, la vremea ei, pentru mulţi nu părea că e chiar atât de bălţată: cocoţarea în scaunul de rector al celei mai vechi universităţi din ţară a ministrului penalilor Dragnea şi Tăriceanu, zoon politikon-ul Tudorel. 

Caricatura zilei

Controversă vegetariană

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.