Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cinci grupuri locale de firme, investigate în scandalul Panama Papers

GALERIE
panamapapers_1
  • panamapapers_1
- +

Parlamentarul arată că ANAF a anunţat încă din luna aprilie declanşarea unor investigaţii legate de dosarele în care au fost implicate persoane şi instituţii din România, în scandalul Panama Paper.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală are în curs de investigare trei grupuri distincte de societăţi din România în cadrul cărora sunt analizate aspecte care au consecinţe fiscale identificate în contextul scandalului internaţional Panama Papers, în plus, fiind analizate riscurile fiscale cu privire la alte două grupuri de societăţi. Ministerul de Finanţe, prin secretarul de stat Attila Gyorgy, a răspuns unei interpelări a deputatului independent Liliana Ciobanu, care dorea să ştie de la autorităţi dacă sunt cetăţeni români investigaţi în urma scandalului Panama Papers. 

Parlamentarul arată că ANAF a anunţat încă din luna aprilie declanşarea unor investigaţii legate de dosarele în care au fost implicate persoane şi instituţii din România, în scandalul Panama Papers, şi s-a creat un grup de lucru în care sunt implicaţi inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informaţiilor fiscale şi executări silite. Liliana Ciobanu cerea MInisterului de Finanţe, respectiv şefului ANAF, să precizeze cine sunt cetăţenii români investigaţi în urma acestui scandal, ce societăţi off-shore le mascau afacerile, ce societăţi de avocatură şi bănci au fost implicate şi au asigurat anonimatul acestor persoane.

În plus, aceasta cerea preşedintelui ANAF să precizeze nominal persoanele investigate care aveau obligaţia să îşi depună declaraţii de avere şi interese. Răspunsul Ministerului de Finanţe, prin secretarul de stat Attila Gyorgy, precizează că ”la nivelul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală sunt în curs de investigare trei grupuri distincte de societăţi, în cazul cărora sunt valorificate aspecte care au consecinţe fiscale identificate în contextul aprofundării analizei documentelor publicate de «The Internaţional Consortium of Investigative Journalists», sub titlul «The Panama Papers»”.  În plus, Ministerul menţionează că ”sunt analizate riscurile fiscale cu privire la alte două grupuri de societăţi”. Finanţele mai arată că ”Direcţia Antifraudă utilizează constant, în evaluările de risc, date structurate/ nestructurate existente în mediul online, cu scopul identificării şi/sau al circumstanţierii unor forme de manifestare a riscurilor fiscale”.

Documentele Panama Papers, unde se află firma de avocatură Mossack Fonseca care s-a ocupat de înfiinţarea companiilor offshore, au pus într-o situaţie dificilă politicieni şi oameni de afaceri din întreaga lume. Premierul islandez, dar şi un ministru spaniol şi-au dat demisia după ce presa a aflat că au fost implicaţi în reţeaua de companii offshore din paradisuri fiscale. Baza de date Panama Papers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore. Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri