Cinci ieșeni doborâți zilnic de caniculă. Ce simptome acuză cei ce ajung la Urgențe. Cele mai vulnerabile categorii

joi, 11 iulie 2024, 03:04
2 MIN
 Cinci ieșeni doborâți zilnic de caniculă. Ce simptome acuză cei ce ajung la Urgențe. Cele mai vulnerabile categorii

În ultimele zile temperaturile au depășit 35°C, iar victimele caniculei nu au încetat să apară. Aproximativ cinci persoane ajung la urgențe în fiecare zi la Iași, din cauza temperaturilor ridicate, iar medicii susțin că cei mai mulți dintre ei sunt bătrâni.

„Sunt persoane vârstnice, cu boli cronice, inclusiv afecțiuni psihiatrice. Mulți dintre ei suferă de demență și nu consumă suficiente lichide sau nu se feresc de expunerea la căldură, deoarece nu își dau seama de riscuri. Boala lor de bază nu le permite să înțeleagă lucrul ăsta și cad, se lovesc la mână, șold sau chiar la cap. Chiar acum avem două cazuri în spital”, a declarat Diana Cimpoeșu – medic-șef UPU-SMURD Iași.

Deși familiile ar trebui să aibă grijă de aceste persoane, din păcate multe familii sunt plecate în străinătate sau în alte localități, lăsându-i în grija vecinilor. Astfel, vecinii intervin adesea, mulți dintre ei apelând la autorități când observă că persoana respectivă nu mai răspunde sau nu a ieșit din casă în acea dimineață.

CITESTE SI: Iașul începe să ”fiarbă”. Urmează 11 zile de temperaturi ce ajung la 39 de grade Celsius

„Urgențe legate strict de căldură, de insolații sau rău de căldură sunt aproximativ cinci pe zi, dar faptul că cineva are decompensarea cardiacă, decompensarea unui diabet, decompensarea respiratorie sau chiar cade prin casă, are legătură cu căldura. Cu toate că persoana nu menționează explicit căldura ca fiind cauza. De exemplu, cineva poate spune că a căzut și și-a fracturat mâna, dar este clar că temperatura ridicată a jucat un rol. Aceasta este o problemă deosebit de frecventă în rândul vârstnicilor, care nu se pot proteja adecvat”, a declarat Diana Cimpoeșu.

CITESTE SI: Ce alimente pot fi consumate pentru a face canicula ceva mai suportabilă. Sfaturile dieticienului ieșean Adina Rusu

Dacă vedem o persoană leșinată pe stradă, medicii recomandă să verificăm mai întâi dacă respiră și dacă este conștientă. Dacă persoana poate comunica, este important să o ajutăm să ajungă într-un loc ventilat și răcoros, cum ar fi o farmacie, o biserică sau un supermarket. Apoi, putem stropi persoana cu apă și să o așezăm pe orizontală, astfel încât picioarele să fie pe orizontală. Dacă persoana rămâne conștientă, un spațiu răcoros și apă ar putea fi suficiente pentru a-și reveni și a ajunge acasă, preferabil cu ajutorul unui autovehicul. Totuși, dacă persoana nu-și revine sau rămâne inconștientă, trebuie să apelăm la 112 pentru a fi transportată la spital.

Etichete: canicula, Iasi, spital

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii