
Cinci infracțiuni în fiecare zi, în medie, pe frontiera de Est a țării. Bilanț usturător în 2024 al Poliției de Frontieră Iași

Anul 2024 a adus un flux mare de trafic prin punctele de trecere a frontierei din zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi: Peste 10 milioane de persoane și 3,2 milioane de mijloace de transport au tranzitat frontierele.
Trafic intens prin punctele de trecere a frontierei, în 2024: peste 10 milioane de persoane, cetățeni UE și non- UE au tranzitat anul trecut frontierele din zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi, potrivit unor informații puse la dispoziție de către reprezentanții instituției. Vorbim, mai exact, despre valori de tranzit înregistrate atât pe sensul de ieşire, cât şi pe sensul de intrare, traversate și de 3,2 milioane de mijloace de transport.
Însă punctele de trecerea frontierei nu au fost lipsite și de evenimente.
Total: 1.800 infracțiuni și 13.000 sancțiuni contravenționale
Tot anul trecut, conform unui bilanț al ITPF Iași, polițiștii de frontieră au înregistrat peste 1.400 de incidente, în care au fost implicate mai bine de 2.000 de persoane. Totodată, poliţiştii de frontieră ieşeni au constatat aproape 1.800 de infracțiuni și au aplicat peste 13.000 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor apropiindu-se de pragul de 10 milioane de lei. Printre neregulile constatate s-au aflat și zeci de cazuri de migrație ilegală, fiind depistate astfel 83 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera. „În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine în vederea punerii în aplicare a acordurilor de readmisie”, după cum precizează purtătorul de cuvânt al ITPF Iași, comisar-șef de poliție Denis Lazăr.
Tot anul trecut, la nivelul punctelor de trecere a frontierei din subordinea ITPF Iaşi au fost înregistrate 30 cazuri în care au fost implicate 38 de persoane, cetățeni din România, Republica Moldova, Ucraina, Siria, Rusia, Turcia, Pakistan, India, Kazahstan și Tajikistan, care fie au folosit documente de călătorie false/falsificate sau cu documente valabile aparţinând altor persoane, fie au încercat să evite controlul trecerii frontierei de stat, prin coborâre la uscat, fără drept, de la bordul navei. De asemenea, alte 175 de persoane, cetățeni din România, Republica Moldova, SUA, Ucraina, Turcia, Lituania, Suedia, Canada, India, Siria, Kazahstan, Serbia, Azerbaijan, Marea Britanie și Ungaria, au fost prinse cu aproape 190 de documente falsificate.
Zeci de mașini furate trase pe dreapta de polițiști
Acțiuni au fost și pe linia combaterii traficului ilegal de autoturisme furate, anul trecut, polițiștii de frontieră descoperind 42 de autoturisme furate. Aflăm, astfel, că cele mai multe autovehicule furate au fost depistate la controlul de frontieră în PTF Albița (17) și PTF Sculeni (8). Ca state de proveniență, spun oamenii legii, predomină Italia, Germania, Franţa și Marea Britanie, iar ca tipuri de mașini au fost cele de lux, dar și cele de transport marfă sau de persoane.
La capitolul evaziune fiscală, una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul ITPF Iaşi, în anul 2024 poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au constatat aproape 70 de infracțiuni de contrabandă şi au reţinut în vederea confiscării aproximativ un milion de pachete cu ţigări de contrabandă.
Ca priorități pentru acest an, polițiștii de frontieră vorbesc despre implicarea factorilor de conducere în activitățile de pregătire/instruire a personalului care execută misiuni, în principal cu referire la modul de acțiune pentru gestionarea diferitelor situații, precum și în activitățile de rezolvare a evenimentelor cu impact, inclusiv prin deplasarea în teren, la fața locului. În plus, se are în vedere și adoptarea unor măsuri operative și tehnice pentru derularea activităților specifice în punctele de trecere a frontierei de stat, care contribuie la fluența tranzitului de persoane și mărfuri, respectiv prevenirea și combaterea faptelor ilegale (migrație ilegală, contrabandă, trafic de persoane etc.).
Publicitate și alte recomandări video