Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cinci logopedezi au fost condamnaţi la 19 luni de închisoare pentru publicarea unor cărţi pentru copii

GALERIE
carti_copii
  • carti_copii
- +

Un tribunal din Hong Kong a condamnat, sâmbătă, cinci logopedezi la 19 luni de închisoare pentru publicarea unor cărţi pentru copii considerate a fi instigatoare, într-un caz despre care apărătorii drepturilor omului spun că marchează o lovitură majoră pentru libertatea de exprimare pe fondul înăspririi libertăţilor civile pe teritoriul chinez, relatează CNN.

Miercuri, Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan şi Marco Fong au fost găsiţi vinovaţi de ”conspiraţie în ceea ce priveşte tipărirea, publicarea, distribuirea, afişarea şi/sau reproducerea unor publicaţii instigatoare”.

Judecătorul W. K. Kwok a numit acţiunile inculpaţilor „un exerciţiu de spălare a creierului cu scopul de a-i îndruma pe copiii foarte mici să-şi accepte opiniile şi valorile, adică (Beijing) nu are suveranitate asupra (Hong Kong)”.

Yeung a declarat în instanţă sâmbătă că ”singurul ei regret a fost că nu a publicat mai multe cărţi cu ilustraţii înainte de arestare”, potrivit documentelor instanţei.

Acuzaţiile se concentrează în jurul unui set de cărţi care narează poveştile unui sat de oi care rezistă unei haite de lupi invadatoare - o poveste despre care procurorii guvernamentali pretind că a fost menită să provoace dispreţul faţă de guvernul local şi al guvernului central al Chinei din Beijing.

Într-o carte, lupii au încercat să preia un sat şi să mănânce oile, în alta, 12 oi sunt forţate să-şi părăsească satul după ce au fost vizate de lupi, incident despre care instanţa a considerat că face aluzie la cazul în care 12 activişti din Hong Kong au încercat să fugă din Hong Kong în Taiwan, dar au fost interceptaţi de forţele de ordine chineze.

Într-o hotărâre de miercuri, un judecător de la Curtea districtuală din Hong Kong a fost de partea acuzării, exprimându-şi părerea că imaginile au o corelaţie cu evenimentele din oraş şi constatând că autorii au intenţia de a ”provoca ură sau dispreţ sau nemulţumire” împotriva guvernului local şi central, sau ambelor.

”Prin identificarea guvernului (Republicii Populare Chineze) drept lupi... copiii vor fi determinaţi să creadă că (guvernul RPC) vine în Hong Kong cu intenţia rea de a le lua casa şi de a le ruina viaţa fericită fără drept”, a scris judecătorul Kwok Wai Kin într-un document de 67 de pagini în care îşi prezintă părerea asupra verdictului.

”Editorii cărţilor refuză în mod clar să recunoască faptul că (Beijing) a reluat exercitarea suveranităţii asupra (Hong Kongului)”, a scris Kwok în decizia sa, referindu-se la transferul Hong Kong-ului, o fostă colonie britanică, sub conducerea chineză în 1997.

Cazul a devenit reprezentativ pentru întrebările care se profilează cu privire la limitele libertăţii de exprimare în oraş, pe fondul unei represiuni crescute asupra libertăţilor civile, ca parte a răspunsului Beijingului la protestele antiguvernamentale din 2019.

Protestele, care au fost declanşate ca răspuns la un proiect de lege care ar putea trimite locuitorii Hong Kongului să fie judecaţi pentru infracţiuni peste graniţă, s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai largă, care a fost, de asemenea, legată de îngrijorarea populară cu privire la influenţa tot mai mare a Beijingului în oraşul semi-autonom.

Apărarea acuzaţilor, care erau toţi membri ai consiliului executiv al fostei Uniuni Generale a Logopezilor din Hong Kong, a susţinut că acuzaţiile aduse erau neconstituţionale, având în vedere că erau în contradicţie cu libertăţile lor de exprimare protejate de legea din Hong Kong.

Cu toatea acestea, Kwok, care face parte şi dintr-un grup de judecători aleşi de liderul oraşului pentru a audia cazurile legate de securitatea naţională, a respins această provocare, spunând în schimb că restricţiile limitate ale libertăţii de exprimare sunt necesare pentru protecţia securităţii naţionale şi ordinii publice.

Într-un document care descrie motivele verdictului, Kwok a contestat că publicaţiile erau doar fabule care promovau valori universale, un alt argument invocat de apărare, indicând o prefaţă dintr-una dintre cărţi care face referire la o ”mişcare anti-legislaţie” în 2019 şi mecanismul ”O ţară, două sisteme” care guvernează relaţia Hong Kong-ului cu Beijingul.

Cazul a fost adus în atenţia publicului după arestarea logopezilor, când poliţia a acuzat grupul într-un Tweet de ”acoperire a actelor ilegale ale protestatarilor” şi ”glorificarea fugarilor”, oficialii şi-au exprimat îngrijorări specifice, dat fiind că publicul ţintă erau copiii. Beijingul şi liderii locali au încercat să încurajeze mândria naţională în rândul tinerilor din Hong Kong, inclusiv prin consolidarea educaţiei naţionale în programele locale.

Verdictul a fost primit cu proteste din partea apărătorilor drepturilor. Într-o declaraţie, organizaţia nonprofit Human Rights Watch a acuzat guvernul din Hong Kong că foloseşte legea referitoare la instigări ”pentru a sancţiona infracţiuni minore ale exprimării”.

”Oamenii din Hong Kong obişnuiau să citească despre urmărirea absurdă a oamenilor din China continentală pe motiv că au scris alegorii politice, dar acest lucru se întâmplă acum în Hong Kong”, a declarat Maya Wang, cercetător senior în ceea ce priveşte China la Human Rights Watch, într-o declaraţie.

”Autorităţile din Hong Kong ar trebui să inverseze acest declin drastic al libertăţilor şi să anuleze condamnările celor cinci autori de cărţi pentru copii”, a adăugat ea.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri