Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cinci români, printre cei 120 de morți în urma cutremurului din Italia (UPDATE)

GALERIE
cutremur
  • cutremur
- +

Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs miercuri dimineata in centrul Italiei, langa Perugia, lasand in urma orase in ruina si fara electricitate si sute de morti.

UPDATE ORA 03:00

Bilanț sumbru: 160 de morți

 

Se pare că ar fi vorba despre 160 de morți. Numărul victimelor va crește, întrucât multe persoane încă se află sub dărâmături, iar pe măsură ce trece timpul scad șansele de a mai găsi supraviețuitori.

UPDATE ORA 22:30

Potrivit unor surse oficiale, se pare că numărul românilor morți în cutremurul din Italia a ajuns la 5.

UPDATE ORA 21:30

Bilanț negru: 120 de morți

Premierul italian Matteo Renzi a anunţat miercuri seara că bilanţul cutremurului din Umbria a ajuns la 120 de morţi.

"Cel puţin 120 de vieţi au fost pierdute până acum, iar bilanţul nu este definitiv", a spus preşedintele Consiliului italian.

"Răniţii şi bolnavii care au fost conduşi de la Amatrice şi Accumoli cu elicoptere şi ambulanţe sunt 368 la număr", a precizat Renzi.

UPDATE ORA 20:55

Vedeți o GALERIE FOTO cu imagini surprinse după cutremurul devastator.

UPDATE ORA 20:30

Cutremurul din Italia a avut puterea de distrugere a 1.200 de tone de TNT

Cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii şapte ani a fost urmat de 200 de replici, unele cu magnitudinea de 5. Părţi întregi din mai multe localităţi sunt acum ruine. La Amatrice, niciun locuitor nu se poate întoarce acasă. Clădirile care încă nu s-au prăbuşit ar putea să o facă oricând.

Potrivit experţilor, seismul a avut o putere de distrugere similară cu 1.200 de tone de TNT.

Aflați amănunte de AICI.

UPDATE ORA 20:00

Localitati intregi au fost transformate in ruine si cel putin 73 de oameni si-au pierdut viata dupa cutremurul cu magnitudinea 6,2, produs marti noapte în centrul Italiei, langa Perugia. Autoritatile se asteapta ca situatia sa se agraveze considerabil, intrucat zeci de oameni sunt inca dati disparuti. Prioritatea o constituie acum salvarea supravietuitorilor prinsi sub daramaturi.

Conditiile de interventie sunt infernale. De cele mai multe ori nu e posibila evacuarea ranitilor pe targi. Sunt purtati pe brate, transferati intr-un lant uman, ori pusi in paturi. E nevoie de liniste desavarsita ca sa poata fi auzite eventuale apeluri de ajutor ori zgomote facute de cei captivi sub muntii de caramizi. In multe cazuri, datorita rudelor care se perpelesc pe margine, salvatorii stiu exact pe cine cauta intr-un anume loc.

Potrivit serviciului de monitorizare geologica a Statelor Unite (U.S. Geological Survey, USGS), seismul a fost inregistrat la ora locala 3.36 (4.36 ora Romaniei), in Norcia, la 110 km nord-est de Roma, la o adancime de numai 10 km, considerata foarte mica.

Armata Italiei a fost trimisa in zonele afectate pentru a ajuta, iar statul a alocat din trezorerie aproximativ 235 de milioane de euro pentru ajutor umanitar.

MAE a confirmat ca printre victimele din Italia se numara un roman mort, doi raniti, iar alti noua sunt dati disparuti.

Comunicatul MAE cu privire la romanii afectati in urma seismului din Italia:

"Ministerul Afacerilor Externe anunta cu profund regret decesul unui cetatean roman in urma cutremurului care a afectat, in cursul noptii, regiunea centrala a Italiei. Misiunea diplomatica la Roma va asigura intreaga asistenta consulara necesara in acest caz.

Totodata, mentionam ca, pana in prezent, doua persoane de cetatenie romana au fost identificate printre raniti si se afla internate pentru ingrijiri medicale. De asemenea, un numar de 9 cetateni romani rezidenti in zona sinistrata au fost dati disparuti de catre apartinatori.

Misiunea diplomatica romana mentine legatura permanenta cu autoritatile italiene competente si intreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele 2 echipe consulare mobile (Ambasada Romaniei la Roma si de la Consulatul General al Romaniei la Bologna), care se afla la fata locului si actioneaza coordonat in vederea obtinerii de informatii cu privire la existenta altor cetateni romani, afectati de seism.

MAE reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia - (0039) 06 835 233 58 si (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna - (0039) 051 5872120 si (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta".

Mii de oameni au ramas pe drumuri si niciun localnic nu va fi lasat sa doarma in casele din orasele zguduite de cutremur, conform oficialilor italieni.

Aflati amanunte de pe stirileprotv.ro și b1.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri