Cine a fost domnitorul ce putea recuceri Transilvania ? Uitat pe nedrept de români, acest voievod a fost la un pas de a reface parcursul unificator al lui Mihai Viteazul, numărându-se printre puținii urmași demni ai acestuia pe tronul Țării Românești. După asasinarea mișelească a lui Mihai Viteazul, pe 9 august 1601, chiar în tabăra domnitorului de lângă Turda, tronul Țării Românești a fost ținta mai multor pretendenți sprijiniți fiecare de puteri străine, care vroiau să-și impună influența în țările române.
Astfel polonii și tătarii acordau ajutor lui Simion Movilă, fratele domnitorului moldovean Ieremia Movilă, otomanii încercau să-l pună pe tronul Țării Românești pe Radu Mihnea.
În acest timp în Transilvania trupele imperiale căutau să instaleze o administrație fidelă intereselor habsburgilor.
Separat de aceste calcule, la jumătatea lunii octombrie 1601, în tabăra de la Cârstienești (județul Argeș) oștenii și boierii fideli lui Mihai, proclamaseră domn pe unul dintre ei, Radu Șerban, din neamul Craioveștilor, despre care se spunea că este nepot al răposatului voievod Neagoe Basarab, scrie chindiamedia.ro.
Demn urmaș al marelui Mihai Vodă, acesta se bizuia pe forțele interne ce-l susținuseră și pe primul unificator al celor trei țări române, pe frații Buzescu și ,,ceilalți boieri ai Valahiei Transalpine”, care doreau refacerea unității realizate de Mihai Viteazul.
Radu Șerban fusese – pe aproape toată perioada domniei aprigului voievod – mare paharnic – ocupându-se cu băuturile domnului și gustarea acestora pentru a nu fi otrăvite.
Vezi mai multe amănunte pe newsweek.ro
Publicitate și alte recomandări video