Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine a fost Petrică Mâţu Stoian, interpretul care a murit sâmbătă. El se afla în recuperare post-COVID

GALERIE
Petrică Mâţu Stoian1
  • Petrică Mâţu Stoian1
- +

Interpretul de muzică populară Petrică Mâţu Stoian, care se afla în recuperare post-COVID, a murit, la 6 noiembrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Reşiţa, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale. Petrică Mâţu Stoian avea 61 de ani.

Renumitul cântăreţ de muzică populară Petrică Mâţu Stoian s-a născut la 18 septembrie 1960 în Isverna, Plaiul Cloşanilor, judeţul Mehedinţi. Ca nepot al interpretei de muzică populară Domnica Trop a preluat o parte din cântecele artistei.

A studiat iniţial la Facultatea de Drept, dar nu a profesat pentru că marea lui pasiune a fost muzica. A făcut şi Conservatorul şi a lucrat că artist profesionist, mai întâi, la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din 1995, şi apoi a fost angajat al Ansamblului Maria Tănase din Craiova, oraş în care şi locuia până în momentul decesului.

A debutat la ”Tezaur Folcloric”, fiind descoperit de Marioara Murărescu

După ce şi-a făcut debutul la cunoscuta emisiune "Tezaur Folcloric", fiind descoperit de renumita Marioara Murărescu, Mâţu Stoian a participat la numeroase festivaluri de folclor câştigând multe premii şi distincţii.

A câştigat premiul I la festivalul "Maria Lătăreţu" de la Târgu Jiu din 1993 şi la festivalul "Cântecele românilor de pretutindeni" de la Drobeta Turnu Severin, din acelaşi an, precum şi primul loc în "Topul tinerilor interpreţi", ediţiile 1994 şi 1995. Aceste reuşite au reflectat atât valoarea, cât şi popularitatea de care se bucura artistul, potrivit biografii.famouswhy.ro.

Primul disc, înregistrat în 1995 la Electrecord

Cântecele sale sunt adresate omului de rând, sunt cântece de veselie şi de înstrăinare, tradiţii de nuntă sau de înmormântare, şi doine, care îi erau cele mai dragi. În 1995, Petrică Mâţu Stoian a imprimat primul său disc Electrecord, "Aştept să răsară Luna", potrivit bestmusic.ro.

În cariera sa artistică, Stoian a lansat zece albume cu mai multe melodii dintre care: "Plecai pe-o potecă mică", "Cine-a fost mai vinovat", "Dulce şi-e guriţa", "Şi moşu'o fost băiat", "Mândra mea floare de munte", "Lina, Lina, Niculina", "Mândruliţa de la Gorj", "Hai să bem un păhărel", "De la luna pân'la soare", "Bea, omule, şi petrece", "Făcui focul sub cazan" şi "Cum e astăzi, n-o fost ieri".

A fost unul dintre cei mai apreciaţi şi respectaţi cântăreţi de muzică populară, datorită talentului său desăvârşit şi a unei charisme aparte, ceea ce i-a adus un mare succes, şi multă admiraţie.

SURSA: hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri