
Cine a instigat împotriva primirii lui Cărtărescu în Academie: un fost amic al generalului de securitate Pleșiță și un absolvent al Universității Lomonosov

Cine a instigat împotriva primirii lui Cărtărescu în Academie: un fost amic al generalului de securitate Pleșiță, scriitorul Nicolae Breban, și un absolvent al Universității Lomonosov din Moscova, scriitorul Valeriu Matei, din Republica Moldova. Breban este membru al Academiei Române, iar Valeriu Matei este membru de onoare și director al Editurii Academiei.
Valeriu Matei a fost numit în martie 2023 director al acestei edituri. În noiembrie 2023, Dan Voiculescu a anunțat, pe blogul său, că Editura Academiei Române a reeditat cartea sa „Umanismul pragmatic – Tratat”. Publicarea la această editură, în mai 2021, a cărții semnate de fostul turnător al Securității, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție, a provocat un uriaș scandal.
Cine a instigat împotriva primirii lui Cărtărescu în Academie
În dosarul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității l-a depus la instanță, cerând să se constate că Nicolae Breban a fost turnător al Securității, apare o conversație a acestuia cu fostul general de securitate Pleșiță. În cadrul discuției, Breban relatează ce a discutat cu disidentul Paul Goma și încheie conversația cu: „Servim Patria și Cultura”. În dosarul CNSAS apar mai multe conversații ale lui Breban cu Pleșiță, considerat a fi unul dintre cei mai brutali generali de securitate. Însă, deși Curtea de Apel a confirmat că Breban a fost turnător, scriitorul a câștigat la instanța supremă.
Campania împotriva lui Cărtărescu a debutat cu un atac al lui Valeriu Matei, o scrisoare care a fost distribuită membrilor Academiei.
„Asistăm, în ultima vreme, la un asalt asupra Academiei Române din partea unor grupări obscure, sorosist-progresiste, veriga slabă în această acțiune fiind considerată Secția de Filologie și Literatură”, scrie Valeriu Matei.
El îl acuză pe Cărtărescu de plagiat, de „atac furibund la adresa poporului român” și de faptul că ar fi fost „angajat în alegerile prezidențiale de partea lui Traian Băsescu sau Klaus Werner Iohannis”. Valeriu Matei a susținut că romanele lui Cărtărescu sunt „de fapt niște divagații nesfârșite”.
Secția de filologie i-a răspuns, însă, lui Valeriu Matei.
„În ceea ce privește acuzația cu care începe apelul colegului nostru, așteptăm imperativ ca domnul Valeriu Matei să ne spună care sunt «grupările obscure, sorosist-progresiste» și în ce constă «asaltul» lor asupra Academiei Române”, arată membrii Secției de Filologie și Literatură – mai puțin scriitorul Nicolae Breban.
„Numărul impresionant de traduceri și de premii internaționale nu poate fi considerat un efect al grupurilor de influență și al banilor investiți de statul român în sprijinirea culturii decât de cei care nu știu cum funcționează piața editorială internațională și care își transpun frustrările în teorii ale conspirației. Traducătorii și editorii sunt cei care aleg pe cine să publice. Juriile internaționale nu sunt influențate de câțiva critici sau editori bucureșteni”, se mai explică în acest mesaj. Citește mai mult pe defapt.ro.
Publicitate și alte recomandări video