Cine a luat crema afacerilor în judeţul Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Cine a luat crema afacerilor în judeţul Iaşi

Camera de Comerţ Iaşi a publicat ieri topul societăţilor care au realizat cele mai mari afaceri din judeţ.

GALERIE
08 DELPHI Zona de productie Nozzle_1
  • 08 DELPHI Zona de productie Nozzle_1
- +

Compania Delphi din Miroslava este din nou marea câştigătoare a clasamentului oficial realizat de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Societatea este pe primul loc în toate clasamentele speciale şi în cel de specialitate, respectiv industrie.

Marea surpriză vine însă la capitolul mari exportatori. Eurotex Company SRL din Târgu Frumos, unul din mari angajatori din domeniul confecţiilor din nord-estul ţării, ocupă locul doi, ca urmare a exporturilor realizate în anul 2014.

 
Cine este pe podium
 
În topul cifrei de afaceri, realizat exclusiv pe baza datelor din 2013, Delphi ocupă de departe primul loc. Fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel din Miroslava a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 1,5 miliarde de lei. “Argintul” a fost adjudecat de Antibiotice SA, iar ultima ultima poziţie a podiumului a revenit companiei Fidelis Energy, firmă înregistrată în Valea Lupului şi care comercializează energie electrică. Aceasta din urmă a realizat în anul 2014 afaceri de 192,9 milioane lei. Întocmai ca şi în 2013, societatea Media Rom Grup SRL a ocupat poziţia a patra în clasamentul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Firma condusă de Ioan Melinte a raportat pentru anul precedent o cifră de afaceri de aproximativ 165 milioane lei faţă de 176 milioane lei în urmă cu doi ani.
 
Schimbările din top
 
Locul cinci în topul realizat pe baza afacerilor derulate în anul 2013 a fost adjudecat de Tehnosteel LBR SRL (147,6 milioane lei), iar a şasea în acest clasament este Conex Distribution, societate patronată de soţii Tereza şi Ioan Prisecaru.Specializată în comerţul de piese şi accesorii pentru autovehicule, firma familiei Prisecaru a avut anul trecut o cifră de afaceri de 138,8 milioane lei. Cu o cifră de afaceri ce depăşeşte 137 milioane lei, Conest SA şi-a adjudecat poziţia a şaptea în clasament, fiind urmată de compania cu capital belgian IG Watteeuw România. Fosta BMT, specializată în producerea de angrenaje, cutii de viteză şi elemente mecanice de transmisie, a raportat Finanţelor pentru anul 2014 o cifră de afaceri de aproximativ 130 milioane lei. ApaVital a prins penultimul loc din acest top. Societatea unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritar a avut în 2014 afaceri în valoare de 127,8 milioane lei.
 
 
Ultima din top 10 este Eurotex Company SRL, cu o valoare a afacerilor de 124,8 milioane lei anul trecut. Faţă de clasamentul dat publicităţii anul trecut de Camera de Comerţ, au dispărut E.ON Moldova Distribuţie, locul doi în precedentul top, şi Iulius Management Center, poziţia a zecea pe baza datelor din 2013. E.ON Moldova Distribuţie a fuzionat, în calitate de societate absorbită, cu E.ON Gaz Distribuţie, sediul social al firmei fiind la Târgu Mureş. Pe de altă parte, compania Iulius Management Center SRL, deţinută de omul de afaceri Iulian Dascălu, a realizat în 2014 afaceri de 114 milioane lei, fiind surclasată de Eurotex Company.
 
Cine are cei mai mulţi angajaţi
 
În topul celor mai mari angajatori, realizat exclusiv după numărul mediu de salariaţi din anul 2014, Delphi este din nou lider detaşat. 1.778 salariaţi lucrau la Miroslava pentru compania americană. Xerox Business Services România cu 1.510 salariaţi, respectiv Antibiotice SA (1.465 salariaţi) vin însă tare din urmă, ocupând locurile doi şi trei în acest clasament. Următoarele poziţii sunt ocupate, în ordine, de ApaVital SA (1.114 salariaţi), Iulius Management Center SRL (784 salariaţi), Te-Rox Prod SRL (704 salariaţi), Salubris SA (692 salariaţi), SCC Services România (665 salariaţi), Iasicon SA (588 salariaţi) şi Confecţii Integrate Moldova (579 salariaţi). Delphi ţine capul de afiş şi în ceea ce priveşte valoarea exporturilor realizate, în acest top fiind urmată de Eurotex Company, IG Watteeuw România, Te-Rox Prod, şI Antibiotice. În topul Camerei de Comerţ nu a prins loc Arcelor Mittal care are exporturi mai mari de exemplu decât Eurotex Company din cauză că nu îndeplinea anumite criterii impuse la realizarea topului.
 
Cum este realizat clasamentul
 
În afară de aceste topuri speciale, Camera de Comerţ Iaşi a mai realizat bine cunoscutele clasamente ale firmelor ieşene în funcţie de domeniul de activitate. Acestea au fost realizate după o metodologie complexă, unitară la nivelul sistemului Camerelor de Comerţ din România, în baza datelor de bilanţ pentru anul 2014 şi a unor condiţii de admitere: să fi înregistrat profit din exploatare, o cifră de afaceri de peste 100.000 lei pentru microîntreprinderi şi de peste 250.000 lei pentru celelalte firme, iar cuantumul format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi impozitele şi taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale să nu fi depăşit valoarea creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului. „Pentru realizarea clasamentului s-au luat în calcul rezultatele financiare ale firmelor cu sediul în judeţul Iaşi care au depus bilanţ pentru anul 2014. Astfel, au fost procesate datele de bilanţ ale circa 18.000 agenţi economici. Din totalul firmelor din Top, 1.264 firme au sediul în municipiul Iaşi, iar 463 firme au sediul în alte localităţi ale judeţului. Firmele clasate în Top cumulează66% din cifra de afaceri şi 50% din numărul de salariaţi care se reflectă în bilanţurile aferente anului 2014”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Iaşi. Clasamentul este structurat pe 6 domenii de activitate, respectiv Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech, Industrie, Agricultură - Pescuit - Piscicultură, Construcţii, Servicii şi Comerţ-Turism. În Top au fost incluse primele 10 locuri la fiecare domeniu, grupă de activităţi şi clasă de mărime. În total, în clasamentul final se regăsesc 1.700 firme, defalcate astfel: 135 firme în categoria Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech, 358 la Industrie, în grupul Agricultură, Silvicultură, Pescuit au fost selectate 106 firme, în Construcţii 132. La activitatea de Servicii se regăsesc 554 firme, iar în Comerţ şi Turism 415 firme.
 
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.