
Cine a pariat cel mai mult pe stat? Iașul și Bacăul conduc valul de investiții în titlurile Tezaur. O persoană a investit 2,3 mil. lei

S-a încheiat perioada de subscriere pentru titlurile de stat Tezaur, dar s-a deschis oportunitatea de a investi în titlurile Fidelis. În perioada 13 ianuarie – 6 februarie, populația din cele șase județe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est a investit aproape 95 de milioane de euro în titlurile de stat Tezaur, conform datelor analizate de Ziarul de Iași privind achizițiile realizate prin Trezorerie și Poșta Română. În această sumă nu sunt cuprinse și subscripțiile realizate online de investitorii din această regiune.
Investițiile în titluri de stat au înregistrat un interes considerabil în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est în perioada 13 ianuarie – 6 februarie 2025. În total, 7.744 de investitori au cumpărat titluri de stat în valoare de 431.571.766 lei (circa 86,3 milioane euro) prin trezoreriile arondate județelor Iași, Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui. Pe lângă aceștia, alți investitori au preferat să contribuie la susținerea statului în acoperirea deficitului bugetar prin subscripții făcute prin intermediul companiei Poșta Română. Deși considerabil mai mici, aceste investiții au mai adăugat 42 de milioane de lei (aproximativ 8,4 milioane de euro) la totalul subscripțiilor realizate în Regiunea Nord Est.
Cele mai populare: titlurile cu maturitate de un an
Cele mai populare au fost titlurile de stat cu maturitate de un an și dobândă de 7%, pentru care populația de la nivelul regiunii a investit aproape 344 milioane lei, adică 73% din total. În schimb, titlurile de stat din emisiunea 0166 (cu maturitate de trei ani și dobânda la scadență de 7,5%) au adus 80,34 mailiane lei (17% din valoarea totală a investițiilor realizate de populația din județele Iași, Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui), iar titlurile de stat cu maturitate de 5 ani și dobândă de 7,8% au atras investiții de 49,25 milioane de lei, adică 10% din total.
- Citește și: ANALIZĂ Titlul de stat Tezaur vs. depozit bancar. Și un amănunt puțin știut: o mică „păcăleală” la dobândă
Iașul și Bacăul s-au remarcat ca fiind cele mai active județe în toate categoriile de emisiuni, indicând o participare crescută a investitorilor locali și un interes ridicat pentru diversificarea plasamentelor financiare. Pe de altă parte, județele Neamț, Botoșani și Vaslui au înregistrat valori mai mici, ceea ce sugerează o participare mai restrânsă sau un acces mai redus la aceste instrumente de economisire.
Iași – Județul Iași s-a situat pe primul loc în ceea ce privește volumul total al investițiilor, cu peste 127,6 milioane de lei. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că Iașul este cel mai mare centru economic și universitar al regiunii. Dintre aceste investiții, 17,6 milioane de lei au fost realizate prin Poșta Română, iar 110 milioane de lei prin depunerile în Trezorerie a 1.826 de investitori.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Dintre investitorii care au cumpărat titluri de stat în județul Iași (Trezorerie + Poșta Română), 74% au optat pentru cele cu maturitate de un an și dobândă de 7%. În schimb, 17% dintre investitori au ales titlurile de stat cu dobândă de 7,5% și maturitate de trei ani, iar 9% s-au dovedit dispuși să aștepte cinci ani pentru ca la data scadenței (11 februarie 2030) să poată să încaseze o dobândă de 7,8% pentru banii investiți.
Valoarea investițiilor în titlurile de stat aferente emisiunilor valabile în perioada 13 ianuarie – 6 februarie realizate prin Trezorerie și Poșta Română în județele Regiunii Nord-Est
La nivelul județului Iași, cea mai mare investiție a fost realizată de o persoană din Municipiul Iași, care a cumpărat titluri de stat cu dobândă de 7% (un an) în valoare de 2,4 milioane de lei.
Bacău – Pe locul al doilea s-a clasat județul Bacău, cu investiții totale de 120,27 milioane de lei, dintre care opt milioane de lei prin Poșta Română și 112,27 milioane de lei prin Trezorerie.
Cel mai mare investitor la nivelul Regiunii Nord-Est în această sesiune de subscriere pentru titlurile de stat Tezaur a fost din Municipiul Bacău. Acesta a subscris 3,5 milioane de lei. Alți investitori care au subscris sume peste medie au fost din Moinești (2,5 milioane lei) și din Onești (2.000.000 lei). Și pentru că tot vorbeam de medie, investitorii din Bacău au contribuit, în medie, cu cele mai mari sume investite în titlurile de stat din emisiunile 0165, 0166 și 0167. În timp ce la nivelul regiunii (pentru subscripțiile făcute prin Trezorerie) investiția medie a fost de 55.730 lei (circa 11.150 de euro), în Bacău media a fost de 63.830 lei.
Suceava – Pe locul al treilea la nivelul regiunii după volumul total al investițiilor în titluri de stat tezaur, județul Suceava avea cu o zi înainte de încheierea subscripțiilor investiții înregistrate de 83,56 milioane de lei. Cu un număr mai mic de investitori prin Trezorerie față de Iași (1.317, față de 1.870), Suceava a înregistrat totuși al doilea cel mai mare volum al subscripțiilor medii pe investitor din regiune (60.100 lei).
Neamț – În Neamț, titlurile de stat Tezaur din emisiunile aferente perioadei 13 ianuarie – 7 februarie 2025 au adus investiții de 60,4 milioane de lei până în penultima zi de subscriere. Particular pentru acest județ este că suma investită în titlurile de stat cu maturitate de cinci ani a avut cea mai mare pondere (14%), în comparație cu celelalte județe. De exemplu, la Iași valoarea titlurilor de stat cu dobândă de 7,8% pentru cinci ani a fot de 9%, în Bacău, Botoșani și Vaslui de 10%, iar în Suceava de 11%.
Investiții prin Trezorerie și Poșta Română în titlurile de stat aferente emisiunilor valabile în perioada 13 ianuarie – 6 februarie (pe tipuri de emisiuni, in județele Regiunii Nord-Est)
Cel mai mare investitor din acest județ a fost o persoană din Piatra Neamț, care a cumpărat titluri de stat în valoare de 2,3 milioane lei.
Botoșani – În Botoșani valoarea titlurilor de stat achiziționate a fost de aproape trei ori mai mică decât în Iași (43,8 milioane lei), iar cea mai mare investiție în titluri de stat a fost realizată la Trezoreria Darabani (1.466.000 lei). A fost, de altfel, doar unul dintre cei șapte investitori din Darabani, însă și-a plasat banii pentru o dobândă mai mare (7,8%) pe care o va încasa peste cinci ani.
Vaslui – Județul cu cea mai mică investiție totală în titlurile de stat tezaur din acest început de an a fost Vaslui, cu subscripții de peste 37,8 milioane lei. Aceste cifre înregistrate de Vaslui și Botoșani pot indica o putere economică mai redusă în comparație cu celelalte județe din regiune, dar și o posibilă lipsă de promovare a acestor instrumente financiare în rândul populației locale.
O cerere tot mai mare pentru astfel de investiții
Datele indică un apetit crescut pentru titlurile de stat în Regiunea Nord-Est, în special în județele cu economii mai dezvoltate. Aceste investiții demonstrează un interes tot mai mare al populației pentru protejarea economiilor în fața inflației și obținerea unor randamente garantate de stat. În același timp, discrepanțele dintre județe ridică întrebări despre nivelul de informare și accesibilitatea acestor instrumente financiare în anumite zone ale regiunii.
În orice caz, nu e deloc de neglijat cifra totală de aproape 95 de milioane de euro investiți în titluri de stat de populația din regiunea considerată a fi cea mai săracă din România.
Ultima zi de subscriere pentru titlurile de stat Tezaur prin Poșta Română a fost joi, 6 februarie, iar prin Trezorerie vineri, 7 februarie. Investitorii au însă la dispoziție, în perioada 7 – 14 februarie, un nou instrument de economisire oferit de stat: titlurile Fidelis, cu dobândă de 7,95%.
Publicitate și alte recomandări video