Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine a semnat pentru achiziţia de vacinuri anti COVID? Date de ultimă oră!

GALERIE
achizitie vaccinuri
  • achizitie vaccinuri
- +

Premierul Florin Cîţu a explicat că, în numele României, pentru achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 semnează ministrul Sănătăţii. Şeful Guvernului a prezentat şi cifre din care a reieşit că Nelu Tătaru a semnat pentru 33 milioane de doze, Vlad Voiculesc pentru 28.290.000 de doze, el cânt a fost ministru interimar a semnat pentru 4 milioane de doze, iar Ioana Mihăilă a semnat pentru 21.000 de doze. Cîţu a adăugat că Voiculescu a semnat, cât a fost ministru al Sănătăţii, pentru 9 milioane de doze de CureVac, un vaccin care nu a fost aprobat niciodată.

„Pentru a face o comandă, cel care semnează, în numele României, este ministrul Sănătăţii. Iar ministrul Sănătăţii dacă avea o problemă, la un moment dat, cu un anumit număr de doze, ar fi spus ceva. Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu şi doamna Ioana Mihăilă şi eu când am fost ministru al Sănătăţii. Am aici mai multe date. Ele au fost semnate, bineînţeles de mai mulţi miniştri ai Sănătăţii. Domnul Nelu Tătaru a semnat, domnul Vlad Voiculescu, doamna Ioana Mihăilă şi eu când am fost ministru interimar al Sănătăţii. Aş vrea să vă spun cam câte doze s-au semnat. Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, Nelu Tătaru pentru 33 milioane de doze înainte. Eu am semnat pentru 4 milioane de doze şi, acum două luni de zile, doamna Mihăilă a semnat pentru 21.000 de doze. Deci dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai avea nevoie. Din păcate, domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de CureVac, un vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar e semnată comanda de domnul Vlad Voiculescu. Ca să fie foarte clare aceste informaţii. Cred că aceasta închide oarecum dezbaterea depsre cum s-au contractat vaccinurile. Ar trebui să explice de ce a făcut comandă pentru un vaccin care nu este avizat”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Prim-ministrul a explicat şi procedura privind achiziţia vaccinurilor de către statele membre ale UE şi a adăugat că cei de la Comisia Europeană şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze pentru populaţia din blocul comunitar şi anume un număr de 4,4 miliarde doze de vaccin până în anul 2023, prin urmare de 10 ori mai multe doze decât populaţia UE.

„Tot pentru că în spaţiul public am văzut mai multe informaţii, aş vrea să clarificăm nişte aspecte despre achiziţia de vaccinuri. În primul rând, strategia Comisiei Europene a fost să negocieze în numele statelor membre cu mai multe companii producătoare de vaccinuri şi să prefinanţeze în parte contractele, prin fondul instrumentului de urgenţă. Vaccinurile au fost contractate în condiţiile în care autorizarea, eficacitatea şi capacitatea de producţie erau încă incerte. Ştiţi foarte bine că erau deja semnate contractele, dar nu ştiam care dintre vaccinuri va putea fi folosit şi când. Nevoia era de acces la mai multe doze şi într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care CE şi statele membre şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru populaţia blocului comunitar. În momentul de faţă, din toate contractele negociate, Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde doze de vaccin până în anul 2023, adică de 10 ori mai multe doze decât populaţia UE. Asta ca să fie foarte clar. România poate accesa aproximativ 4,3% din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte, acest procent reprezintă proporţia populaţiei României raportat la populaţia UE plus spaţiul economic european”, a mai afirmat Cîţu.

Chestionat despre cele 750.000 de doze expirate care nu au mai fost donate altor state, premierul a precizat că „recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sau ceea ce spune OMS este că până la 40% este pierderea de vaccinuri. Noi am avut iniţial 10%. Doamna ministru Mihăilă a venit şi a crescut la 25% această pierdere de vaccinuri”.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional vaccinuri. Fostul ministru consideră că România „a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe vaccinuri decât orice altă ţară din Europa, nu din raţiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat”, responsabil pentru situaţia creată fiind „domnul viitor fost premier Cîţu”.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se face in rem, în acest moment, nicio persoană neavând calitatea de suspect sau inculpat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri