anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Ediţia din acest an a unui festival ce părea foarte promiţător se anunţă una de-a dreptul jenantă

Cine a ucis FILIT? Condiţii greu de îndeplinit pentru organizarea festivalului

GALERIE
filit
 • filit
- +

Muzeul Literaturii Naţionale Române Iaşi a scos la licitaţie organizarea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi cu doar două luni de zile înaintea primei zile a festivalului. Ţinând cont de faptul că unele dintre criterii implică ca firma câştigătoare să aducă la Iaşi nume grele din literatura internaţională, printre care şi laureaţi ai premiilor Nobel sau scriitori care au câştigat mai multe distincţii recunoscute internaţional, care sunt adesea „antamaţi“ chiar şi cu un an înainte, e aproape sigur că festivalul nu va putea avea amploarea primelor două ediţii.

Şi organizatorii susţin această temere. Oficial, ei invocă faptul că festivalul îşi schimbă din structura de desfăşurare, concentrându-se mai puţin pe întâlnirile cu publicul şi mai mult pe partea profesională, în acelaşi timp explicând că au existat piedici mari de la ANRMAP. 

Neoficial, toţi arată cu degetul indecizia interimarilor, fără iniţiativă şi curaj, de la vârful judeţului. Cine a „ucis“, de fapt, FILIT?
 

„Experţii care au lucrat la FILIT în ediţiile anterioare nu sunt angajaţi ai Muzeului Literaturii, şi nici nu am avut voie să angajez alţi experţi. Muzeul nu are niciun angajat profesionalizat în organizare de evenimente, noi avem în special muzeografi. Aşadar, caietul de sarcini care, după cum aţi văzut, este foarte complicat, având multe condiţii de calitate, fiindcă ţinem foarte mult la standardele FILIT, a fost început din vreme cu câţiva angajaţi ai muzeului şi cu Serviciul de Achiziţii al Consiliului Judeţean“, a declarat Dan Lungu, directorul MNLR.

Surse din interiorul CJ au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că dificultăţi în întocmirea caietului de sarcini au venit în urma unor întârzieri de pe partea CJ cu privire la găsirea cadrului legal al cererilor din caietul de sarcini întocmit de MNLR. „N-a mers chiar uşor, dar l-am scos la capăt. După aceea, au urmat discuţii interminabile cu ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, n.r.) ca să ne accepte documentaţia. Ne-au scos unele condiţii, de altele am ţinut şi cu dinţii, iar în final a rămas ce vedeţi. În sfârşit, a fost publicat“, a adăugat Dan Lungu.

În condiţiile în care la primele ediţii autorii cu greutate erau antamaţi cu mai bine de un an înainte, în special laureaţii premiului Nobel, de această dată firma organizatoare va avea la dispoziţie mai puţin de două luni, de la data de 7 septembrie, când este ultima zi de depunere a ofertelor, şi până la 26 octombrie, când ar trebuie să înceapă festivalul, mai ales dacă vor exista şi contestaţii. Deşi precizează că ar exista firme cu puterea să se angajeze la un astfel de proiect, până şi Dan Lungu este sceptic cu privire la respectarea tuturor condiţiilor din caietul de sarcini. „Există firme în România care pot organiza un festival cu două luni jumătate înainte, din punct de vedere logistic e fezabil. Într-adevăr, găsirea autorilor este delicată. Pentru asta, firma organizatoare trebuie să găsească un agent literar foarte puternic, poate chiar un agent literar străin, fiindcă cei români, puţini la număr, în urma scandalului politic de anul trecut, nu prea vor să se mai lege la cap cu FILIT“, a adăugat Dan Lungu. 

Caiet de sarcini draconic

Potrivit caietului de sarcini, evenimentul urmează să se desfăşoare în oraşul Iaşi, cu câteva manifestări în oraşele principale din judeţ, în perioada 26-30 octombrie 2016. Printre evenimentele obligatorii cerute de către MLRN ca parte a festivalului se numără majoritatea celor consacrate de ultimele ediţii - Serile FILIT, Scriitori printre liceeni, Scriitori în centru, Noaptea lungă a poeziei, Întâlnirile Alecart, Întâlnirile Clubului Logos, FILIT în judeţ, evenimente care implică traducătorii, salon de carte cu minimum 50 de standuri, expoziţie de fotografie la Casa FILIT, dar şi evenimente dezvoltate de partenerii culturali locali. Ca număr de invitaţi, organizatorii cer prezenţa a minimum 24 de prozatori români, 16 poeţi români şi străini, cel puţin 26 de prozatori străini, 22 de moderatori, 60 de persoane din mass-media românească, 40 de critici literari, traducători români, editori şi manageri culturali, cel puţin 10 traducători străini, minimum 15 jurnalişti de la publicaţii de top, dintre care cinci de la ziare cunoscute internaţional precum „El Pais“, „La Stampa“, „Die Zeit“, „Huffington Post“, „New York Times“, „Le Figaro“ sau echivalente.

Însă cerinţele stricte nu se opresc aici. Scritorii români invitaţi trebuie să aibă cărţi publicate la edituri de prestigiu, să aibă premii literare la nivel naţional, cel puţin o carte la o editură relevantă din străinătate tradusă din română, şi să fie şi debutanţi. Însă numărul scriitorilor români locali nu trebuie să fie mai mare de 10% din numărul total de scriitori invitaţi, din toate generaţiile. Iar condiţia cea mai importantă, şi una dintre cele mai dificil de respectat, este ca cel puţin 80% dintre autorii invitaţi la ediţia din anul 2016 să nu mai fi participat la ediţiile anterioare ale FILIT.

În ceea ce priveşte autorii străini, condiţiile sunt la fel de aspre: se caută un laureat Nobel, scriitori traduşi sau ecranizaţi, din cel puţin zece ţări şi două continente. „La Serile FILIT se solicită prezenţa a cel puţin unui laureat Nobel pentru literatură, conform clauzei prevăzute în modelul de contract, precum şi a minimum trei autori care deţin un premiu literar de prestigiu mondial (n.r. - dintr-o listă predefinită prezentată în caietul de sarcini). Pentru restul evenimentelor, autorii străini trebuie să deţină cărţi traduse în minimum cinci limbi străine, deţinători a cel puţin un premiu naţional de literatură din ţara de origine sau au o carte ecranizată. Să provină din minimum zece ţări diferite şi cel puţin două continente“, se specifică în caietul de sarcini.

Criteriile continuă în aceeaşi notă chiar şi când se referă la criterii administrative, precum tipul de bannere, de materiale promoţionale şi realizarea cotidianului FILIT sau promovarea în presa naţională şi internaţională. Bugetul total asigurat este de aproximativ 1,45 milioane de lei, echivalentul a 321.000 de euro, fără TVA.

Există şi neconcordanţe

În caietul de sarcini există şi unele prevederi care nu concurează cu realitatea. Spre exemplu, în caietul de sarcini este specificat faptul că firma care câştigă licitaţia trebuie ca, până pe 1 septembrie, să prezinte o listă cu 50% dintre invitaţi şi pe 30 septembrie să fie gata lista finală, în condiţiile în care ofertele pentru câştigarea licitaţiei pot fi depuse până pe 7 septembrie. Dan Lungu, directorul MLRN, explică faptul că, dacă nu se vor prezenta firme la licitaţie, va avea loc cu siguranţă o ediţe a FILIT concentrată pe partea profesională, iar dacă o firmă va câştiga totuşi licitaţie, amploarea ediţiei va fi considerabil mai mare. Acesta a spus că, deşi festivalul poate nu va părea la fel de spectaculos pentru publicul obişnuit, este convins că în lumea literar-profesională „are ecouri extraordinare“. „Oricum, în acest an am schimbat strategia FILIT, am pus accent pe partea profesională. Am creat cea mai imprtantă reţea de rezidenţe literare din Europa de Est, dedicate autorilor şi traducătorilor, care deja face valuri în lumea literară naţională şi europeană. E o nişă pentru care merită să luptăm şi să o consolidăm. De asemenea, pregătim o serie de expoziţii surpriză la FILIT, realizate de muzeu, evident. Rezidenţele şi expoziţiile sunt două secţiuni importante ale FILIT, alături de întâlnirile cu publicul“, a adăugat Dan Lungu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.