Cine a ucis FILIT? Condiţii greu de îndeplinit pentru organizarea festivalului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Ediţia din acest an a unui festival ce părea foarte promiţător se anunţă una de-a dreptul jenantă

Cine a ucis FILIT? Condiţii greu de îndeplinit pentru organizarea festivalului

GALERIE
filit
  • filit
- +

Muzeul Literaturii Naţionale Române Iaşi a scos la licitaţie organizarea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi cu doar două luni de zile înaintea primei zile a festivalului. Ţinând cont de faptul că unele dintre criterii implică ca firma câştigătoare să aducă la Iaşi nume grele din literatura internaţională, printre care şi laureaţi ai premiilor Nobel sau scriitori care au câştigat mai multe distincţii recunoscute internaţional, care sunt adesea „antamaţi“ chiar şi cu un an înainte, e aproape sigur că festivalul nu va putea avea amploarea primelor două ediţii.

Şi organizatorii susţin această temere. Oficial, ei invocă faptul că festivalul îşi schimbă din structura de desfăşurare, concentrându-se mai puţin pe întâlnirile cu publicul şi mai mult pe partea profesională, în acelaşi timp explicând că au existat piedici mari de la ANRMAP. 

Neoficial, toţi arată cu degetul indecizia interimarilor, fără iniţiativă şi curaj, de la vârful judeţului. Cine a „ucis“, de fapt, FILIT?
 

„Experţii care au lucrat la FILIT în ediţiile anterioare nu sunt angajaţi ai Muzeului Literaturii, şi nici nu am avut voie să angajez alţi experţi. Muzeul nu are niciun angajat profesionalizat în organizare de evenimente, noi avem în special muzeografi. Aşadar, caietul de sarcini care, după cum aţi văzut, este foarte complicat, având multe condiţii de calitate, fiindcă ţinem foarte mult la standardele FILIT, a fost început din vreme cu câţiva angajaţi ai muzeului şi cu Serviciul de Achiziţii al Consiliului Judeţean“, a declarat Dan Lungu, directorul MNLR.

Surse din interiorul CJ au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că dificultăţi în întocmirea caietului de sarcini au venit în urma unor întârzieri de pe partea CJ cu privire la găsirea cadrului legal al cererilor din caietul de sarcini întocmit de MNLR. „N-a mers chiar uşor, dar l-am scos la capăt. După aceea, au urmat discuţii interminabile cu ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, n.r.) ca să ne accepte documentaţia. Ne-au scos unele condiţii, de altele am ţinut şi cu dinţii, iar în final a rămas ce vedeţi. În sfârşit, a fost publicat“, a adăugat Dan Lungu.

În condiţiile în care la primele ediţii autorii cu greutate erau antamaţi cu mai bine de un an înainte, în special laureaţii premiului Nobel, de această dată firma organizatoare va avea la dispoziţie mai puţin de două luni, de la data de 7 septembrie, când este ultima zi de depunere a ofertelor, şi până la 26 octombrie, când ar trebuie să înceapă festivalul, mai ales dacă vor exista şi contestaţii. Deşi precizează că ar exista firme cu puterea să se angajeze la un astfel de proiect, până şi Dan Lungu este sceptic cu privire la respectarea tuturor condiţiilor din caietul de sarcini. „Există firme în România care pot organiza un festival cu două luni jumătate înainte, din punct de vedere logistic e fezabil. Într-adevăr, găsirea autorilor este delicată. Pentru asta, firma organizatoare trebuie să găsească un agent literar foarte puternic, poate chiar un agent literar străin, fiindcă cei români, puţini la număr, în urma scandalului politic de anul trecut, nu prea vor să se mai lege la cap cu FILIT“, a adăugat Dan Lungu. 

Caiet de sarcini draconic

Potrivit caietului de sarcini, evenimentul urmează să se desfăşoare în oraşul Iaşi, cu câteva manifestări în oraşele principale din judeţ, în perioada 26-30 octombrie 2016. Printre evenimentele obligatorii cerute de către MLRN ca parte a festivalului se numără majoritatea celor consacrate de ultimele ediţii - Serile FILIT, Scriitori printre liceeni, Scriitori în centru, Noaptea lungă a poeziei, Întâlnirile Alecart, Întâlnirile Clubului Logos, FILIT în judeţ, evenimente care implică traducătorii, salon de carte cu minimum 50 de standuri, expoziţie de fotografie la Casa FILIT, dar şi evenimente dezvoltate de partenerii culturali locali. Ca număr de invitaţi, organizatorii cer prezenţa a minimum 24 de prozatori români, 16 poeţi români şi străini, cel puţin 26 de prozatori străini, 22 de moderatori, 60 de persoane din mass-media românească, 40 de critici literari, traducători români, editori şi manageri culturali, cel puţin 10 traducători străini, minimum 15 jurnalişti de la publicaţii de top, dintre care cinci de la ziare cunoscute internaţional precum „El Pais“, „La Stampa“, „Die Zeit“, „Huffington Post“, „New York Times“, „Le Figaro“ sau echivalente.

Însă cerinţele stricte nu se opresc aici. Scritorii români invitaţi trebuie să aibă cărţi publicate la edituri de prestigiu, să aibă premii literare la nivel naţional, cel puţin o carte la o editură relevantă din străinătate tradusă din română, şi să fie şi debutanţi. Însă numărul scriitorilor români locali nu trebuie să fie mai mare de 10% din numărul total de scriitori invitaţi, din toate generaţiile. Iar condiţia cea mai importantă, şi una dintre cele mai dificil de respectat, este ca cel puţin 80% dintre autorii invitaţi la ediţia din anul 2016 să nu mai fi participat la ediţiile anterioare ale FILIT.

În ceea ce priveşte autorii străini, condiţiile sunt la fel de aspre: se caută un laureat Nobel, scriitori traduşi sau ecranizaţi, din cel puţin zece ţări şi două continente. „La Serile FILIT se solicită prezenţa a cel puţin unui laureat Nobel pentru literatură, conform clauzei prevăzute în modelul de contract, precum şi a minimum trei autori care deţin un premiu literar de prestigiu mondial (n.r. - dintr-o listă predefinită prezentată în caietul de sarcini). Pentru restul evenimentelor, autorii străini trebuie să deţină cărţi traduse în minimum cinci limbi străine, deţinători a cel puţin un premiu naţional de literatură din ţara de origine sau au o carte ecranizată. Să provină din minimum zece ţări diferite şi cel puţin două continente“, se specifică în caietul de sarcini.

Criteriile continuă în aceeaşi notă chiar şi când se referă la criterii administrative, precum tipul de bannere, de materiale promoţionale şi realizarea cotidianului FILIT sau promovarea în presa naţională şi internaţională. Bugetul total asigurat este de aproximativ 1,45 milioane de lei, echivalentul a 321.000 de euro, fără TVA.

Există şi neconcordanţe

În caietul de sarcini există şi unele prevederi care nu concurează cu realitatea. Spre exemplu, în caietul de sarcini este specificat faptul că firma care câştigă licitaţia trebuie ca, până pe 1 septembrie, să prezinte o listă cu 50% dintre invitaţi şi pe 30 septembrie să fie gata lista finală, în condiţiile în care ofertele pentru câştigarea licitaţiei pot fi depuse până pe 7 septembrie. Dan Lungu, directorul MLRN, explică faptul că, dacă nu se vor prezenta firme la licitaţie, va avea loc cu siguranţă o ediţe a FILIT concentrată pe partea profesională, iar dacă o firmă va câştiga totuşi licitaţie, amploarea ediţiei va fi considerabil mai mare. Acesta a spus că, deşi festivalul poate nu va părea la fel de spectaculos pentru publicul obişnuit, este convins că în lumea literar-profesională „are ecouri extraordinare“. „Oricum, în acest an am schimbat strategia FILIT, am pus accent pe partea profesională. Am creat cea mai imprtantă reţea de rezidenţe literare din Europa de Est, dedicate autorilor şi traducătorilor, care deja face valuri în lumea literară naţională şi europeană. E o nişă pentru care merită să luptăm şi să o consolidăm. De asemenea, pregătim o serie de expoziţii surpriză la FILIT, realizate de muzeu, evident. Rezidenţele şi expoziţiile sunt două secţiuni importante ale FILIT, alături de întâlnirile cu publicul“, a adăugat Dan Lungu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.