Cine ajunge primul la semafor?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cine ajunge primul la semafor?

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„Talent wins games, but teamwork and intelligence win championships./ Talentul castiga meciuri, dar spiritul de echipă şi inteligenţa câştigă campionate” - Michael Jordan

Trebuie să iei coroniţă, trebuie să fii cel mai bun din clasă, trebuie să ai 10 pe linie indiferent prin ce mijloace. De câte ori nu aţi auzit voi înşivă sau în jurul vostru aceste imperative omniprezente în rândul celor cu copii de vârstă şcolară. Ce este poate cel mai şocant este naturaleţea şi „normalitatea” care se citeşte în ochii şi tonul celor care enunţă aceste imperative. Ce este profund îngrijorător este fondul şi mai ales efectul pe termen lung al impunerii acestor imperative asupra a generaţii şi generaţii de copii.

Probabil că deja vă întrebaţi, „ce este atât de rău în asta”. Să încercăm să vedem peste orgoliul de tip „maşina mea e mai nemţească” şi să înţelegem care sunt efectele reale. Sunt cel puţin două efecte la fel de grave. Primul este educaţia scopurilor false. Al doilea este o mentalitate turnată în beton că e foarte rău, chiar dăunător propriei persoane să colaborezi cu ceilalţi, în orice situaţie. Tu „să îţi vezi sacii în căruţă” că restul nu contează. Vârsta foarte fragedă la care se însământează acest egocentrism feroce este cheia problemei. În loc sâ participe la jocuri în care colaborarea este cheia pentru succesul personal, se încearcă orice metodă (inclusiv „sensibilizarea” cadrului didactic) pentru obţinerea unui piedestal şi proţăpirea cu mândrie vinovată a odraslei pe acesta.

Mai grav că tot acest efort de îngropare prematură a oricărui simţ social şi de echipă se face de dragul unui premiu extrem de superficial şi de o inutilitate pe termen lung care frizează prozaicul: notele. Trebuie să fie cele mai mari. În mod cu totul superficial, un „factor de decizie” a încercat să le dea totuşi o greutate, condiţionând într-o măsură (lăsată cu vinovaţie conştientă la latitudinea şcolilor „superioare”) admiterea în facultate de o medie strâmbă a acestor note. Şi astfel răul e făcut complet. Şi din nefericire aici dovada nu mai e doar o părere personală, ci rezultatele dezastruoase în evaluări independente şi în calitatea studenţilor, certificaţi „cu brio” de notele lor „remarcabile”. (Sic!)

Concluzia o trage foarte bine psihologul Alfie Kohn: „Nu înseamnă că nu ar trebui să ne învăţăm copiii ce este disciplina, tenacitatea, că nu ar trebui să-i încurajăm să reuşească sau că ar trebui să-i ferim de eşec. Dar nu este nevoie să câştige sau să piardă, să înfrângă alţi copii sau să se teamă că vor fi ei înfrânţi. Copiii se simt infinit mai bine atunci când locurile de joacă şi sălile de clasă sunt organizate pe cooperare şi nu pe competiţie. Când lucrează cu alţii şi nu împotriva altora, iar stima lor de sine nu depinde de câştigarea unui concurs, după cum au dovedit nenumărate cercetări pe această temă”.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.