Cine ar putea să-l trădeze pe Crin Antonescu la alegerile prezidențiale? Ce spune un eurodeputat PSD

sâmbătă, 22 martie 2025, 15:20
2 MIN
 Cine ar putea să-l trădeze pe Crin Antonescu la alegerile prezidențiale?  Ce spune un eurodeputat PSD

Sociologul Vasile Dîncu susţine că electoratul PSD este disciplinat şi va vota, în mare parte, cu Crin Antonescu, în pofida faptului că actualul candidat comun al coaliţiei de guvernare nu provine dintre social-democraţi. În schimb, Vasile Dîncu are ”emoţii” în ceea ce priveşte susţinerea electoratului PNL pentru Crin Antonescu, în condiţiile în care, în toamnă, membrii PNL au refuzat să-l voteze pe Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale, deşi era preşedintele partidului în acel moment. Eurodeputatul PSD estimează că două treimi din votanţii lui Clin Georgescu se vor duce către George Simion, iar candidatul AUR va intra în finala prezidenţială, însă va pierde, indiferent de contracandidat. Vasile Dîncu susţine că l-a numit pe Crin Antonescu „ultimul romantic” din admiraţie pentru prestaţia sa publică din vremea când era parlamentar. „Astăzi, politica s-a transformat mai mult în TikTok, în hărţuieli digitale mai degrabă”, a explicat Dîncu, potrivit News.ro.

Sociologul Vasile Dîncu, eurodeputat PSD, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV, dacă ar fi fost mai sănătos pentru democraţia românească ca independentul Călin Georgescu să fi fost învins la vot, nu eliminat din cursa prezidenţială printr-o decizie a CCR.

„Ar fi trebuit să candideze şi să piardă la alegeri, poate era mai bine. Nu cred că pierdea în această situaţie, nici în noiembrie şi nici acum. După părerea mea, el ar fi câştigat. Ar fi fost bine să se dea această luptă. Soluţia era prezenţa la vot. La nemţi, de exemplu, a fost cazul AFD (partid de extremă dreaptă – n.r.). AFD avea în sondaje, pe populaţia care mergea la vot, în jur de 30-35%. Îmi povesteau nişte parlamentari pe care i-am cunoscut în Parlamentul European că ”vom câştiga, facem 35% şi nu mai pot face guvernul fără noi”. Nemţii s-au mobilizat atât de bine, 84% s-au dus la vot şi au înecat procentul AFD, ducându-l la 20%, lăsându-i în opoziţie. Deci aceasta este o soluţie democratică prin care poţi să învingi o tendinţă care, să spunem, nu îţi convine la un moment dat”, a explicat Vasile Dîncu.

Eurodeputatul PSD a mai fost întrebat dacă, totuşi, decizia CCR arată faptul că România are instituţii funcţionale.

„Nu, dacă aveam instituţii puternice şi funcţionale în democraţie, atunci nu ajungeam la această situaţie. Adică nu ajungeam la situaţia de a anula alegerile după ce am validat primul tur. Am anulat alegerile în timpul desfăşurării lor. Ceea ce, de asemenea, dă un motiv extraordinar pentru teoria conspiraţiei, pentru teoria complotului şi senzaţia că nu se face dreptate. Este o pată, până la urmă, şi pe imaginea României în lume”, a conchis Vasile Dîncu.

Călin Georgescu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie, cu peste 20% din voturi, deşi nu apărea printre favoriţi în sondajele de opinie. Pe locul doi s-a clasat candidatul USR Elena Lasconi, care l-a devansat pe liderul PSD Marcel Ciolacu la o diferenţă de numai 2.700 de voturi. Ulterior, CCR a dispus renumărarea voturilor, care a confirmat însă ordinea iniţială a candidaţilor. Prin urmare, CCR a validat primul tur şi a dat undă verde finalei prezidenţiale. Însă pe 6 decembrie, când procesul de votare pentru turul doi începuse deja la secţiile din diaspora, CCR a revenit asupra deciziei şi a anulat alegerile prezidenţiale, pe motiv că ”actori statali şi non-statali” au intervenit în campania electorală din România. Săptămâna trecută, CCR a respins candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii