Spitalul Mobil: intră sau nu sâmbătă primul pacient în el? „Mergem până la penal“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cine are rețineri și cine vrea să deschidă mai repede

Spitalul Mobil: intră sau nu sâmbătă primul pacient în el? „Mergem până la penal“

GALERIE
spitalul mobil
  • spitalul mobil
- +

Autorizat sanitar, dotat cu aparatură de ultimă generaţie, cu schema de personal stabilită, spitalul modular încă mai aşteaptă până să-şi deschidă porţile. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Vasile Cepoi, a spus că va primi primul bolnav săptămâna aceasta. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, care va administra unitatea ca secţie externă, are reţineri.

Unitatea mobilă de la Leţcani va primi primii bolnavi de COVID 19 până la sfârşitul acestei săptămâni. Aceasta este opinia şefului DSP, Vasile Cepoi. „Cred că în cursul acestei săptămâni se poate finaliza activitatea de acolo“, a spus Vasile Cepoi.

Acesta a subliniat că în utimele zile a avut o întâlnire cu managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof.dr. Carmen Dorobăţ. Şeful DSP a recunoscut că mai sunt mici probleme de rezolvat. „Astăzi voi avea o întânire şi cu doamna profesor Grigoraş, doamna profesor Cimpoeşu şi doamna decan Azoicăi pentru că trebuie să schimbăm o serie de trasee clinice ale pacientului, să le optimizăm şi să încercăm să degrevăm pe cât posibil toate spitalele suport COVID pentru a-şi putea începe activitatea în mod normal acolo“, a mai declarat Vasile Cepoi.

Referitor la autorizarea din punct de vedere sanitar al spitalului modular în absenţa unor avize definitive din partea altor instituţii de control, Vasile Cepoi a spus că acordul dat de DSP nu este condiţionat de un alt act. „Sigur, spitalul necesită şi avizele de la ISU, de la APM sau alte instituţii, pentru că mai sunt, dar autorizaţia sanitară de funcţionare nu este condiţionată de acestea. Fiecare instituţie este responsabilă pe partea pe care o verifică. În cazul în care acolo nu se respectă regulile, cei care le încalcă suferă de la contravenţii până la penal. Nu cred că cineva s-ar apuca să facă vreo activitate fără acoperire legală acolo“, a mai spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În opinia şefului DSP, ultima problemă rămasă nerezolvată este stabilirea protocolului de diagnostic şi tratament şi procedura de preluare a pacientului, stabilirea traseului acestuia.

Referitor la deschiderea spitalului modular, secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase, managerul Carmen Dorobăţ are reţineri, dar care nu ţin de actul medical, ci de cel administrativ. „Până în momentul de faţă, nu există anumiţi parametri care să ţină de activitatea medicală şi care să ne facă să spunem că nu putem să ducem pacienţi în zona respectivă. Deci, personal există şi este foarte bine instruit. Dar există anumite condiţii care ţin de partea legislativă, de ordinul achiziţiilor. De exemplu, trebuie să facem extensie la contractele din Spitalul de Boli Infecţioase către secţia externă. Trebuie să mai facem o serie de inventarieri a ceea ce noi ca spital preluăm de la centrul de la Leţcani. Este o echipă formată din şapte oameni care merge la Leţcani pentru a prelua listele de inventariere. Sunt dotări în valoare mare şi în număr mare, iar lucrurile trebuie făcute cu multă atenţie. De aici vine o eventuală temporizare sau a unei variabilităţi în ceea ce priveşte termenul exact de primire a primului bolnav“, a declarat Carmen Dorobăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Alexandru LĂZESCU

De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

Procedeele, dezvăluite recent, prin care a fost discreditată timp de aproape un an şi jumătate o teorie de bun simţ, aceea că virusul care a provocat pandemia ar fi putut proveni de la Laboratorul de Virusologie din Wuhan, ilustrează corupţia din domenii ştiinţifice cu mare miză financiară şi maniera în care „ştiinţa” a fost politizată.

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre parabole

Nichita DANILOV

Câte ceva despre parabole

Am trăit într-o lume parabolică. Într-o comunitate închisă. Prizoniera propriilor dogme. O lume în care predomina elementul religios. Am trăit într-o lume în care Evul Mediu era la el acasă. Dogmele şi cutumele unei astfel de lumi mi s-au imprimat adânc în suflet, încă din fragedă copilărie.

Sociologia teatrală şi critica vie

Dana ȚABREA

Sociologia teatrală şi critica vie

Două chestiuni din volumul al doilea de Teatru în diorame, semnat de Miruna Runcan, oglindind perioada comunistă dintre anii 1965 şi 1977, care reprezintă, în opinia autoarei, intervalul cel mai suportabil existenţial şi de efervescenţă teatrală din zbuciumata istorie a comunismului românesc, merită să fie supuse atenţiei: investigaţia sociologică asupra teatrului a lui Pavel Câmpeanu în contextul în care facultăţile şi institutele de cercetare sociologică fuseseră închise şi dezbaterea cu privire la actul critic.

O scrisoare din RFG

Michael ASTNER

O scrisoare din RFG

Prin aprilie, la Amnaş fiind, am găsit într-un dulap o scrisoare veche primită de ai mei de la soţia unuia dintre fraţii lui tata, scrisoare scrisă şi trimisă după ce fuseseră în vizită în România. Pe cât de banală pare, pe tot atât de interesantă este totuşi această relativ scurtă misivă venită din Republica Federală Germania, deci din Germania de Vest. Iat-o:

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.