Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine conduce, de fapt, PNL?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Modul în care va fi tranşat subiectul propunerii de premier ne va oferi răspunsul la întrebarea din titlu. Dacă liberalii vor accepta nominalizarea lui Ciucă, a unui pesedist sau a unui personaj surpriză, cu relaţii de notorietate în zona preşedinţiei, devine clar că centrul de putere al partidului s-a mutat la Cotroceni.

Liberalii au decis marţi seară în Biroul Executiv să accepte varianta premierului prin rotaţie, cu o condiţie: PNL să numească primul şef al Guvernului. Florin Cîţu a punctat că el rămâne propunerea partidului, dar niciun coleg nu i-a întărit spusele. De fapt, surse politice vorbesc despre o şedinţă tensionată, în care liderul PNL a fost certat de „greii” partidului pentru că negociază cu PSD în interes personal. Pentru Cîţu calculele sunt simple. Ori rămâne premier, ori oferă fotoliul de prim-ministru PSD în schimbul portofoliului de la Finanţe. Orice altă variantă, inclusiv şefia Senatului, înseamnă că va pierde controlul în partid. Să ne amintim că lui Ludovic Orban nu i-a folosit la nimic şefia Camerei când s-au împărţit taberele în PNL. Nu a avut ce să le ofere baronilor, s-a apucat să-i fluture lui Flutur principii pe la nas. Cîţu ştie că în aceste zile, posibil ore, îşi joacă întreaga carieră politică.

De ce nu-l mai vor pe Cîţu „greii” din partid (Boc, Flutur, Bode, Sighirtău, Bogdan)? Până la urmă, n-au trecut nici două luni de când l-au votat. Două posibile răspunsuri. Primul nu e că nu-l mai vor, ci că nu-i interesează soarta lui Cîţu. Pentru ei, cel mai important era înhumarea coaliţiei cu USR, care-i strângea la cravată, iar acum formarea rapidă a unui guvern în care PNL să rămână vioara întâi (la împărţit „caşcavalul”). Cîţu e perceput ca un simplu mandatar al intereselor lor, nu ca un lider cu putere de decizie. E, aşadar, dispensabil. Al doilea răspuns ar fi că „elita” liberală joacă după o partitură scrisă la Cotroceni, iar Iohannis a decis că a venit momentul ca „pionul” Cîţu să fie sacrificat. Din toate informaţiile disponibile, preşedintele insistă pentru instalarea lui Ciucă la Palatul Victoria. Dacă acceptăm această teorie, a unui PNL cu principalul centru de comandă la Cotroceni, fără mici „butoane roşii” răspândite prin ţară (Cluj, Suceava, Sibiu etc.), discuţia se complică şi mai tare. De unde atâta sete de putere la un politician care se simte vădit inconfortabil, plictisit, s-o exercite? Dacă ruperea coaliţiei cu USR s-a făcut după un scenariu scris la Cotroceni, iar refacerea USL era o mutare gândită din primăvară de preşedinte, de când e Iohannis atât de inteligent? Sau cine e consilierul ăla dat dracului de deştept care a anticipat din iunie, când s-a făcut prima mutare cu pionul Cîţu, că Iohannis va fi la un pas de „guvernul lui” pentru şapte ani de acum încolo (fie ca preşedinte, fie ca premier)? Cel mai important, ce are de ascuns preşedintele, ce îl sperie, de ce se agaţă de putere dincolo de încheierea mandatului în 2024? Nu era vorba că şi-a aranjat un post călduţ prin instituţiile internaţionale, suficient să viziteze toate piramidele lumii? Apoi, nu e clar de ce baronii PNL sunt dispuşi să sacrifice partidul pentru traseul politic al unui singur om, a cărui influenţă reală va tinde spre zero peste doi ani. Sunt şantajaţi, îi are Iohannis cu ceva la mână? Hai, unul doi poate, dar chiar pe toţi?

Modul în care va fi tranşat subiectul propunerii de premier ne va oferi răspunsul la întrebarea din titlu. Dacă liberalii vor accepta nominalizarea lui Ciucă, a unui pesedist sau a unui personaj surpriză, cu relaţii de notorietate în zona preşedinţiei, devine clar că centrul de putere al partidului s-a mutat la Cotroceni. Că într-adevăr Iohannis nu e cinstit, sărac şi prost, ci fix pe dos. Dacă propunerea de premier va rămâne Cîţu sau un alt lider din gaşca apropiată baronilor, înseamnă că Iohannis e aşa cum îl ştim, mai puţin sărac. În orice caz, toate poveştile în care preşedintele şi-ar fi făcut un plan dincolo de ce face weekendul următor ar trebui să înceteze.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri