Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine conduce de mâine Iaşul? Rezultatele finale ale alegerilor locale

GALERIE
mihai chirica la sediul PSd 1
  • mihai chirica la sediul PSd 1
- +

Cu 14 fotolii de consilier adjudecate, PSD şi Mihai Chirica vor avea majoritate în Consiliul Local, fără a avea astfel nevoie de vreo alianţă în cazul luării hotărârilor simple. Cum s-au împărţit celelalte 13 mandate? La Consiliul Judeţean, PSD a ratat "la mustaţă" majoritatea. Alegerea preşedintelui CJ şi a celor doi vicepreşedinţi de către PSD va trebui să se facă în urma negocierii cu cel puţin o altă formaţiune. Cele 37 de funcţii de consilier se împart astfel: PSD - 17, PNL - 12, ALDE - 3, PMP - 3, UNPR - 2. Marius Bodea: „Am primit cu dezamăgire rezultatele. Voi lua deciziile care se impun". Candidatul liberal se confruntă cu voci din partid care îi cer demisia. Andrei Postolache, marea surpriză a alegerilor, într-un interviu acordat "Ziarului de Iaşi", vorbind despre alegerile viitoare: "Vrem să avem o întâlnire cu Nicuşor Dan" n cel mai mare scor la primărie în judeţ: 96,2 la sută. Ecologiştii: partidul neştiut votat de 7,6% dintre ieşeni, care nu va avea reprezentant nici în CJ, nici în CL.

Ajutaţi probabil şi de redistribuirea masivă în urma "consumării" a 13% din voturi pentru un singur mandat de consilier (Andrei Postolache), după ce partidul acestuia a fost împiedicat să se înscrie în urma unui controversat demers liberal, social-democraţii şi-au adjudecat majoritatea simplă în Consiliul Local, în urma alegerilor locale. Potrivit rezultatelor provizorii, PSD a prins în CL un număr de 14 mandate, fiind urmat de PNL cu 8, PMP şi ALDE fiecare cu câte două, deliberativul fiind completat cu independentul Andrei Postolache.

Atât liderii PSD, cât şi cei ai PNL Iaşi au confirmat ieri numărul de mandate ce urmează a fi distribuite pe fiecare partid în parte. În schimb, la Biroul Electoral Municipal (BEM) centralizarea rezultatelor a fost suspendată întrucât, la unele secţii, au fost înregistrate mai multe voturi decât numărul de alegători care s-au prezentat la urne. Problema a fost descoperită în momentul introducerii datelor din procesele verbale în sistemul informatic care generează automat rezultatele. În acest caz, este aşteptată o soluţie de la Biroul Electoral Central. Unele surse spun că procesele verbale ar fi fost completate incorect, altele spun că s-ar fi distribuit unele buletine de vot în plus. Cert este că BEC nu a dat încă publicităţii rezultate din şase secţii de pe raza municipiului. 

Cine sunt consilierii PSD

Majoritatea simplă în CL este formată din cel puţin 14 consilieri, în contextul în care deliberativul are 27 de aleşi. Primii 14 aleşi locali de lista PSD sunt Mihai Chirica (primar ales), Camelia Gavrilă (inspector şcolar general), Tudor Ciuhodaru (deputat), Cătălin Bulgariu (membru C.A. Radio Iaşi), Corneliu Boişteanu (profesor universitar), Gabriel Harabagiu (director Casa Studenţilor), Călin Scripcaru (medic), Marcel Istrate (profesor universitar), Cătălina Aldea (medic rezident), Adrian Boca (inginer), Marius Aur (consultant în management), Dana Tăutu (consilier juridic), Gabriel Surdu (om de afaceri) şi Vasile Sandu (reprezentant sindicate). Însă Chirica a câştigat şi mandatul de primar, astfel că locul său în CL va fi ocupat de Vlad Nedelcu (asistent universitar), următorul de pe lista PSD.

Totodată, surse din mediul politic spun că Ciuhodaru de asemenea se va retrage de pe listă, având în vedere că este deputat, iar în deliberativ va intra Florentin Ciobotaru (inspector şcolar). Nu în ultimul rând, în toamnă, după alegerile parlamentare, din CL se va retrage şi Camelia Gavrilă, surse din PSD afirmând că aceasta va deschide lista de deputaţi a PSD Iaşi datorită procentelor bune cu care este creditată în sondaje. În consecinţă, în CL va intra un alt social-democrat: Mihail Pintilei (manager). Numărul de mandate obţinut de PSD vor permite social-democraţilor să aprobe majoritatea proiectelor de hotărâre, dar, pentru a decide asupra celor care ţin de gestionarea patrimoniului public privat, mai au nevoie de patru voturi. Acestea ar putea veni de la ALDE şi eventual PMP care, împreună, au patru mandate: Radu Botez şi Cristinel Corozal (ambii ALDE) şi Violeta Gaburici şi Daniel Piftor (ambii PMP). 

Pe cine trimit liberalii în CL

Conform rezultatelor provizorii, liberalii vor avea opt reprezentanţi în CL: Marius Bodea (director aeroport), Ciprian Bostan (manager), Vlad Ghizdovăţ (asistent universitar), Etienne Ignat (expert fonduri europene), Eduard Boz (avocat), Alexandru Coţofan (inginer mecanic), Tudor Dornean (inginer) şi Răzvan Timofciuc (specialist comunicare).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri