De Business

Punem punctul pe știi

Cine controlează de fapt multinaționalele din Europa

joi, 13 iunie 2024, 08:15
2 MIN
 Cine controlează de fapt multinaționalele din Europa

Un număr de 146.400 de grupuri multinaționale își desfășurau activitatea în UE și în țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), în 2022. Acestea totalizau peste 47 de milioane de angajați, adică 28% din persoanele care lucrează în economia întreprinderilor, conform unei analize Eurostat.

Aproximativ 64 % din aceste multinaționale erau controlate de o țară din UE și 9 % de o țară din AELS. Împreună, acestea au angajat 83% din totalul forței de muncă din grupurile de întreprinderi multinaționale din UE.

Analiza Eurostat este realizată pe baza datelor valabile în EuroGroups Register (EGR), care definește aceste entități drept grupuri de întreprinderi care își desfășoară activitatea în cel puțin două țări, dintre care una se află în UE sau în AELS.

Peste 130 de țări din afara UE și AELS controlau în 2022 cel puțin un grup de societăți multinaționale care își desfășoară activitatea în UE și AELS: Conform EGR, în 2022, top trei țări din afara UE și AELS care controlau cele mai multe grupuri de întreprinderi multinaționale din UE și AELS sunt:

  • Regatul Unit (peste 14 900 de grupuri de întreprinderi multinaționale)
  • Statele Unite (aproximativ 7 500 de grupuri de întreprinderi multinaționale)
  • China, inclusiv Hong Kong (aproximativ 2 700 de grupuri de întreprinderi multinaționale).

Rusia entități din Ucraina:

  • 469 de grupuri de întreprinderi multinaționale erau controlate de un OPC rus și angajau aproximativ 45.000 de persoane în țările UE-AELS
  • aproximativ 3.400 de grupuri de întreprinderi multinaționale care își desfășurau activitatea în UE-AELS aveau unități juridice în Rusia
  • 204 multinaționale erau controlate de Ucraina și angajau aproximativ 8.100 de persoane în țările UE-AEL
  • aproximativ 1.200 de grupuri de întreprinderi multinaționale care își desfășurau activitatea în UE-AELS aveau unități legale în Ucraina.

Citiți mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii