Cine e mai periculos: “statul la cozi”, “statul degeaba” sau “statul paralel”?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Advertorial

Cine e mai periculos: “statul la cozi”, “statul degeaba” sau “statul paralel”?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

De nenumărate ori am spus ori am scris că în capitalismul adevărat, unde piețele conservă diviziunea muncii și are loc circulația elitelor, nu prea ar trebui să se stea la cozi.

Din nefericire, în societatea contemporană cozile se fac, culmea, la  “produsele” oferite de stat, deşi acesta are nevoie prompt de contribuția noastră. Astfel, dacă ești obligat să declari în 30 de zile cumpărarea unei mașini ori a unei locuințe aceasta coincide și cu statul la rând. După cum se întâmplă, de altfel, și cu alte bunuri ce au legătură cu poziția dominantă a statului, pe care nu le poți achiziționa decât de la Poștă, de pildă ori de pe la alte instituții.

În general, când nu ai libertatea de a alege, ai “libertatea” de a sta la coadă. De aceea, nu este la fel de ușor să plătești impozite sau să obții ștampile cum ți-ai cumpără alimente de la supermarket sau cum ți-ai achita la roboțel utilitățile. Numai că și aceste ultime exemple conțin deficiențe. De câte ori n-ați stat la coadă când voiați să vă schimbați contractul la furnizorul de utilități ori nu ați așteptat în spatele altor persoane pentru că nu erau suficiente case deschise? Acest ultim exemplu a cam început să devină repetitiv nu doar la supermarketuri, ci și la hipermarketuri și reprezintă încă o probă că în loc să-și aleagă clienții furnizorii, îi aleg aceștia din urmă pe ei. Îi orânduiesc soldățește la coadă, fără a le oferi bunuri și servicii din abundență, pentru a nu risca să se ducă prețurile în jos.

Mai important este, însă, că atunci când cineva stă la coadă și își consumă propriul timp, de fapt pierde bani. Dealtfel știți zicala: Time is money! (Timpul înseamnă bani!) Cu alte cuvinte, mergem într-un magazin mare unde un produs este mai ieftin, vorba vine, dar pierdem timp, deci bani, care-l fac la fel de scump, dacă nu cumva mai scump decât acela pe care l-am achiziționa dintr-o prăvălie mică.

Este ştiut faptul că la noi “statul la cozi” este dea dreptul sport național cu rădăcini adânci, ca dealtfel şi “statul degeaba”, poate mai periculoase decât “statul paralel”. Un stat perpendicular sau oblic ar fi pus probleme într-adevăr, însă prin definiţie două state paralele nu se intersectează, aşadar nu se influenţează. Necazul este în alte situaţii de stat în stat, mult mai grave: “statul la cozi” la diverse ghişee ale administraţiei, principală ocazie de socializare a românilor care se feresc de plata on-line, crezând că e… paralelă, şi – mai periculos – “statul degeaba”, despre care se ştie că este perfect organizat şi cu sprijinul multora dintre cei care ar trebui să-l combată. Aşadar, răspundeți Dumneavoastră la întrebarea din titlu!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.