anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Cine este ieșeanca Iulia Scântei, care ar putea fi cel mai tânăr judecător al Curții Constituționale

GALERIE
Iulia Scântei1
  • Iulia Scântei1
- +

Laura-Iuliana Scântei – sau, aşa cum se prezintă ea, Iulia Scântei – are şanse mari să devină al şaselea judecător pe care Iaşul îl va avea la Curtea Constituţională în cei 30 de ani de când funcţionează această instituţie. Ceilalţi au fost Marian Enache (căruia îi va expira mandatul în 2025), Tudorel Toader (2016), Mona Pivniceru (2022), Valer Dorneanu (2022) şi Romul Petru Vonica (2001). Cei 9 judecători, cu mandate de 9 ani, sunt înlocuiţi succesiv câte 3 odată la intervale de 3 ani, numirile fiind făcute pe criterii politice de către Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor.

Iulia Scântei a absolvit în anul 2000 Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza", dar din 2008 profesează ca notar public în Bucureşti. În 2021, a trecut în declaraţia de avere venituri nete de un milion de lei, respectiv 864 de mii din activitatea notarială şi 136 de mii din indemnizaţia de senator. În acelaşi an, cel mai mare venit declarat de un judecător al Curţii Constituţionale, respectiv de preşedintele Valer Dorneanu (care îşi va încheia mandatul pe 9 iunie), a fost de 391 de mii de lei.

În Parlament, Iulia Scântei a intrat în 2016, iar de atunci a făcut parte din Comisia juridică, pe care a condus-o mai întâi ca vicepreşedinte, la sfârşitul mandatului trecut, apoi ca preşedinte, de la alegerile parlamentare din decembrie 2020 până acum. A excelat aici din punct de vedere profesional, mai ales că PNL s-a bazat pe abilităţile ei pentru contestarea la Curtea Constituţională a celebrelor legi ale justiţiei pe care voia să le impună PSD-ul lui Dragnea.

Înainte de cariera parlamentară, în 2007-2008, Scântei a fost consilier al ministrului Justiţiei de atunci (liberalul Tudor Chiuariu), ulterior secretar general la acelaşi minister.

Totuşi, intrarea în rândul membrilor PNL s-a produs abia pe 21 octombrie 2016, potrivit CV-ului afişat pe pagina Senatului. A fost un moment contestat, pentru că înregimentarea politică a avut loc cu mai puţin de două luni înainte de alegerile parlamentare din acel an. Or, Statutul PNL precizează la art. 126 (4) că "cu 3 luni înainte de începerea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) candidaturile pentru Parlamentul României sau pentru Parlamentul

European". Apariţia Iuliei Scântei în fruntea listei pentru Senat a provocat o frondă în Organizaţia Judeţeană a PNL Iaşi, care s-a stins însă la fel de repede. O plângere penală înregistrată pe numele ei din acest motiv a fost clasată în 2018.

A fost singurul moment delicat din cariera sa politică de până acum. De altfel, Iulia Scântei s-a ţinut departe de scandalurile intra- şi interpartinice, fiind mai degrabă adepta medierilor între părţi aflate în conflict. Pe de altă parte, problemele penale ale unora dintre membrii PNL Iaşi aflaţi în funcţii înalte ale administraţiei locale par să fi contribuit la păstrarea unei distanţe apreciabile faţă de organizaţia judeţeană a partidului. Chiar dacă prezenţa sa la Iaşi a fost discretă în ultimii ani, ea se înscrie în obiceiul locului: nici ceilalţi parlamentari ieşeni liberali nu s-au înghesuit să iasă în faţa ieşenilor după alegerile din 2020.

Dacă va fi desemnată săptămâna viitoare reprezentantă a Senatului la Curtea Constituţională, Iulia Scântei va mai stabili un record: va fi cel mai tânăr judecător al CCR (45 de ani).

Citește și: Scântei în PNL Iaşi: zeci de membri audiaţi la Parchet. Cine a provocat “deranjul”?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.