Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine este militarul care l-a ucis pe Osama ben Laden

GALERIE
seal
  • seal
- +

Militarul care l-a ucis pe Osama ben Laden într-un raid Navy SEAL la Abbottobad, în Pakistan, pe 2 mai 2011, este Rob O'Neill, unul dintre cei mai decoraţi membri ai trupelor de elită americane, care s-a retras după 16 ani de serviciu.

Numele militarului, care a acordat un interviu televiziunii americane Fox News ce urmează să fie publicat în două părţi pe 11 şi 12 noiembrie, a fost dezvăluit de către tatăl acestuia, Tom O'Neill, în vârstă de 65 de ani, într-un interviu pentru Mail Online. Acesta afirmă că lui şi fiului său nu le este frică de faptul că ar putea fi vizaţi de gruparea Statul Islamic (SI). "Oamenii întreabă dacă nu suntem îngrijoraţi că ISIS (Statul Islamic în Irak şi Siria, cum se numea SI înainte să proclame un "califat)" va veni după noi" în urma interviului lui Rob O'Neill, "dar eu spun că vom desena o ţintă mare pe uşa casei mele şi le vom spune să vină", a declarat Tom pentru tabloid.
Potrivit MailOnline, Rob O'Neill, în vârstă de 38 de ani, este fostul membru al Team Six SEAL care l-a eliminat pe fostul şef al reţelei teroriste Al-Qaida. Acţiunile sale apar deja în trei filme - "Zero Dark Thirty", "Captain Phillips" şi "Lone Survivor". El este unul dintre cei mai decoraţi membri din istoria acestor trupe de elită. El a fost felicitat în mod personal pentru că l-a ucis pe ben Laden - de aproape, cu trei gloanţe în frunte, potrivit versiunii sale - pe 2 mai 2011.

A eliminat peste 30 de ţinte

O serie de polemici există despre modul exact în care a fost ucis ben Laden. Potrivit unei versiuni alternative, O'Neill l-ar fi împuşcat o singură dată, rănindu-l mortal, iar teroristul a fost ucis de alţi doi membri ai comandoului SEAL prin împuşcături în piept, ci nu în cap. El a decis să vorbească după ce a pierdut o parte din beneficii - asigurarea de sănătate şi pensia - pentru că a decis să părăsească SEAL după 16 ani de serviciu, în loc de perioada completă de 20 de ani.
Potrivit tabloidului, O'Neill a crescut la Butte, în statul Montana (vest), un fost oraş minier înfloritor, dar care acum traversează o perioadă dificilă. Tatăl său locuieşte într-o casă cu un garaj plin cu animale împăiate - între care un urs, un elan, un karibu, un muflon american şi mai mulţi cerbi - împuşcate de cei doi bărbaţi. O'Neill a declarat că motivul pentru care a ajuns membru SEAL a fost o poveste de dragoste din adolescenţă care nu s-a terminat bine. La vârsta de 19 ani, s-a dus la un birou de recrutare al Marinei, încercând astfel să treacă peste dragostea pierdută.
Însă tatăl său a spus altă poveste în interviul pentru MailOnline. "Ne duceam la vânat, iar un prieten ne-a cerut să luăm cu noi un tip din Navy SEAL", a declarat Tom O'Neill. "Ne aşteptam la cineva solid, care să ridice o casă singur, dar era un tip normal. Iar Rob a spus că dacă acest tip poate să fie membru SEAL, atunci poate şi el", a adăugat acesta. Tânărul a luptat în patru zone de război, inclusiv în Irak şi Afganistan, în care a participat la peste 400 de misiuni de luptă şi a eliminat peste 30 de ţinte, potrivit tabloidului, care adaugă că acesta a fost decorat de 52 de ori. El a mai fost intervievat pe tema eliminării lui ben Laden, dar a păstrat discreţia în legătură cu rolul pe care l-a jucat.
Decizia lui O'Neill de a vorbi cu presa a declanşat furia conducerii SEAL şi Pentagonului.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri