anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Nemulţumiri în rândul medicilor de familie

Cine face triajul epidemiologic în mediul rural la examenele şcolare?

GALERIE
Triaj
  • Triaj
- +

Medicii de familie care fac parte din Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au trimis o adresă către Guvern în care susţin că există probleme în asigurarea asistenţei medicale în perioada examenelor naţionale. Deşi la nivel naţional şcolile beneficiază de asistenţă medicală şcolară în centrele urbane, în mediul rural nu există astfel de cabinete medicale şcolare înfiinţate. 

Într-un act normativ se menţionează că „acolo unde nu există cabinete medicale în grădiniţe şi şcoli, asistenţa medicală se poate realiza prin medicii de familie din localităţile respective sau din localităţile apropiate“, dar care să poată fi încadraţi cu contract individual de muncă pe timp parţial.

„SNMF a fost informată de către membrii săi că există presiuni, în special în mediul rural, pentru nominalizarea cabinetelor medicale de medicină de familie de a asigura triajul şi supravegherea pe întreaga perioadă în care sunt prezenţi elevii în şcoală şi fără existenţa unei relaţii contractuale care să permită desfăşurarea unei activităţi în condiţii de legalitate. Atragem atenţia că, în cazul în care medicul de familie ar fi indisponibil astfel pentru acordarea de servicii medicale, la cabinetul medical s-ar încălca contractul de prestări servicii medicale semnat cu casele de asigurări de sănătate“, au explicat reprezentanţii SNMF într-un comunicat de presă.

Aceştia susţin că pentru a soluţiona pe cale legală prezenţa unui cadru medical în şcoli este nevoie de semnarea unui contract de prestări servicii între cabinetul medical şi autoritatea locală, iar acolo unde nu este posibil, anagajarea unui asistent medical pe perioadă determinată de către autorităţile locale. În cazul în care niciuna dintre variante nu este posibilă, Direcţiile de Sănătate Publică să detaşeze temporar personal medical din alte unităţi medicale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.