Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine garantează pentru candidatul USR la Primăria Iași?

GALERIE
usr, primaria, iasi
  • usr, primaria, iasi
- +

Liderii filialei au rămas la fel de „infantili” politic prin modul în care se raportează la adversarii din administraţia locală. Consideră haiduicia, lupta solitară, războiul de guerilla împotriva baronetului din târg drept o formă de eroism care va fi răsplâtită cândva de electorat. Ei bine, nu va fi. Ca să aibă vreo şansă la alegerile din 2024, candidatul USR trebuie să găsească personalităţi din oraş dispuse să „gajeze” pentru el/ea.

De pe la începuturile anilor 90 şi până prin 2016, PSD a folosit acelaşi truc electoral care în timp devenise un trademark pentru organizaţie. Cu câteva zile înainte de alegeri, cumpăra pagini întregi în presa locală în care diverşi reprezentanţi ai elitei ieşene îşi anunţau public susţinerea pentru candidatul PSD la Primărie. Profesori universitari, medici, oameni de cultură, afacerişti conectaţi la banul public, în fapt, cam toată „intelighenţia” locală dependentă de finanţarea partidului stat. Cu toţii lăudau calităţile alesului social-democrat, care „calităţi” gravitau în jurul aceluiaşi blestem, că e suficient ca primarul să fie „un bun gospodar”.

Recent, Cosette Chichirău, Marius Bodea şi Răzvan Timofciuc şi-au anunţat intenţia de a reprezenta USR în cursa pentru Primărie. Trecem peste tensiunile din filială cauzate de inflaţia bruscă de candidaţi, pentru că problema celor trei e alta. Şi dacă ar lucra împreună, şi-ar strânge azi mâinile şi ar face echipă, tot singuri, tot ai nimănui ar părea. Să ne amintim de campania din 2020, când Cosette Chichirău şi Marius Bodea discutau problemele Iaşului plimbându-se cu maşina prin târg. Chiar şi atunci, când se susţineau reciproc, senzaţia era că asişti la un dialog între Don Quijote şi Sancho Panza. Nicio figură simbolică a Iaşului, pe „bancheta din spate” a maşinii, care să garanteze că cei doi nu se luptă cu morile de vânt.

Într-un oraş liber, fără adânci servituţi politice la nivelul instituţiilor publice, această competiţie, aparent prematură, din USR ar fi avut potenţialul să devină un creuzet al schimbului de idei privind viitorul Iaşului. Altfel spus, cei trei pretendenţi la candidatură să se întâlnească într-un cadru organizat cu studenţi, profesori, medici, angajaţi din administraţie, să-şi expună ideile şi, mai important, să primească un feedback. Din păcate, Iaşul nu e un oraş liber, controlul politic asupra elitei publice rămâne la fel de apăsat ca în anii 90.

Există însă alternativa unor forumuri de dezbatere în sectorul privat. În ultimă instanţă, corporatiştii sunt cei care au oferit USR cel mai bun scor din oraş la parlamentare, tot ei vor rămâne publicul ţintă al partidului la alegerile locale. Sunt cei trei în stare să deschidă porţile clădirilor de sticlă din Iaşi? Să negocieze întâlniri publice cu angajaţii multinaţionalelor şi companiilor locale, în fapt, cu cei care asigură dezvoltarea economică a Iaşului? În ultimă instanţă, să îi convingă pe antreprenori şi pe managerii locali din multinaţionale să garanteze public pentru unul dintre ei? Îmi imaginez că nu e uşor să convingi un patron sau vreun director zonal al unui gigant din IT să-ţi susţină public candidatura, dar să fii primarul Iaşului, altceva decât „un bun gospodar”, trebuie să fie mult mai greu.

La Iaşi, USR s-a maturizat ca organizaţie, s-a osificat ca structură politică, împrumutând tot ce e mai rău de la PSD şi PNL. Scandaluri, trădări, dezertări, lipsă de transparenţă la alegerile interne. Încă nu-i la fel de grav ca la USL, dar nici mult pân-acolo. Pe de altă parte, liderii filialei au rămas la fel de „infantili” politic prin modul în care se raportează la adversarii din administraţia locală. Consideră haiduicia, lupta solitară, războiul de guerilla împotriva baronetului din târg drept o formă de eroism care va fi răsplâtită cândva de electorat. Ei bine, nu va fi. Ca să aibă vreo şansă la alegerile din 2024, candidatul USR trebuie să găsească personalităţi din oraş dispuse să „gajeze” pentru el/ea. Fără un contract public cu ce a mai rămas din elita neînregimentată politic a Iaşului, cei trei se pot pregăti de pe acum pentru „primaries”-urile filialei din 2026.

Text apărut în Secțiunea Editorial Ziarul de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri