Cine-i născut în decembrie!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Cine-i născut în decembrie!

GALERIE
Patratel MARTI 1 Decembrie 2020 - 2
  • Patratel MARTI 1 Decembrie 2020 - 2
- +

* Era cântecul ăla, care răsuna înainte de pandemie la nunţi şi ocazii, "Cine-i născut în luna cutare, hai sus, hai sus, hai sus etc!"; România, în forma-i cea mai bună, s-a născut pe 1 Decembrie, deci azi e ziua ei de naştere: ar fi frumos să-i oferim ceva în dar, măcar un gând bun ori un vot înţelept, că tot vin alegerile! La mulţi ani, Românie şi români de oriunde! Am înţeles că nişte compatrioţi au reuşit să rezolve o problemă spinoasă, legată de numărul paharelor de vin care se beau de Ziua Naţională: "Când era, mai demult, 23 August, beam 23 de pahare, după datină; după ce s-a trecut la 1 Decembrie a fost jale mare, că eram limitaţi la un singur pahar, nici nu simţeam că e zi de sărbătoare! Noroc că ne-a venit o idee şi ne-am schimbat radical modul în care abordăm evenimentul: aşadar, ţara noastră împlineşte azi 102 ani! Aşa mai merge! La mai mare!", ne-a declarat unul dintre ei, foarte satisfăcut.

* În acest an, pe motiv de pandemie, festivităţile s-au restrâns ca un balon dezumflat şi nu mai avem nici paradă militară, ca până acum. Unii analişti spun că "poate e mai bine aşa, plus că iese mai ieftin"; ei au ţinut să ne explice că în anii trecuţi, cu prilejul paradelor din diverse localităţi ale patriei, zeci de tancuri şi-au făcut praf şenilele prin gropile din bulevarde (alte şenile au fost sfâşiate de maidanezii care au tras cu colţii de ele), tancurile care au trecut printr-un cartier mai mărginaş s-au ales cu blindajele îndoite cu pumnii şi cu ţevile înnodate de nişte şoferi care fuseseră blocaţi în parcare, iar câteva avioane MiG au fost doborâte cu praştiile de copii neastâmpăraţi.

* Că tot veni vorba despre drumuri bune sau rele şi despre conducători auto: se pare că, deoarece n-au avut bani să-şi cumpere cauciucuri de iarnă, mulţi şoferi români au decis că e mai avantajos să-şi pună maşinile pe chitucii de iarnă! Ei şi-au scos de sub autoturismele parcate între blocuri chitucii uşori, din lemn de brad, folosiţi peste vară, şi i-au înlocuit cu chituci solizi, grei, de iarnă, făcuţi din cărămizi sau bolţari, care n-au probleme oricât de mare ar fi zăpada. Unii dintre ei, oameni mai cu dare de mână, au ales varianta intermediară şi au folosit chitucii all-season. Vom reveni!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.