Crimă într-un bloc din Iași! Un bărbat și-a ucis iubita și a ținut-o câteva zile în casă
O crima s-a petrecut într-un apartament din municipiul Iasi. Un barbat si-a înjunghiat m (...)
citeste totduminica, 07.03.2021
O achiziţie care te pune serios pe gânduri: Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a cumpărat capcane pentru şobolani în valoare de 3.000 de euro. Oficialii spitalului spun că achiziţia de capcane s-a făcut chiar la recomandarea unui medic epidemiolog şi justifică existenţa micilor mamifere purtătoare de boli: „noi suntem o unitate medicală pavilionară şi sigur, dat fiind acest fapt, sunt şi şobolani“. Câteva semne de întrebare apar şi cu privire la firma care, de mai bine de un an, primeşte contracte prin încredinţare directă pentru a combate gângăniile şi rozătoarele din spital. Dezinsect & Cleaner a câştigat, anul trecut, trei astfel de contracte. În total, spitalul a fost „curăţat“ de peste 100.000 de lei. Societatea are, în scripte, un singur angajat şi, potrivit datelor publice, aproape o treime din veniturile de anul trecut au venit de la Infecţioase.
Cheltuielile înregistrate pe hârtie de Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi relevă că la această unitate sanitară ar colcăi şobolanii. Nu mai puţin de trei contracte, toate atribuite prin încredinţare directă, au fost decontate de spital unei singure firme şi cu acelaşi scop: combaterea rozătoarelor. Ultima achiziţie de acest gen realizată de spital este chiar îngrijorătoare: acum două zile, spitalul a cumpărat capcane pentru şobolani de aproape 14.000 de lei. Raportat la suprafaţa spitalului şi la preţul mediu al unei astfel de capcane, reiese că unitatea sanitară ar avea nevoie de câte o astfel de capcană la fiecare 20 de metri pătraţi. Pe hârtie. Medicii de la această unitate admit că au mai văzut pe ici-colo câte o rozătoare purtătoare de boli. Dar nu-şi aduc aminte să fie chiar o invazie, aşa cum arată cifrele colegilor de Biroul Achiziţii.
Achiziţia de „capcane cu lipici şi atractant pentru rozătoare şi staţii de intoxicare din PVC cu cheiţă“ a fost finalizată în urmă cu două zile. Ieri, reprezentanţii Spitalul de Boli Infecţioase au publicat detaliile şi în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Potrivit datelor publicate pe acest portal, firma Dezinsect & Cleaner SRL a primit prin încredinţare directă acest contract, pentru suma de 13.860 de lei. În SEAP, acest contract figurează la categoria „furnizare“, ceea ce înseamnă că societatea are obligaţia doar de a furniza unităţii sanitare respectivele capcane pentru rozătoare. Reprezentanţii unităţii sanitare nu au precizat, în SEAP, şi câte produse de acest gen au fost achiziţionate, iar managerul spitalului, Carmen Dorobăţ, nu ne-a putut preciza nici ea, ieri, cifra exactă. Dorobăţ a explicat însă că acest contract s-a realizat în baza unui raport realizat de către doctorul epidemiolog Irina Teodorescu, referitor la necesarul spitalului în privinţa deratizării. „Raportul medicului a fost făcut în baza legislaţiei, care prevede exact cum trebuie deratizat un spital pavilionar. Noi suntem o unitate medicală pavilionară şi sigur, dat fiind acest fapt, sunt şi şobolani. Contractul presupune aprovizionarea cu capcane şi cutii pentru şobolani şi soluţii utilizate la deratizare în spaţiul intern şi extern. Medicul epidemiolog a calculat cantitatea necesară de soluţie pentru deratizarea în interiorul spitalului şi a recomandat trei-patru deratizări în interiorul spitalului şi încă una-două în exteriorul acestuia. Contractul acoperă tot anul, iar suma finală reprezintă preţul cel mai mic pe produse, înmulţit cu suprafaţa totală a unităţii, adică peste 13.000 de metri pătraţi“, a explicat Carmen Dorobăţ. Managerul spune că nu a semnat încă respectivul contract. În ziua încheierii acestuia, de altfel, Dorobăţ a avut termen la Tribunal în dosarul în care este judecată pentru luare de mită.
Aceeaşi firmă, contracte similar
Firma Dezinsect & Cleaner nu e la primul contract pe care îl derulează cu Spitalul de Boli Infecţioase. Chiar în urmă cu câteva luni, pe 3 noiembrie 2016, societatea mai primea un contract de prestări servicii privind dezinsecţia interiorului unităţii sanitare, precum şi montarea de capcane adezive cu atractant. Suma totală, primită de asemenea prin încredinţare directă, a fost atunci de 34.881 de lei. Două luni mai devreme, în septembrie, aceeaşi firmă primise aproape 18.000 de lei şi pentru dezinsecţia exteriorul Spitalul de Boli Infecţioase. Tot prin încredinţare directă. Alţi 34.881 de lei a primit aceeaşi societate şi pe 4 martie 2016, scopul fiind de asemenea dezinsecţia cu gel şi montarea de capcane adezive. Dezinsect & Cleaner SRL a mai furnizat şi materiale de curăţat şi lustruit spitalului ieşean, în 8 decembrie 2015, în cadrul unui contract de aproape 30.000 de lei. Cu privire la toate aceste contracte, Carmen Dorobăţ a oferit ieri următoarea explicaţie: „Contractele anterioare încheiate cu aceeaşi firmă reprezintă, de fapt, un acord-cadru la care s-au adăugat contracte subsecvente. Contractele sunt încheiate pentru aceeaşi activitate de deratizare cu soluţii de specialitate, respectiv pentru cutii pentru şobolani. Acestea au fost încheiate anul trecut, în perioada în care nu eram eu manager şi nu pot oferi mai multe informaţii“, a spus Carmen Dorobăţ. Aceasta a revenit în funcţia de manager în aprilie 2016.
Cine e în spatele firmei
Dezinsect & Cleaner SRL a fost înfiinţată în 2012 de către soţii Mihaela Diana Demeter (32 de ani, originară din Podu Iloaiei) şi Lajos Demeter (33 de ani, originar din Topliţa, judeţul Harghita). Societatea are sediul în aceeaşi casă în care cei doi soţi locuiesc, în comuna Bârnova. Firma de curăţenie a avut venituri totale, conform bilanţului pe anul 2016, de 324.000 de lei. Aproape o treime din această sumă este echivalentul contractelor cu Spitalul de Boli Infecţioase. Întreaga activitate, inclusiv cea de pe cei 13.000 de metri pătraţi de la Spitalul de Boli Infecţioase, a fost desfăşurată de Dezinsect & Cleaner SRL cu un angajat. Sau cel puţin asta a raportat firma, oficial, conform ultimului bilanţ, către Ministerul Finanţelor. Reporterul „Ziarului de Iaşi“ l-a contactat telefonic ieri pe Lajos Demeter. În două rânduri, acesta a susţinut că nu are semnal şi nu poate purta un dialog. A susţinut acest lucru după ce ne-am prezentat. Ulterior, nu a răspuns nici SMS-ului prin care i-am explicat că dorim informaţii cu privire la ultimul contract desfăşurat cu unitatea sanitară ieşeană.
Alte achiziţii directe de la Infecţioase
Anul acesta, Spitalul de Boli Infecţioase a raportat 12 contracte de achiziţii directe către SEAP, unele dintre acestea fiind atribuite, de asemenea, către firme fără mare notorietate în oraş. Printre cei „omeniţi“ de unitatea sanitară se numără şi familia lui Ghiocel Asimionesei, controversat om de afaceri, condamnat definitiv pentru şantaj prin presă. Banii au fost aspiraţi prin intermediul SC Grafic Beta Trust SRl, în baza unui contract pentru „imprimate medicale“ în valoare de aproape 22.000 de lei. Interesant e că, deşi acest contract a fost semnat pe 15 decembrie 2016, a fost raportat de către Spitalul de Boli Infecţioase către SEAP abia în data de 27 martie 2017. Un alt contract oferit prin încredinţare directă este cel privind contractarea de servicii juridice de către spital. Câştigător a fost Dragoş Boca, un ieşean devenit avocat stagiar în 2013. Pentru întreţinerea şi repararea instalaţiei electrice, spitalul a oferit câte 18.600 de lei, prin două contracte distincte, către Societatea Cooperativă Meşteşugărească de Gradul 1 Comelectra Iaşi. Firma are sediul într-un apartament, şi nu a raportat angajaţi către Finanţe. (Ionuţ BENEA, Iulia CIUHU)
Cuvinte cheie: + Spitalul de Infectioase, sobolani, cascaval
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Greșeli de coafură care te pot îmbătrâni și cum le poți remedia
Crimă într-un bloc din Iași! Un bărbat și-a ucis iubita și a ținut-o câteva zile în casă
Austria suspendă vaccinările cu AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia
Cristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP. Va fi și candidatul la prezidențiale
Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor
Vaccinarea și recuperarea post-COVID 19, între recomandări și liste lungi de așteptare
224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc luni în țară. La Iași vor fi 29.250
Șeful ISU Suceava: Doar divinitatea are intervenții fără sincope, perfecte
„La început spălam toalete, astăzi am un hotel de 5 stele”. Poveste de succes
Până și duminica Iașul rămâne printre județele cu cele mai multe cazuri de COVID
3.288 cazuri noi și 46 de decese. Jumătate din numărul testelor obișnuite
Chiriile au scăzut cu 40% în marile orașe. Cauze: lipsa studenților, telemunca
Un centru medical se va ridica în Păcurari. Ieșenii pot trimite observații
34 de trenuri InterRegio vor deveni, de la 1 aprilie, trenuri Regio-Expres
FOTO: Un deceniu de chin pentru finalizarea construcției unei biserici în Iași
Profesorii care fac cursuri remediale vor primi 100 de lei brut pe oră
A murit în drum spre spital șeful Sanepid Gorj. Ambulanța a rămas fără oxigen
SCHIȚE: Propunerea ieșenilor din Frumoasa. „Facem 500 de metri în loc de 30 de metri”
Autoscara cu greu a ajuns la un incendiu în Nicolina din cauza mașinilor parcate
VIDEO: Cât de greu se virează la stânga de pe străzile din Iași! Manevra e dificilă
Partidul Mişcarea Populară organizează congres pentru a alege noua conducere
FOTO: Colina din spatele cartierului Păcurari s-a schimbat la față
Masca nu va mai fi purtată la orele de sport și la unele dintre cele vocaționale
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.