anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Cine împarte pastilele cu iod populaţiei? Protest al medicilor de familie

GALERIE
iodura
 • iodura
- +

Distribuţia pastilelor de iod ar urma să înceapă de săptămâna viitoare, a stabilit Ministerul Sănătăţii. Medicii de familie cred că le-ar trebui 20 de ore pe zi de muncă pentru a face faţă şi acestei sarcini.

Medicii de familie care fac parte din mai multe patronate şi societăţi medicale au reacţionat la anunţul făcut de ministrul Sănătăţii, conform căruia distribuirea pastilelor cu iod în rândul populaţiei va fi făcută cu ajutorul medicilor de familie. Patronatul Medicilor de Familie Iaşi, alături de alte filiale din ţară, au trimis un apel către Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, în care şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că a fost luată decizia ca medicii de familie să se ocupe de distribuţia pastilelor, fără să fie şi consultaţi dacă sunt sau nu de acord. Aceştia spun că implicarea lor în acest sens poate duce la blocarea activitatăţii medicale.

Conform calculelor făcute de Patronatul Medicilor de Familie, în România există aproximativ 10.000 de medici specialişti de medicină de familie, care au pe liste aproximativ 16 milioane de pacienţi, iar durata estimată petnru distribuirea pastilelor ar fi de trei săptămâni.

„La un număr mediu de 2.200 de pacienţi înscrişi pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de circa 150 de pacienţi, la cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuire de 12,5 ore pe zi. În cabinetele de medicină de familie există şi un asistent medical care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultaţii zilnic de minim 5 ore la cabinet şi 2 ore de consultaţii la domiciliu, în medie 35-40 consultaţii pe zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de circa 20 ore pe zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătăţii reprezintă un «minim efort» din partea medicilor de familie”, au precizat reprezentanţii patronatului în apelul înaintat către MS.

Cabinetele medicilor sunt deja supraaglomerate

În această perioadă, medicii ieşeni susţin că au un număr foarte mare de consultaţii într-o zi, fiind un val foarte mare de viroze şi alte infecţii respiratorii, pe lângă cazurile de COVID. Cabinetele sunt aglomerate, fiind şi zile în care un medic face şi 40 de consultaţii.

„Avem în momentul acesta o activitate foarte încărcată în medicina de familie, numărul de consultaţii acum comparativ cu anul trecut a crescut cu cel puţin 60%. Sunt mai multe motive, în urma relaxărilor referitoare la măsurile de protecţie a explodat numărul de viroze, mai există şi cazuri de COVID, dar nu foarte multe, este evident că masca ne proteja şi de celelalte viroze. Pe lângă toate acestea, noi facem în continuare şi vaccinări şi testări COVID. Poate că pentru distribuirea pastilelor ar trebui găsite alte soluţii mai simple”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean. Medicii mai spun că nu s-au ocupat niciodată de distribuirea directă a unor medicamente.

„Comportamentul legat de automedicaţie a devenit o problemă şi mai gravă”

Şi cei de la Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au făcut un apel către MS, în care atrag atenţia asupra faptului că dacă pacienţii vor intra în posesia acestor comprimate, există riscul de a le lua, ceea ce i-ar expune suplimentar la riscuri.

„Dacă înainte de pandemie ne confruntam cu problema automedicaţiei, în special a automedicaţiei cu antibiotice, pe fondul unei educaţii sanitare precare, odată cu pandemia, comportamentul legat de automedicaţie a devenit o problemă şi mai gravă. Înţelegem ideea de a pregăti populaţia pentru un eventual dezastru nuclear, dar avem obligaţia morală şi profesională să atragem atenţia asupra faputlui că un astfel de demers poate constuit un pericol pentru o populaţie care se confruntă cu subdiagnosticarea oricărui tip de afecţiune, nu doar cele tiroidiene”, au precizat reprezentanţii SNMF.

De asemenea, aceştia spun că, până în momentul în care ar fi nevoie de aceste pastile, oamenii ar putea ca deja să le tranzacţioneze pe piaţa neagră, iar decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este în sine riscantă.

„Condiţionarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populaţie. Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomeraţia creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii şi prin nemulţumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetăţeni beneficiază de astfel de medicaţie. Poate mai puţin important pentru decidenţi, dar unii pacienţi dintr-o zonă afectată pot avea medicul de familie la sute de kilometri”, au concluzionat cei de la SNMF.

Distribuţia pastilelor de iod ar urma să înceapă de săptămâna viitoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.