Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine înjură mai mult, bărbaţii sau femeile?

GALERIE
injuraturi
  • injuraturi
- +

Cercetătorii au aflat care dintre cele două sexe înjură mai mult. Dacă vă caracterizează un limbaj mai colorat, aflaţi că în spatele acestui comportament se află o abilitate specifică oamenilor inteligenţi.  

Oamenii de ştiinţă s-au declarat confuzi cu privire la sexul care vorbeşte cel mai mult, dar ştiu cu siguranţă că femeile sunt mai „expresive“ decât bărbaţii când vine vorba de înjurături. Conform cercetătorilor, în anul 2014, dintr-un milion de cuvinte rostite de femei, 546 au fost vulgare, în timp ce bărbaţii au folosit cu 6 mai puţin, scrie adevarul.ro.

Dacă la începutul anilor 1990, femeile foloseau cuvântul „shit“ de patru ori mai mult decât bărbaţii, în 2014 acestea îl rosteau de 10 ori mai des. Aproape 400 de persoane au participat la sondaj, trimiţând până la trei ore din conversaţiile lor zilnice, pentru realizarea primului studiu de acest gen. Conform rezultatelor, ideea că bărbaţii şi femeile se exprimă în mod diferit atunci când sunt nervoşi ţine de domeniul trecutului. „În ceea ce priveşte limbajul masculin şi feminin, cuvintele pe care bărbaţii şi femeile ar trebui sau nu ar trebui să le spună a ajuns de domeniul trecutului. Comportamentul manierat şi limbajul specific feminin nu mai sunt caracteristice acestora“, a declarat pentru cotidianul Sunday Times profesorul Tony McEnery, director al Consiliului de Cercetare Economică şi Socială din Anglia, instituţie care a comandat studiul. Acesta pune schimbarea pe seama bărbaţilor. Se pare că înainte de 1990, bărbaţii foloseau cuvinte obscene foarte des, influenţând femeile să adopte acest limbaj. Totuşi, cercetătorul subliniază că înjurătura este de fapt un semn de inteligenţă verbală, amintind de un studiu publicat în revista britanică Language Sciences.

Persoanele care înjură mai mult au abilităţile lingvistice puternic dezvoltate
 
Psihologii de la College of Liberal Arts au constatat că persoanele care înjură mai mult au abilităţile  lingvistice puternic dezvoltate. Ei au efectuat un experiment ştiinţific, cerând participanţilor să rostească pe cât de multe înjurături le vin în minte în 60 de secunde. Apoi, li s-a spus să se calmeze şi să facă acelaşi lucru cu un subiect comun, cum ar fi numele a cât mai multe animale. Persoanele care au rostit mai multe înjurături, s-au descurcat mult mai bine şi la a doua sarcină, arătând că au un vocabular dezvoltat.
 
Cercetătorii au ajuns la concluzia că cei care înjură au capacitatea de a înţelege modul în care pot utiliza diferite tipuri de înjurături în mod eficient. Fără să realizăm acest lucru, se pare că înjuratul este un fel de mecanism de adaptare, atunci când îl folosim cu moderaţie. „De regulă, înjurăm pentru că avem o reacţie la un sentiment deranjant şi ne folosim de înjurătură pentru a ne descărca nervos. Unii oamenii se descarcă de această tensiune interioară prin mâncat excesiv compulsiv, prin alcool sau fumat, iar alţii o fac înjurând. Iar când această presiune se eliberează, pentru moment recăpătăm o stare de armonie interioară şi chiar de forţă“, afirmă Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri