Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine îţi verifică CV-ul? Ştiai că există o "poliţie" în acest domeniu?

GALERIE
cv
  • cv
- +

Românii mint în CV-uri. La această concluzie a ajuns Irina Arsene la un an de la introducerea pe piaţa românească de resurse umane a unui serviciu despre care mulţi nici nu auziseră până atunci - background screening, pe scurt verificarea CV-urilor care ajung pe mesele specialiştilor în Resurse Umane ce recrutează candidaţi pentru ocuparea unor posturi vacante în companii.

După ce a lucrat timp de 12 ani în industria IT&telecom, tânăra antreprenoare a pus bazele Mindit, un start-up care se poate lăuda acum cu un portofoliu bogat în clienţi de renume ca Xerox, Samsung sau Stefanini.

Acum, Arsene spune că îşi doreşte ca până în anul 2018 serviciul pe care l-a introdus în România să ajungă o obişnuinţă la orice angajare şi să fie făcut nu doar pentru top management, ci şi "pentru doamna vânzătoare de la supermarket".

Arsene a pornit prin verificarea propriului CV, iar atunci când a văzut că serviciul poate fi furnizat, şi-a propus ca în cinci ani să facă din români candidaţi "mai oneşti".

"Eu am adus serviciul de background screening după modelul din State. Acolo se întâmplă acest lucru de 30 de ani. Se întâmplă şi în Europa de ceva timp, spre exemplu, de mai bine de 10 ani în Marea Britanie", povesteşte şefa "Poliţiei româneşti a CV-urilor".

Acum, chiar şi sute de CV-uri trec prin mâinile celor câţiva angajaţi ai Mindit în fiecare lună, totul doar după acordul celor verificaţi, iar portofoliul firmei deschise cu doar un an în urmă cuprinde din ce în ce mai multe nume binecunoscute ca Samsung, Xerox şi Stefanini.

Au existat şi companii din afara Capitalei care au apelat la serviciile introduse pe piaţă de Arsene ca Evalueserve din Cluj sau Electroalfa din Botoşani, dar şi simpli candidaţi care au considerat că un raport de verificare a CV-urilor lor le-ar aduce un punct în plus la angajare.

Fie că au unele dubii la interviul de angajare şi vor să afle dacă un candidat are într-adevăr experienţa profesională şi studiile pe care le pretinde, fie că sunt filiale ale unor firme din străinătate sau au în vedere angajarea unor expaţi sau chiar a unor studenţi, firmele apelează la serviciile Mindit pentru a verifica trecutul celor cărora urmează să le ofere un post.

Timp de două săptămâni membrii echipei Irinei Arsene dau telefoane şi e-mail-uri atât instituţiilor de învăţământ, cât şi foştilor angajatori pentru a valida, rând cu rând, cele spuse în CV-uri.

Nu se opresc însă aici, ci caută informaţii despre candidaţii în cauză şi pe reţelele sociale, la tribunale sau în presă, în cazul persoanelor care urmează să ocupe locuri în top management.

Cazierul este verificat şi el pentru a asigura viitorul angajator al candidatului că acesta este unul real, nu unul falsificat.

La final, clientul primeşte un raport în care sunt menţionate toate aspectele din CV-uri şi eventualele discrepanţe din acestea şi realitate.

Costul unei astfel de verificări variază, în general, între 100 şi 200 de euro, dar poate ajunge chiar şi la 500 de euro, în funcţie de aspectele controlate.

Unii dintre români se străduiesc prea mult să îşi impresioneze viitorii şefi aşa că ajung să mintă în CV-uri în încercarea de a-şi adjudeca job-ul mult dorit. Există însă diferenţe între capitolele unde aceştia sunt predispuşi să mintă faţă de alţi europeni.

"În România se pune cel mai mult accent pe experienţa profesională, pe ce ai făcut la alţi angajatori, de aceea cele mai mari discrepanţe apar în aceste zone. Un sfert din ce am verificat noi au modificat datele în care au fost angajaţi. Cu alte cuvinte, dacă au avut o perioadă de 3 - 6 luni în care nu au fost angajaţi între două job-uri, au acoperit această pauză prelungind job-ul anterior", spune şefa Mindit.

În raportul pe care cei de la Mindit îl predau după două săptămâni există şi un capitol special dedicat activităţii candidaţilor pe reţelele de socializare, ca Facebook, Twitter sau Linkedin.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri