Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine leagă jocul Politehnicii?

GALERIE
cristea-poli-marți
  • cristea-poli-marți
- +

 

După trei luni de pauză, Poli a fost lipsită de ritm duminică, pe terenul Viitorului Constanţa * problemele la fazele fixe şi lipsa de consistenţă la construcţie rămân carenţele principale ale echipei

 

Politehnica Iaşi a pornit cu stângul la reluarea Ligii I de fotbal. Duminică, Poli a fost învinsă la Ovidiu de Viitorul Constanţa, cu 1-2, şi a coborât pe locul care duce la baraj. Mai mult, Politehnica are doar un punct mai mult faţă de echipele care se află pe locurile care duc direct în Liga a II-a, Chindia Târgovişte şi Academica Clinceni, în condiţiile în care dâmboviţenii au un meci mai puţin disputat.

Eşecul suferit pe litoral de ieşeni a fost logic dacă luăm în calcul aspectul general al meciului, susţinut şi de statistică, dobrogenii impunându-se la toate capitolele: 12-8 la şuturi, 7-4 la încercări cadrate, 4-1 la cornere, 6-3 la faze clare de gol. În plus, gazdele au fost superioare şi la capitolul prospeţime, viteză de joc, fluenţă a paselor, mobilitatea ridicată a jucătorilor (fundaşii laterali urcau des, jucătorii de la mijloc şi din atac se plasau între linii) destabilizând defensiva oaspeţilor. Totuşi, reduta Politehnicii a căzut doar în urma a două faze fixe, tratarea superficială a momentelor statice de joc fiind o mai veche problemă nerezolvată de ieşeni.

În ceea ce priveşte faza ofensivă, curajul antrenorului Mircea Rednic de a începe meciul într-un modul ofensiv, cu doi atacanţi, nu a avut rezultate prea bune pentru că o altă hibă mai veche, lipsa de consistenţă la constucţie, a ieşit şi ea la iveală. În condiţiile în care mijlocaşii centrali De Iriondo şi Passaglia au profil defensiv, punerea în valoare a vârfurilor ar fi putut fi făcută doar dacă aripile Horşia şi Chacana ar fi avut un aport consistent în atac. Cei doi au fost însă absenţi pe faza de atac, chiar dacă nu au strălucit nici în defensivă, Horşia, de pildă, fiind surprins des de urcările lui Cr. Ganea. Drept urmare, Cristea şi Omoh au trebuit să coboare des şi, astfel, să se irosească. Totuşi, Poli a avut trei contre bune, una aducând golul, la singurul şut pe poartă din actul întâi (!), celelalte două fiind tratate superficial de Horşia şi Omoh. Aici apare regretul Politehnicii. Chiar dacă a fost dominată în prima repriză (6-3 la şuturi, 3-1 la încercări cadrate, 2-0 la cornere, plus destule faze periculoase la poarta lui Rusu), Iaşi a reuşit să încheie la egalitate actul întâi şi ar fi putut trece în avantaj în startul reprizei secunde, când Horşia a irosit o mare ocazie. La 1-2 din minutul 48 nu se ştie cum ar fi curs meciul... Sau la 2-2, în minutul 78, dacă Omoh nu ar fi irosit o altă mare ocazie a moldovenilor, apărută la şase minute după ce Viitorul, mai neclară după odihnă, concretizase prima încercare cadrată a sa din jumătatea secundă.

Câteva vorbe şi despre schimbări, care, din păcate, nu au adus lucruri bune. În ciuda faptului că a creat o fază, Platini rămâne un jucător capricios, intrarea lui Breeveld, care a dus la trecerea la modulul „4-1-4-1” nu a generat stabilitatea necesară, iar după minutul 80, când au intrat alţi trei ieşeni, Viitorul a schimbat total aspectul reprizei secunde, având trei ocazii importante pe final. În acest timp, Poli nu a avut nicio şansă de egalare...

Trăgând linie, un meci pierdut logic, în care o altă problemă a Politehnicii, ritmul mai scăzut faţă de al adversarului, care a jucat înainte de restartul Ligii I o „dublă” amicală, la Craiova, are şi un alibi. Pregătirea mai ciudată şi lipsa de meciuri din ultimele trei luni nu avea cum să nu aibă efecte, stimulentul ieşit din tipare oferit de Rednic, o primă de 15 000 de euro din buzunarul antrenorului pentru victorie, nereuşind să ridice turaţia mai aproape de optim.

Pentru Poli urmează joi un meci foarte important, acasă, cu Academica Clinceni. Chiar dacă drumul este lung în play-out şi orice se poate întâmpla până în ultima rundă, o victorie cu ilfovenii pare acum absolut necesară pentru ca Iaşul să-şi crească şansele de menţinere în elita fotbalului românesc.

 

Poli-catalog

 

Rusu (5) – a dat senzaţia de nesiguranţă.

Grădinaru (5) – câteva probleme ca fundaş, a încercat unele acţiuni când a fost trecut mijlocaş stânga.

Mihalache (5) – lipsit de ritm.

Frăsinescu (4,5) – Ghiţă i-a luat faţa la golul doi, a mai avut o eroare importantă pe final.

Şerban (4,5) – probleme mari în start, şi-a mai revenit apoi.

Horşia (4,5) – timid, a irosit o ocazie bună în minutul 48.

De Iriondo (5) – luptător.

Passaglia (6) – muncitor, a marcat golul oaspeţilor.

Chacana (4,5) – la fel ca şi până acum, inexistent.

Omoh (5) – s-a întors cu spatele la primul gol, deviind nefericit balonul, a pasat decisiv la golul egalizator, a irosit o ocazie bună în minutul 78.

Cristea (5) – activ în câmp, imprecis la şuturi.

Platini (5) – a creat faza din minutul 78, discret în rest.

Breeveld (4,5) – a intrat prost în meci.

Fomba, Cabral şi Habibou au intrat în minutul 80.

           

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri