Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

În preajma afaceriştilor din imobiliare, şefii din Primărie îşi pierd minţile, dar ar putea să-şi piardă şi libertatea

Cine minte? S-au culcat în casa lor, s-au trezit într-un monument istoric

GALERIE
Casa monument Bolobita 1
  • Casa monument Bolobita 1
- +

Demolarea imobilului de pe strada Bălcescu scoate la iveală cel puţin debandada din instituţiile de stat a căror menire este să apere istoria, valorile, patrimoniul, dar şi confortul locuitorilor Iaşului. Mult mai grav este dacă la mijloc ar fi şi nişte funcţionari „virusaţi“ de interese imobiliare. Proprietara unui imobil nu înţelege cum, după atâţia ani în care a plătit taxe şi impozite, acum ar fi devenit proprietara unui aşa-zis monument istoric (conform Primăriei). În această situaţie impozitul ar fi trebuit să fie zero! A şi vândut, de-a lungul anilor, o parte din clădire fără nicio problemă. În acest caz, cum de primarul Chirica l-a catalogat ca monument istoric?

Scandalul izbucnit săptămâna trecută în jurul unei clădiri vechi din prima jumătate a secolului al XIX-lea din care a „rămas“ un viitor bloc de locuinţe cu trei niveluri ca­pătă proporţii. Pe fondul numeroaselor acuzaţii că Primăria favorizează unii in­vestitori imobiliari care se grăbesc să construiască oriunde şi oricum până nu apare noul Planul Urbanistic General, - întârziat nepermis de mult -, cazul casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17A tinde să devină un scandal „cât casa“.

Amintim că vânzarea casei, parafată în iulie 2014, este însoţită de o adresă a Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi emisă pe 10 martie 2014 care atestă că imobilul de la nr. 17 nu este monument istoric, dar că cel de la 17bis se află pe lista oficială a monumentelor. În zonă însă, nicio clădire nu este marcată în vreun fel ca monument, cu atât mai puţin cele două care mai există la numărul 17 - fie el simplu, A sau bis.

O altă adresă a aceleiaşi Direcţii Judeţe­ne de Cultură, datată 1 august 2018, precizează că vânzarea din 2014 s-a făcut pentru „Corpul B“ de clădire de pe strada Bălcescu nr. 17, dar care nu ar fi monument istoric - spre deosebire de imobilul de la nr. 17bis, care figurează ca atare.

Proprietarii imobilului de la numărul 17bis - printre care nu este şi statul, aşa cum se menţionează în documentele de la Direcţia de Cultură - sunt convinşi că e o greşeală sau, mai rău, că e un matrapazlâc pus la cale pentru a „elibera“ casa vecină de „povara“ istorică, tocmai ca să poată fi demolată mai uşor şi mai repede.

Precizăm că o clasare, o scoatere a unui imobil din Lista Monumentelor Istorice, se face extrem de greu, iar Ministerul Culturii res­pinge majoritatea covârşitoare a soli­citărilor de acest fel. O acţiune în instanţă deschisă în asemenea scop este şi ea de lungă durată, iar finalul - imprevizibil.

Minerva Dumbravă ne-a povestit că imobilul de la nr. 17bis, din care mai deţine astăzi jumătate împreună cu fiul, nu a fost niciodată monument istoric. Mai mult, după revendicarea clădirii şi obţinerea ei în urma unui proces care a durat opt ani, a vândut două apartamente din acest imobil fără să fie condiţionată în vreun fel. Iar, pentru ca totul să fie cu vârf, mamă şi fiu au plătit impozit din anul retrocedării casei şi până azi. Or, dacă ar fi fost monument istoric, impozitul trebuia să fie zero. Taxa pe proprietate se plăteşte la Direcţia Finan­ţelor Publice Locale, care aparţine Primă­riei.

La rândul lui, primarul Mihai Chirica a precizat într-un comunicat remis redac­ţiei cu câteva zile în urmă că şi-a trimis inspectorii în control şi că totul nu e decât „un circ ieftin, de doi bani“.

De cealaltă parte, şeful Direcţiei de Cul­tură a acuzat liste cu monumente istorice moştenite din 1990, dar şi o proastă comunicare cu administraţia locală ieşeană. Cu ceva timp în urmă, Virgil Băbîi ne semnalase cazuri în care Primăria ieşeană a schimbat nume de străzi fără să notifice Direcţia, făcând astfel să dispară, scriptic, unele imobile monumente istorice.

La o schimbare de adresă a recurs şi noul proprietar al terenului şi al casei pe locul căreia se construieşte în ritm alert un bloc de locuinţe colective. Costel Bolobiţă, întreprinzătorul imobiliar, are însă un motiv întemeiat: deschiderea mare, de peste 20 de metri, la strada Octav Botez, unde a primit numărul 1A, în locul unui drum lat de trei metri, care dă în strada Bălcescu.

Soţii Andrian, care locuiesc la numărul 17, ne-au confirmat, la rândul lor, că aceasta a fost, dintotdeauna, adresa casei lor. Aşadar, unde este casa de la numărul 17A, menţionată în ultima Listă a Monume­ntelor Istorice, publicată în Monitorul Oficial în februarie 2016?

Locuitorii din zonă - dar şi liberalii - sunt convinşi că este vorba de imobilul demolat pe parcursul unei singure zile, la sfârşitul anului 2015. Deputatul Marius Bodea a cerut sistarea lucrărilor la proiectul imobiliar de pe str. Octav Botez nr. 1A. Într-o solicitare depusă la Instituţia Pre­fectului, el a pledat pentru anularea autorizaţiei de construcţie, dar şi pentru sesizarea Ministerului Culturii şi efectuarea unui control al celor de aici în zona fostei case şi a viitorului bloc de locuinţe. Marius Bodea a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, toate adresele pe care le-a transmis către instituţiile de control: Inspectoratul de Stat în Construcţii, Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Poliţia Locală, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) - care a şi deschis dosar penal.

VEDEȚI ȘI:

Care imobil din cele „trei numere 17“ este monument? Joc politic, nu de logică

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri