De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cine ne va opera peste 20 de ani? Studenții de la Medicină nu mai vor să fie chirurgi

miercuri, 03 iulie 2024, 02:57
3 MIN
 Cine ne va opera peste 20 de ani? Studenții de la Medicină nu mai vor să fie chirurgi

În rândul medicilor, chirurgia este în continuare văzută drept „regina medicinei”. Volumul mare de muncă, responsabilitatea, posibilitățile directe de a salva vieți, dar și riscurile de complicații au presupus întotdeauna că nu oricine este făcut pentru munca de chirurg. Și de aceea doar vârfurile din facultate alegeau la rezidențiat această specializare și luptau să prindă un loc și un îndrumător cât mai bun. Dar în ultimii ani, numărul celor care optează pentru chirurgie generală la rezidențiat și care își doresc să devină chirurgi e din ce în ce mai mic. Au rămas chiar și locuri neocupate la rezidențiat.

Astfel că „Ziarul de Sănătate” a ridicat în rândul profesioniștilor din sănătate o întrebare: cine ne va mai opera peste 20 de ani? Rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, la rândul său chirurg, spune că este o problemă pe care universitatea și-o pune de astăzi. Nu doar pentru că sunt mai puțini rezidenți, ci pentru că mulți aleg chirurgia de conjunctură, fiindcă nu au prins loc acolo unde și-au dorit. Unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi ieșeni, dr. Grigore Tinică, explică faptul că la chirurgie cardiovasculară sunt maximum 5-6 rezidenți din aproape 900 într-o serie, și nici aceștia nu sunt neapărat vârfurile unei generații.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 13

Dar am discutat și cu chirurgi tineri, care încă își mai găsesc pasiune în ceea ce fac și care au refuzat mirajul străinătății pentru a lucra în România pentru ei și familiile lor. Fiindcă o bună parte dintre absolvenții de medicină din Iași se duc în continuare să își încerce norocul în străinătate, atrași atât de salarii, cât și de condițiile de muncă într-o societate care îi roagă să vină, față de una care-i condamnă să plece.

Citiți, în continuare, materialele realizate în „Ziarul de Sănătate” pe acest subiect.

Unele dintre cele mai căutate poziții la concursul de rezidențiat au fost, prin tradiție, cele de la chirurgie generală. Era locul „elitelor”, povestesc medicii pentru „Ziarul de Sănătate”. Locul pe care se băteau cei mai promițători absolvenți de medicină pentru a studia sub legendele Iașului medical: chirurgii. 20 de ani mai târziu, însă, situația nu mai arată la fel, ba chiar devine pe alocuri îngrijorătoare. Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), spune că au început să rămână locuri libere la rezidențiat la chirurgie. Inclusiv la Iași, în urmă cu doi ani, au fost 20 astfel de poziții care nu s-au ocupat la prima strigare.

Viața unui chirurg înseamnă și stresul următoarei operații, spune prof.dr. Grigore Tinică, chirurg cardiovascular și manager al Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” din Iași. De aceea, crede acesta, în ultimii ani, absolvenții de medicină caută la rezidențiat acele specializări care nu înseamnă stres non-stop, gărzi peste gărzi, ore suplimentare fără număr, responsabilitate foarte mare și, în cazuri extreme, risc de malpraxis.

Chirurgia plastică, estetică și reconstructivă a fost anul trecut pe locul 10 în topul celor mai dorite specialități la rezidențiat. Explicațiile venite din partea tinerilor care au ales profesia se referă și la un viitor sigur, posibilitatea de a lucra cu ușurință mai mare în privat, dar și de a avea un bazin mare de clienți: sunt mulți oameni care nu sunt mereu mulțumiți de felul în care arată. Dar rolul chirurgului este cu atât mai important, explică dr. Lucian Popa, medic primar, specializat în chirurgie plastică. Acesta trebuie să știe când să spună nu pacienților, să le explice, mai ales când este căutat la clinica sa privată și având o reputație de a putea rezolva majoritatea problemelor.

Pe dr. Angelica Balaur o întâlnești pe holurile Secției Clinice de Chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă și mari arși de la Spitalul „Sf. Spiridon”. A terminat Facultatea de Medicină în anul 2013, iar în decembrie 2018 rezidențiatul. Specialitatea pe care și-a ales-o atunci, aceea de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a fost prima și singura opțiune. Pentru că era vorba de „ceva” de care s-a îndrăgostit.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii