anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

PRECIZĂRI DE LA AJOFM Iași!!!!! PROCEDURI SIMPLIFICATE- PLATĂ ȘOMAJ TEHNIC

Cine poate beneficia de șomaj tehnic plătit de stat în această perioadă?

GALERIE
somaj tehnic
 • somaj tehnic
- +

Orice angajator care a închis temporar total sau parțial/a redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID 19, și a evidențiat în REVISAL angajații cărora le întrerupe temporar total/parțial contractul individual de muncă (CIM) și care au fost suspendate potrivit art. 52 alin. (1) lit. c din Codul muncii. Șomajul tehnic, conform Codului muncii se acordă exclusiv angajaților având CIM. Inclusiv cluburile sportive și ONG-uri, practic oricărui angajator având salariați cu formă de angajare CIM.

(*) este eliminată necesitatea deținerii Certificatului de Situații de Urgență

(*) sunt eliminate condiționările de indicatori financiari

(*) este eliminată limitarea in funcție de numărul de salariați

ᵎ Cine mai poate beneficia de alte indemnizații similare somajului tehnic plătit de stat în aceasta perioada?

 • Orice PFA, întreprindere individuală, persoane care obțin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor sau drepturi conexe, structurile sportive având contracte de activitate sportivă. Se depun online și se plătesc de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași.

ᵎ Ce sume se plătesc din bugetul asigurărilor pentru șomaj?​

 • Angajatorii cu angajați având CIM:
  • pentru fiecare persoană – 75% din salariul brut al angajatului sau maxim 75% din câstigul salarial mediu brut (4072 lei);
  • Categoriile tip PFA, II, cei angajați cu drepturi de autor, orice formă de muncă aferentă meseriilor liberale: indemnizație lunară egală cu 75% din câștigul salarial mediu brut (4072 lei);
  • Structurile sportive pentru persoanele având contracte de activitate sportivă – 75% din drepturile în bani aferente contraprestației sportive sau maxim 75% din câștigul salarial mediu brut.

Angajatorii pot, dacă doresc si au fondurile necesare, să suplimenteze sumele până la minim 75% din salariu, conform Codului Muncii.

ᵎᵎᵎ Excepții

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care, cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația în cauză.

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cel mai avantajos.

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe CIM-uri și toate sunt cu normă parțială, iar suspendarea intervine doar pentru unele dintre ele, atunci acesta va beneficia de indemnizația aferentă CIM cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

✓ Pensionarii care au CIM și acesta a fost suspendat, beneficiază de șomaj tehnic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.