Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine poate câştiga la Curtea Constituţionala

GALERIE
Curtea Constitutionala1
  • Curtea Constitutionala1
- +

CCR urmează să dezbată miercuri sesizările preşedintelui Iohannis şi CSM pe OUG 13, privind conflictul Parlament-Guvern. O decizie, însă, este greu de anticipat, mai ales pentru că, potrivit configuraţiei Curţii Constituţionale (CCR), niciun partid sau forţă politică nu deţine majoritatea voturilor necesare.

 Astfel, social-democraţii au trei judecători numiţi, incusiv preşedintele CCR, liberalii au doi judecători, dintre care unul este moştenit de la fostul PDL, iar unul de pe vremea USL, UDMR are un judecător numit, preşedintele Iohannis a numit şi el un judecător, în vreme ce doi magistraţi ai Curţii sunt de pe vremea fostului şef al statului Traian Băsescu. Judecătorii Curţii nu au mai judecat în perioada recentă conflicte juridice de natură constituţională între instituţiile statului, ele fiind supuse mai degrabă interpretării unei situaţii prin prisma legislaţiei şi nu a legii în sine.

Social-democraţii au reuşit să impună nu mai puţin de trei judecători la Curtea Constituţională în ultimii ani. De asemenea, PSD deţine şi preşedinţia CCR prin Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputaţilor în 2013. Un alt judecător numit de majoritatea PSD este Maya Teodoroiu, votată de Senat în 2015, după demisia de la CCR a lui Toni Greblă în urma acuzaţiilor de corupţie. Cel de-al treilea judecător care a ajuns la Curte cu susţinerea PSD este Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR şi PSD, numit şi el de Camera Deputaţilor în 2016. Odată cu reînnoirea Curţii Constituţionale, în vara lui 2016, liberalii au pierdut unul dintre cei trei judecători pe care îi numiseră de-a lungul timpului. Astfel, cei doi judecători constituţionali susţinuţu de PNL şi care au rămas în funcţie sunt Ştefan Minea, profesor de drept constituţional la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, numit de PDL în 2010, şi Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei în perioada USL, numită în 2013.

UDMR şi-a păstrat locul la Curtea Constituţională lăsat liber în 2016 de Valentin-Zoltán Puskás, căruia i-a expirat mandatul. În schimbul sprijinului acordat social-democraţilor pentru numirea lui Marian Enache, maghiarii au primit voturile PSD pentru impunerea lui Attila Varga ca judecător constituţional. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut şi el prima nominalizare de judecător al Curţii Constituţionale în vara lui 2016 în persoana Liviei Stanciu, fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Doi dintre judecătorii CCR au rămas de pe vremea lui Traian Băsescu: Petre Lăzăroiu, numit în 2010, şi Daniel Morar, fostul procuror-şef DNA, numit în 2013. Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, iar deciziile se iau cu majoritatea de minimum cinci voturi. De nenumărate ori, mai ales în situaţii sensibile în care CCR a avut de arbitrat conflicte între puterile statului sau a avut pe masă dosare sensibile, au existat acuzaţii referitoare la faptul că voturile judecătorilor ar fi reflectat opţiunea taberei politice care i-a promovat.
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri