anunturi
grandchef
Bolta rece

Cine poate cere amânare la plata chiriei şi în ce condiţii?

GALERIE
chirie
 • chirie
- +

Locatarii, respectiv operatorii economici practicanţi ai profesiilor liberale afectaţi de starea de urgenţă pot cere amânarea chiriei, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Sunt anumite condiţii şi o procedură care trebuie îndeplinită. De precizat că amânarea nu înseamnă că nu se vor plăti acei bani. În caz contrar, intervine executarea silită.

În cazul persoanelor fizice, acestea trebuie să fi fost afectate direct sau indirect în perioada stării de urgenţă. La operatorii economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat, aceştia trebuie să fi avut activitatea întreruptă sau veniturile sau încasările să fi scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă

Plata chiriilor către locatori (cei care au pus la dispoziţie spaţiul) va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul acestora, la cererea locatarilor.

Care sunt paşii:

Se face o cerere - care poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial. Acesta va fi însoţită de contractul de locaţiune între locator (cel care a dat spaţiul spre închiriat) şi locatar alături un act adiţional între cei doi la contractul de locaţiune, care va conţine:

1. acordul părţilor pentru amânarea plăţii chiriei, durata perioadei de amânare a plăţii, suma aferentă acestei perioade.
2. datele de identificare ale celor doi
3. datele contului bancar al locatorului în care urmează a se face plata de către organul fiscal
4. data semnării şi cele două semnături

• Orice fel de act al locatarului care dovedeşte imposibilitatea plăţii chiriei pe perioada specificată în actul adiţional dintre cei doi.

• Pentru a beneficia, locatarii trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal orice fel de act justificativ care să arate că este în imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată.

Pot face cerere de plată către operatorul fiscal teritorial competent, locatorii (cei care au dat spaţiul în chirie) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar specificat este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020; valoarea maximă a chiriei lunare din actul adiţional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locaţie.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X