Cine poate fi cetăţean de onoare al Iaşului, şi cine nu? Apare un „regulament“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Cine poate fi cetăţean de onoare al Iaşului, şi cine nu? Apare un „regulament“

GALERIE
cetatean onoare
  • cetatean onoare
- +

Primăria va avea un „regulament“ cu aceste condiţii, urmând a prevedea şi dreptul de a retrage acest titlu. Acum sunt probleme cu unii „cetăţeni de onoare“ care au fost condamnaţi penal.

Primăria va avea un regulament prin care vor fi stabilite condiţiile care trebuie îndeplinite de o persoană pentru a primi titlul de cetăţean de onoare. Regulamentul introduce şi o noutate: posibilitatea de a retrage un titlu deja acordat.

Consilierii PNL au depus mai multe proiecte în ultimii doi ani pe acest subiect, dar iniţiativele nu au ajuns să fie dezbătute în plen. Ultimul proiect a fost înaintat în septembrie 2019 de către consilierul PNL Răzvan Timoficiuc, iar cel redactat recent de către inspectorii de specialitate ai Primăriei preia o parte dintre prevederile propuse de liberal. Lunile trecute, consilierii PNL soli­citaseră retragerea titlului de cetăţean de onoare în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu şi a fostului premier Adrian Năstase. Noul regulament permite o astfel de măsură.

Mult timp, primarul Mihai Chirica a vorbit despre faptul că acordarea titlului este „apanajul primarului“, cu toate că hotărârea efectivă aparţine consilierilor locali. În regulamentul propus de Primărie se arată că o astfel de iniţiativă o pot avea şi consilierii locali, nu doar edilul-şef.

Municipalitatea propune opt situaţii în care CL poate decide acordarea distincţiei. În general, este vorba despre personalităţi cu recu­noaş­tere naţională sau internaţională care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării şi a imaginii Iaşului sau a ţării. Două situaţii particulare vizează acele persoane care „au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul lor au salvat vieţile concetăţenilor lor“ şi persoanele care au produs o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale ieşenilor prin diverse donaţii, campanii umanitare sau alte tipuri de acţiuni. De asemenea, mai pot fi propuşi cetăţeni de onoare foşti deţinuţi politic sau veterani de război, sportivi şi orice persoană care s-a remarcat în mod deosebit în orice domeniu de activitate.

În cazul tuturor situaţiilor, una dintre condiţii vizează şi promovarea imaginii Iaşului sau a ţării în lume. În premieră, regulamentul prevede şi ce drepturi dobândesc deţinătorii titlului, respectiv gratuitate în transportul public, acces liber la Muzeul Municipal şi la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituţiile aflate în subordinea CL.

Regulamentul prevede trei cazuri în care poate fi retras titlul de cetăţean de onoare.

„Au fost condamnate definitiv pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care le-ar face incompatibile cu deţinerea titlului cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei“, este primul caz în care deţinătorii acestui titlu îşi pot pierde distincţia.

Acelaşi regulament adaugă: dacă persoana propusă pentru decernarea titlului face obiectul unor acţiuni pe rolul instanţelor de judecată privind faptele menţionate mai sus, atunci poate fi propusă retragerea distincţiei.

Cea de-a treia situaţie constă în existenţa unei decizii definitive potrivit căreia persoana în cauză a desfăşurat activităţi de poliţie politică. Retragerea distincţiei este decisă prin votul consilierilor locali.

În luna septembrie, consilierii PNL au actualizat proiectele de hotărâre pentru retragerea titlului în cazul lui Iliescu şi Năstase, în conformitate cu noul Cod Administrativ. În cazul lui Iliescu, liberalii invocă faptul că fostul preşedinte a fost trimis în judecată pentru infracţiuni împotriva umanităţii, iar la Năstase este amintită condamnarea pentru infracţiuni pentru corupţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.