Cine pune bani la schimbarea liftului într-un bloc?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Viata de Asociatie: răspuns pentru câte probleme des întâlnite la bloc

Cine pune bani la schimbarea liftului într-un bloc?

Un răspuns la scrisoarea ieşencei Magda Gavril, care ridică câteva probleme de interes general în asociaţiile de proprietari.

GALERIE
lift bloc1
  • lift bloc1
- +

În legătură cu scrisoarea dumneavoastră prin care solicitați răspuns la cele două întrebări privind responsabilitățile proprietarilor dintr-un condominiu vă comunicăm răspunsul nostru.

La întrebarea „ care sunt obligațiile unui proprietar de apartament atunci când a produs stricăciuni într-un apartament vecin (prin inundarea repetata și refuzul de a-și remedia defecțiunile la propria instalație sanitara) ; sesizarea la administratorul de asociație nu are niciodată efect !!!, răspunsul nostru este următorul: conform art. 30 (5) din Legea nr. 196/2018 se precizează „dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații”.

Dacă proprietarul în culpă nu remediază defecțiunea atunci singura soluție este aceea de a fi acționat în judecată la Judecătoria Iași pentru daunele produse.

Cu privire la a doua solicitare a dumneavoastră referitor la ascensor în care arătați că „dacă într-un bloc cu apartamente proprietate personala se arde motorul liftului, proprietarii sunt obligați să suporte cheltuielile pentru motor și cabină?? Aceste cheltuieli sunt estimate la 250 milioane lei (vechi) dar nu există nici un acord al locatarilor, nici o licitație deci totul este făcut la bunul plac al administratorului iar locatarii sunt forțați să plătească, fiind pensionari, bolnavi, bătrâni și deci nevoiți să folosească liftul.

Cine este de fapt, proprietarul liftului și care sunt obligațiile locatarilor legate de acest obiect ???

Legea care prevede repartiția cheltuielilor pentru întreținerea liftului după suprafața apartamentului este încă in vigoare sau s-a anulat aceasta aberație ?? vă oferim răspunsul ce urmează.

Ascensorul este un bun comun al tuturor proprietarilor din condominiu ca toate celelalte părți definite de lege ca proprietate comună. Acest lucru reiese din două texte ce se referă, în mod expres, la bunurile comune din cadrul unui condominiu și anume:

- în art. 35 (1) din Legea nr. 196/2018 se arată că „în cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel  - clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private (lit. c);

- conform art. 649 (1) lit. b din Legea nr. 287/2009  - Codul Civil cităm „(1) Sunt considerate părți comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel lit. b) fundația, curtea interioară, structura, structura de rezistenta, pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune, acoperișul, terasele, scările și casa scărilor, holurile, pivnițele și subsolurile necomparțimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii și ascensoarele”.

Ca urmare cheltuielile privind ascensorul sunt de două categorii:

a. cheltuieli privind folosința ascensorului, mai precisa, energia electrică consumată pentru utilizare și care se achită pe număr de persoane ce locuiesc sau desfășoară activități în condominiu;

b. cheltuielile privind întreținerea și repararea ascensorului, indiferent de natura defecțiunilor și nivelul costurilor aferente, care se suportă de proprietari, conform art. 85 din Legea nr. 196/2018 „pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună”

Legea obligă asociațiile de proprietari să constituie un fond de reparații din care se pot suporta integral sau parțial lucrările de genul celor la care faceți referire în scrisoare.

În ce privește nivelul costurilor reparațiilor precizăm că, în conformitate cu HG 410/2016  privind stabilirea condițiilor pentru introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a ascensoarelor și pentru punerea la dispoziție pe piață a componentelor de siguranță pentru ascensoare, fiecare asociație trebuie să încheie un contract cu o unitate autorizată pentru întreținerea și repararea acestuia.

Firma în cauză este obligată să procure piese numai de la furnizori autorizați dat fiind regimul lor special.

Administratorul nu are nici o implicare în activitățile de reparare și întreținere, sub aspect tehnic. Revizia, autorizarea funcționării și recepția se fac exclusiv de către reprezentatul organismului statal investit în acest domeniu, respectiv ISCIR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.