anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Cine şi de ce (II) - Puterea

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Viaţa e complexă şi are multe aspecte.

Astăzi e rândul puterii, iar replica din FilantropicaluiNae Caranfil - „viaţa e complexă şi are multe aspecte” - e cât se poate de valabilă. Mai precis, totul e aranjat, dar nimeni nu poate fi sigur de nimic.

Domnul Crin Antonescu, liderul PNL, este personalitatea pe care Uniunea Social-Liberală a anunţat că o va sprijini la prezidenţiale. Asemenea promisiuni nu pot fi tratate superficial, mai ales că sunt - după standardele democraţiei româneşti - extrem de vechi. Nimeni nu-şi face, însă, prea multe iluzii: domnul Antonescu va fi candidat de-abia în toamnă, după ce şefii partidelor din USL vor semna ultimele hârtii din dosarul de candidatură. Până atunci, PSD poate genera surprize.

Discursurile de la ultimul Consiliu Naţional al social-democraţilor nu reprezintă, neapărat, un semn că partidul va avea un candidat propriu, că ruptura de PNL este inevitabilă, că după europarlamentare îl vom adăuga pe lista prezidenţiabililor pe dl Victor Ponta sau pe orice alt coleg. Este, însă, un semn că aşa ceva se poate întâmpla. Şi nu e vorba neapărat de vreo nemulţumire faţă de Crin Antonescu, de loialitatea liberalilor sau de orice altceva. La fel ar putea sta lucrurile şi dacă PSD ar fi extaziat de comportamentul aliaţilor. În politică, unele lucruri se întâmplă pentru că se pot întâmpla.

Etalarea - pe alocuri, ostentativă - a presiunii exercitate de „baza” partidului asupra liderilor naţionali sau a ambiţiilor unora dintre aceştia din urmă nu îl pune deloc în dificultate pe dl Victor Ponta, în ciuda eforturilor sale de a părea stânjenit şi de a reafirma sprijinul pentru dl Antonescu. Dl Ponta pare a se simţi confortabil la Palatul Victoria, iar acţiunile sale în ceea ce priveşte schimbarea echilibrului preşedinte-premier ar sugera intenţia lui de a rămâne în actualul birou, unde se vor intersecta tot mai multe dintre circuitele puterii. Pe de altă parte, însă, el s-ar putea vedea nevoit să pornească într-o bătălie în care ar fi favorit, dar pe care nu poate fi sigur că o va câştiga. Ar fi mult mai simplu dacă în interiorul PSD ar exista o altă persoană suficient de populară pentru a fi propulsată fără griji înspre Cotroceni. Deocamdată, însă, nu există un asemenea candidat din mânecă.

Până la europarlamentare, chestiunea candidaturii poate fi amânată. Vine mereu înfricoşătoarea iarnă, vin noi şi noi presiuni sociale, iar conducerea PSD le poate cere tuturor să se mobilizeze în sprijinul guvernului. După europarlamentare, însă, va trebui luată o decizie. La limită, PSD ar putea constitui o majoritate cu care să guverneze în cazul unui divorţ zgomotos de liberali, însă nu e o variantă prea agreabilă. Cel mai bine ar fi, pentru social-democraţi, ca actuala coaliţie să continue, iar aceasta ar presupune respectarea angajamentului faţă de liberali sau, eventual, determinarea acestora din urmă să dezerteze.

În ceea ce priveşte continuarea coaliţiei în forma ei actuală, partea proastă este că liderii PSD ar putea să o vândă mult mai uşor propriilor militanţi dacă ar fi modificată, în prealabil, constituţia. Premierul ar deveni mai puternic, preşedintele - mai slab, iar balanţa ar reflecta cumva raporturile de putere în USL. Din păcate pentru toţi cei interesaţi de schimbare, e greu de crezut că la Curtea Constituţională va fi acceptată ideea organizării referendumului constituţional în aceeaşi zi cu turul I al prezidenţialelor: ar însemna să votăm pentru un om fără a şti care ar urma să-i fie prerogativele - aceleaşi (referendumul nu trece) sau altele (referendumul trece). Nici măcar în România nu poate trece aşa ceva, indiferent de jocurile politice din interiorul Curţii.

În privinţa dezertării, e foarte greu de crezut că PNL va ieşi singur de la guvernare, din două mari motive. Primul ţine de obişnuirea cu puterea: extrem de mulţi liberali - mai mulţi ca oricând, după 1989 - se află în funcţii de decizie. În al doilea rând, PNL ar fi cel chemat să plătească şi factura politică şi electorală a divorţului - o factură pe care liberalii ar dori-o expediată în şoseaua Kiseleff.

Dacă alegerile europarlamentare vor da rezultate apropiate de cele ale actualelor sondaje de opinie, nu este deloc exclus ca PSD să ceară noi şi noi concesii, în schimbul menţinerii sprijinului pentru dl Antonescu. Ameninţarea cu o candidatură separată nu ar fi o metodă prea elegantă, dar PSD mai are o variantă: nominalizarea unui candidat fără a declara moartea USL, rămânând în sarcina liberalilor să decidă.

PNL ar avea în esenţă, două variante de răspuns, dacă excludem ideea că dl Antonescu se va retrage disciplinat şi le spune social-democraţilor: „poftiţi, aveţi primul-ministru, luaţi şi preşedintele”. Aşadar, prima ar fi acceptarea sistemului prin care fiecare partid ar avea propriul candidat, cu pact de neagresiune şi susţinere în turul secund (excluzând, desigur, situaţia în care s-ar întâlni chiar cei doi). În ţări cu democraţie mai veche şi mai calmă, un asemenea scenariu ar fi posibil - să concurezi unul împotriva celuilalt la prezidenţiale, dar să colaborezi la guvernare. În România, însă, e greu de crezut că am putea ajunge la aşa ceva.

Cealaltă ar fi semnarea certificatului de deces al USL şi „încheierea” nu a unui pact de neagresiune, ci a unuia de agresiune. Pe acest drum, PNL poate porni cu dl Crin Antonescu sau poate opta pentru alt port-drapel. În rândurile sale există un candidat încă netestat în sondaje, dar care s-a bucurat, constant, de o cotă de încredere rezonabilă. E un politician care nu este prea strâns legat, ca imagine, de prezumtivul rival, dl Ponta. În cazul unei confruntări dure cu PSD în turul secund, ar putea strânge voturi nu doar dinspre actuala opoziţie de centru-dreapta (poate chiar mai bine decât ar face-o dl Crin Antonescu), ci şi dinspre segmentele ceva mai sceptice faţă de clasa politică, în general. Este vorba, desigur, despre dl Klaus Johannis.

S-ar putea spune că dl Antonescu vrea cu orice preţ să candideze. Poate că da, poate că nu. Ce se va întâmpla dacă perspectiva victoriei se îndepărtează? Dacă, totuşi, în ciuda semnelor contrarii, opoziţia se va uni în jurul unui candidat comun şi sondajele vor arăta că dl Crin Antonescu riscă să nu prindă turul doi?

Dacă dl Antonescu va dori să rişte, e foarte probabil că partidul îl va urma. Dar o retragere strategică a dlui Antonescu, deşi improbabilă, nu ar fi absolut deloc iraţională. Indiferent de rezultatul scrutinului, îşi va menţine primatul în partid şi influenţa, atâta câtă există, în viaţa politică românească. Iar în ceea ce-l priveşte pe Klaus Johannis, chiar nu se ştie cum s-ar comporta într-o competiţie directă cu dl Ponta. Nu de alta, dar institutul de sondare condus de purtatorul de cuvânt al guvernului n-a găsit cu cale să testeze dacă primul ministru, prezumtiv învingător în toate turnirurile posibile şi imposibile, l-ar bate în turul doi şi pe cavalerul de la Sibiu. 

 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.