anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Declaraţie politică în Senatul României

Cine sunt adevărații eroi ai aniversării Independenței României? (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-01
 • template cover ziarul de iasi-01
- +

Cel mai important mesaj al Zilei Independenței României trebuie adresat mai ales politicienilor momentului. Românii demonstrează deja de ani buni că au înțeles ce înseamnă să fii independent, să îți iei destinul în propriile mâine și să îl faci mai bun. Și au simțit mereu când trebuie să facă gesturi cu semnificație istorică. Ca acum, când s-au mobilizat exemplar în criza refugiaților ucraineni.

Din păcate, membrii actualei coaliții de guvernare sunt exact pe dos: o gașcă de impostori, obsedați doar de propria îmbogățire și de împărțirea meschină a funcțiilor. Fără simțul istoriei, fără curajul unui om politic adevărat, fără să fi moștenit nimic din puterea acelor înaintași care au adus independența României, în 1877, români simpli, militari și politicieni. 

Efortul de război a fost total acum 145 de ani. Cheltuielile au fost suportate de români, atât în bani, dar mai ales în lupta cu curaj până la victorie. Nici atunci rușii nu ne doreau liberi, dar, ca în multe alte dăți de-a lungul zbuciumatei noastre istorii, au fost puși în fața faptului împlinit. 

Iar Carol I, deși era german și venise de doar 11 ani în România, și-a înțeles misiunea și a înțeles vrerea poporului care l-a adus să-i fie monarh. Chiar și Parlamentul – o instituție astăzi atât de hulită – a acționat la unison și nu a pierdut o șansă mare pentru țară.

Au fost numeroase momente când politicienii s-au ridicat la înălțimea istoriei pe care o trăiau, de la țăranul care a pus sudoare până la încăpățânarea lui Carol I. 1877 a fost unul dintre acestea.

Acum, din păcate, nu este unul dintre aceste momente. Liderii României au acționat ezitant față de Rusia, lăsând impresia că mai degrabă sunt împinși de la spate de NATO și UE să facă ce trebuie. Chiar și vizita diplomatică la Kiev s-a desfășurat după ridicolul cu care ne-a obișnuit această grupare de disperați după averi, cu premierul înlocuindu-l prin manevre de culise pe președintele Senatului. 

A trebuit să vină Prima Doamnă a SUA de la mii de kilometri pentru ca Prima Doamnă a României să viziteze refugiații ucraineni aflați la 5 kilometri de ea. 

Nu mai amintesc aici de trădarea de a bloca exploatarea gazelor din Marea Neagră, mutare perversă prin care România a continuat să importe de la Rusia agresoare.

Aniversăm Ziua Independenței României cu bucuria libertății. Dar și cu tristețea că ne conduc niște netrebnici care nu-și merită țara.


Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.