Cine sunt aleșii care vor reprezenta Iașul în viitorul Parlament. Jumătate dintre ei sunt nume noi
Jumătate din efectivul deputaților de Iași din viitorul Parlament sunt nume noi. Dacă îl punem și pe Alexandru Rafila la socoteală, numărul deputaților „noi” ajunge la șapte. La Senat, candidații PSD și AUR de pe prima poziție a listelor s-au calificat din prima. Cei ai USR și PNL au venit la prima redistribuire, în vreme al cincilea mandat din grupul parlamentar ieșean încă era sub semnul întrebării la finalul primei zile de după alegeri: la PSD sau la S.O.S. România?
Dintre cei 5 senatori și 12 deputați, doar 4 sunt femei.
Trei domni și toți trei
Actualul ministru al Sănătății a fost deputat de București în mandatul care se încheie. Prezența lui pe lista de candidați a PSD Iași pentru Camera Deputaților a fost impusă de președintele partidului, Marcel Ciolacu. În vârstă de 63 de ani – pe care îi va împlini imediat după depunerea jurământului – Alexandru Rafila este profesor la Facultatea de Medicină de la UMF „Carol Davila” Bucureşti.
Cei 12 candidați aflați pe pozițiile eligibile pentru grupul parlamentar ieșean de la Camera Deputaților: Alexandru Rafila, Bogdan Cojocaru, Maricel Popa (PSD), Ciprian Paraschiv, Silviu Gurlui, Cristina Dascălu (AUR), Alexandru Muraru, Sorin Afloarei (PNL), Ștefan Tanasă, Monica Berescu (USR), Simona Macovei Ilie (SOS România) și Ancuța Irimia (POT)
- Citește și: Listele complete de candidați la parlamentare: 300 de nume la Iași, cine sunt favoriții?
Bogdan Cojocaru, 41 de ani, este președintele PSD Iași. Absolvent al Facultății de Informatică de la Unversitatea „Al.I. Cuza”, Cojocaru a fost ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale în 2018, apoi deputat, apoi prefect până astă-primăvară.
Al treilea reprezentant al ieșenilor din partea PSD în Camera Deputaților este Maricel Popa, 63 de ani, fost președinte al organizației ieșene, dar mai cunoscut ca fost președinte al Consiliului Județean. După ce a pierdut CJ-ul în 2020, a obținut un mandat în Senatul României.
AUR: sport, fizică și comunicare
Deși a obținut mai puține voturi la Iași decât PSD, AUR va avea tot trei deputați, al treilea venind în prima etapă a redistribuirii. După sport, Ciprian Paraschiv (50 de ani), a decis să se antreneze în politică. Profesor la Universitatea ieșeană de Medicină, el este mai cunoscut pentru cariera sa în fotbal, de la jucător, la președinte al Politehnicii Iași (până în 2021).
Silviu Gurlui (53 de ani), profesor la Facultatea ieșeană de Fizică, și-a început cariera politică la USR, dar a performat la AUR – mai întâi pe lista de la europarlamentare (fără succes), apoi pe cea pentru Camera Deputaților (de data asta cu succes). S-a făcut cunoscut ieșenilor mai ales pentru intervențiile sale în ceea ce privește poluarea aerului și apei.
- Citește și: Listele de candidați la parlamentare din Iași: Ce jocuri s-au făcut pe ultima sută de metri
Cristina Dascălu (55 de ani), și ea fostă candidată în alegerile europarlamentare din iunie, are un CV impresionant – 13 pagini în forma concisă, după este prezentat documentul pe site-ul Universității Apollonia, unde predă Științele Comunicării.
PNL merge cu actualii deputați
PNL continuă cu doi deputați ieșeni – câți a avut și până acum. În mandatul care tocmai se încheie, PNL Iași a avut și un al treilea deputat „importat” din București, care a și „dezertat” în 2021, la scurt timp după începerea mandatului.
Alexandru Muraru, 42 de ani, conduce filiala ieșeană a PNL și este licențiat și doctor în Științe Politice la Universitatea „Al.I. Cuza”. Teoretic, la Camera Deputaților ar fi făcut echipă cu Sorin Afloarei (34 de ani), revenit între timp pe funcția de președinte al Consiliului Județean Iași. În locul acestuia va urca Sorin Năcuță (55 de ani), un inginer pășcănean care este și acum deputat.
Subprefectul USR devine deputat
La USR găsim un nume nou și unul vechi. Ștefan Tanasă, care tocmai a împlinit 34 de ani, este fostul subprefect din perioada guvernării PNL-USR (2021). De atunci a preluat de la Cosette Chichirău președinția filialei ieșene a partidului, funcție pe care o deține și azi. A absolvit Ingineria Energetică la Politehnica ieșeană.
Monica Berescu, 37 de ani, economistă, este la finalul primului mandat de deputat sub culorile USR.
O ieșeancă de la SOS și o timișoreancă de la POT
Debutante în politică sunt reprezentantele a două partide de asemenea noi. Din partea S.O.S. România, Simona Macovei Ilie (45 de ani) va merge în Parlament ca să susțină interesele ieșenilor cu onestitate și devotament, după cum ne-a declarat într-un mesaj sms. Este juristă de profesie, responsabilă cu comunicarea și acționară la compania de construcții Granit. De la Partidul Oamenilor Tineri vine Ancuța Irimia, 30 de ani, care se recomandă antreprenor. De pe pagina sa de Facebook aflăm că trăiește în Iași, dar că e din Timișoara. De altfel, foarte puține nume dintre contactele menționate pe pagină sunt din Iași.
Mandate adjudecate pentru Cașcaval și Târziu
Rectorul Universității Tehnice, Dan Cașcaval (60 de ani), a decis pe neașteptate la începutul toamnei să adauge o carieră politică lângă cea universitară. Astfel, specializarea sa în Inginerie Chimică va fi dublată de acum înainte de cea în social-democrație, respectiv de senator PSD.
- Citește și: Partidele „suveraniste”, zdrobite în municipiul Iași. USR a câștigat la Senat, PSD, la Cameră
Din partea AUR, ieșenii au trimis în Senat pe unul dintre liderii partidului, Claudiu Târziu, 51 de ani, președintele Consiliului Național de Conducere. Dublu licențiat, în Drept, respectiv în Comunicare și Relații Publice, Claudiu Târziu a fost ales europarlamentar în iunie, ceea ce ar putea duce la renunțarea calității de senator de Iași în favoarea următoarei candidate de pe listă, Cristina Dumitrescu (București).
Cine sunt senatorii USR și PNL
Marius Bodea, 48 de ani, e printre cei mai cunoscuți politicieni ieșeni: contracandidat al primarului Iașului, fost prefect și fost director al Aeroportului Iași, fost deputat PNL și actual senator din partea USR. Bodea a părăsit PNL după ce actuala conducere a partidului l-a făcut membru și candidat la primărie în 2020 pe Mihai Chirica.
Primii patru viitori senatori desemnați ai Iașului sunt: Dan Cașcaval (PSD), Claudiu Târziu (AUR), Marius Bodea (USR) și Lucian Rusu (PNL). Urmează ca redistribuirea națională a voturilor să decidă cine va fi al cincilea senator: Dumitru Manea (SOS România) sau Costel Iosub (PSD).
Lucian Rusu, 40 de ani, a fost propunerea PNL Iași pentru Senatul României. Rusu a mai încercat să intre în Parlament la alegerile trecute, dar atunci doar trei locuri pentru Camera Deputaților au fost eligibile, iar el era pe poziția a cincea. De profesie inginer energetician, Lucian Rusu este în prezent secretar general adjunct la guvern.
Al cincilea mandat, între un ieșean de la PSD și un oltean de la SOS
Al cincilea mandat de senator de Iași ar putea să revină primarului comunei Tătăruși, Costel Iosub, al doilea pe lista de candidați a PSD, sau lui Dumitru Manea, primul de pe lista partidului Dianei Șoșoacă. Dacă Iosub este cunoscut mai ales în comunitatea pe care o conduce ca primar de mai bine de 20 de ani, Manea (68 de ani) este craiovean, scriitor și publicist cu pseudonimul Miron Manega.
La redistribuirea la nivel național urmează să se stabilească dacă acest mandat va reveni PSD Iași – care are un surplus de 18.904 voturi, așadar îi mai trebuie 35.194 voturi până la coeficientul electoral corespunzător unui mandat de senator – sau S.O.S., care are nevoie de încă 28.543 de voturi ca să atingă acest coeficient. (Radu
Publicitate și alte recomandări video