Cine sunt belgienii care fac anual afaceri de aproape jumătate de miliard de lei în Iași? Trei fabrici cu peste 1.000 de angajați
Grupul belgian BMT, activ la nivel global, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 431,8 milioane de lei (cca 87 milioane euro) prin cele trei fabrici din Iași: IG Watteeuw România, BMT Aerospace România și OMCO România. Afacerile grupului pe piața locală au crescut în 2023 cu aproximativ 4% față de anul 2022, când cifra de afaceri totală a celor trei companii a fost de 414,3 milioane de lei, potrivit calculelor făcute de „Ziarul de Iași” pe baza datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Cu toate acestea, deși afacerile au crescut ușor, profitul net al companiilor a scăzut anul trecut până la aproximativ 20 milioane de lei (cca 4 milioane euro), de la 38,7 milioane de lei în 2022 (cca 7,8 milioane euro), ceea ce înseamnă o diminuare a profitului net cumulat de circa 48%. Această scădere a fost cauzată de pierderile înregistrate de BMT Aerospace România în acel an. Cele trei companii au creat în jur de 1.050 de locuri de muncă în Iași în anul anterior. Numărul mediu al angajaților a rămas relativ constant, în anul 2022 fiind 1.056 de oameni care lucrau în cele trei fabrici. Aceste companii locale susțin sectoare importante la nivel global precum transportul, aviația și industria sticlei.
Impactul grupului BMT în economia locală
Potrivit informațiilor de pe site-ul grupului, BMT este un holding industrial de familie care investește în prelucrarea de înaltă precizie a angrenajelor și transmisiilor, pe de o parte, și în fabricarea și proiectarea echipamentelor de matriță pentru industria containerelor din sticlă, pe de altă parte. În Iași, grupul are trei companii care operează în aceste domenii, anume IG Watteeuw România, cunoscută pentru producția de angrenaje și componente de transmisie mecanică destinate unor industrii diverse, inclusiv agricultură și transport feroviar, BMT Aerospace România, care furnizează echipamente pentru industria aerospațială, în timp ce OMCO România produce matrițe pentru industria sticlei.
Detalii despre evoluția financiară a companiilor din Iași care fac parte din grupul BMT
IG Watteeuw România SRL (IGW) a avut o cifră de afaceri anul trecut de circa 166 milioane de lei, cea mai mare valoare de când a fost înființată societatea, în anul 2007, și un profit net de 8,5 milioane de lei în același an. Față de anul 2022, afacerile au fost mai mari cu 5%, însă profitul net a scăzut cu 43%. În 2022, compania raporta la MFP o cifră de afaceri de 157,9 milioane de lei și un profit net de 15,1 milioane de lei.
IGW avea un număr mediu de 340 de angajați la finele anului trecut, în scădere comparativ cu 2022, când erau 353 de oameni în unitatea de producție din Iași. Compania produce angrenaje de calitate superioară (până la 2 metri), piese prismatice (până la 3 metri) și subansambluri, de la o singură piesă la serii superioare. Soluțiile lor sunt utilizate într-o varietate de aplicații și piețe (de exemplu, compresoare, motoare, pompe, scanere, mașini feroviare, agricole și de construcții), după cum se menționează pe site-ul companiei. Pe lângă Iași, mai au fabrici în Belgia, China, India și SUA. Pe site-ul companiei se menționează faptul că în fabrica din Iași, amplasată pe bulevardul Chimiei, se produc angrenaje de până la 1,2 m pentru diverse piețe industriale.
BMT Aerospace România a trecut pe profit anul trecut
BMT Aerospace România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 103,2 milioane de lei, cu 31% mai mare decât raporta în anul 2022, când valoarea afacerilor a fost de 78,5 milioane de lei, conform bilanțului depus la MFP. Profitul net s-a ridicat la 4,1 milioane de lei anul trecut, după ce compania a mers în ultimii șase ani pe pierderi.
BMT Aerospace și-a extins echipa cu 27 de oameni în 2023, ajungând la un număr mediu de 326 de persoane în unitatea de producție din județul Iași, situată pe șoseaua Iași-Tomești. Este singura fabrică a companiei belgiene din România, alături de cele din Belgia și SUA. Compania este activă în cinci segmente-cheie ale pieței aerospațiale: angrenaje de acționare, cutii de viteze pentru motoare cu turbină, arbori și cuplaje, precum și angrenaje de înaltă precizie. În fabricile sale din România și Statele Unite, BMT Aerospace produce cutii de viteze pentru motoare cu turbină, arbori, cuplaje, angrenaje cu detalii de precizie superioară și roți dințate conice, elicoidale și inelare.
Ce produce OMCO România în Iași
Cât privește OMCO România, anul trecut a înregistrat scăderi atât în afaceri, cât și la profit, în timp ce numărul angajaților a fost redus. Potrivit datelor din situația financiară disponibilă la MFP, societatea a avut o cifră de afaceri anul trecut de circa 162,6 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 8,5% comparativ cu 2022, și un profit net de 7,3 milioane de lei, mai mic cu 69% față de un an înainte. Numărul mediu de angajați a fost 384 la finele anului trecut. În 2022, afacerile companiei au fost de 177,9 milioane de lei, iar profitul net de 23,6 milioane de lei, cu un număr mediu de 404 angajați în fabrica din județul nostru, amplasată în Zona Industrială Țuțora, pe bulevardul Virgil Săhleanu.
OMCO oferă o gamă de componente de matriță pentru ambalarea recipientelor din sticlă, fie că este vorba despre alimente, băuturi, cosmetice sau produse farmaceutice. OMCO produce diverse tipuri, grade de fontă și bronz, în funcție de cerințele de producție a sticlei, potrivit informațiilor de pe site-ul grupului BMT. În afară de piese turnate pentru matrițe de sticlă, turnătoriile OMCO produc și piese turnate pentru echipamente de inginerie mecanică și oferă o gamă largă de materiale și piese cu geometrie complexă în loturi mici și medii. Mai are fabrici în Croația, UK, Turcia și Africa de Sud.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video