Cine sunt candidații pentru postul de episcop al Iașilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cine sunt candidații pentru postul de episcop al Iașilor

GALERIE
sinod
  • sinod
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis ieri, în urma unui Sinod Mitropolitan organizat cu ocazia hramului de la Catedrala Mitropolitană, desemnarea a două nume pentru ocuparea postului de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

 „Adjunctul” Înaltpreasfinţitului Teofan va fi decis între arhimandritul Horia Nichifor, stareţ al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, şi arhimandritul Ioan Harpa, care este stareţ al Mănăstirii Popăuţi din Botoşani şi, conform doxologia.ro, exarh al mănăstirilor din zona Botoşani. Votul final va fi oferit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care urmează să se întrunească în partea a doua a lunii februarie. Ei vor decide, astfel, cine îi va lua locul Preasfinţitului Calinic, care a fost ales anul trecut Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi va deveni episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Contactat telefonic, pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a confirmat informaţia, dar nu a oferit mai multe informaţii, menţionând că vor face precizări în apropiere şedinţei Sfântului Sinod.

Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, în momentul vacantării unei poziţii de episcop-vicar, alegerea este mai simplă decât în cazul unui episcop. Fiind vorba de un „adjunct”, episcopul trebuie să vină cu minimum două propuneri, validate de Sinodul Mitropolitan, iar votul final şi secret este oferit în şedinţa Sfântului Sinod. Dacă în cazul desemnării unui nou episcop se consultă şi Adunarea eparhială din Episcopia unde acesta îşi va desfăşura activitatea, care poate propune un nume, iar Sfântul Sinod poate propune la rândul său o nouă persoană pentru funcţia respectivă, în cazul vicarilor se alege dintre propunerile primite.

Din sursele „Ziarului de Iaşi”, preferinţa lui IPS Teofan este pentru arhimandritul Horia Nichifor, un apropiat colaborator al mitropolitului, acesta fiind exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor încă din 2009. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.