Vestea și mai proastă este faptul că acești pensionari riscă să nu ia bani nici, la 1 ianuarie, atunci când punctul de pensie (sau punctul de referință) se indexează cu inflația.
Vizați sunt pensionarii care au muncit în condiții grele, dar nu numai ei.
Practic, prin noua lege, o parte din beneficiarii sistemului public de pensii riscă să le fie mulți ani înghețate veniturile pentru că au puțini ani munciți, dar un punctaj foarte mare (punct mare de referință).
Ei nu vor lua puncte de stabilitate care să îi ajute să obțină o pensie mai mare. Vezi formula la finalul articolului.
La recalcularea ei ar trebui să primească o pensie mai mică. Dar, legea pensiilor spune că nicio pensie nu va scădea. Din păcate, unii dintre ei NU vor primi indexarea cu inflația care se dă la fiecare 1 ianuarie deoarece li s-au pus deja bani în plus pentru a nu avea pensia scăzută la reclaculare.
Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia indexată următorii 10 ani? Urmează procese
Respectivii pensionari au obținut, pe baza contributivității, un punct de referință foarte mare, mult peste valoarea de 81 de lei cât este stabilit prin noua lege a pensiilor.
Ei riscă, astfel, să nu primească niciun ban în plus la indexările de pensii de la fiecare 1 ianuarie, din anii ce vor veni. Și asta pentru indexarea cu rata inflației a punctului de pensie (81 de lei) va fi sub caloarea VPR pe baza căreia li s-a (re)calculat pensia.
Mai mult, pe newsweek