Cine sunt cei mai expuşi? 500 de profesori ieşeni riscă să-şi piardă pâinea, cu „Legea lui Pop“

miercuri, 30 octombrie 2019, 02:59
3 MIN
 Cine sunt cei mai expuşi? 500 de profesori ieşeni riscă să-şi piardă pâinea, cu „Legea lui Pop“

Aceasta este estimarea realizată la nivelul USLIP Iaşi. Care ar fi domeniile cele mai afectate?

Reţeaua şcolară ieşeană riscă să piardă aproximativ 500 de cadre didactice în cazul în care se va aplica reducerea numărului de ore la planul cadru din învăţământul gimnazial şi cel liceal. Calculul aparţine conducerii Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniver­sitar Iaşi. „Acestă modificare de lege înseamnă, invariabil, reduceri de personal. Şi aici nu mă refer neapărat la personalul didactic necalificat din şcoli, pentru că la nivelul judeţului Iaşi sunt puţini. E vorba că îşi vor pierde postul oameni calificaţi“, a subliniat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi. Acesta a adăugat că cei mai afectaţi vor fi profesorii de la ciclul gimnazial, mai ales la disciplinele acolo unde în orar figurează ca având o singură oră pe săptămână. Este cazul profesorilor care predau chimie, fizică, geografie sau istorie, şi nu numai.

În cazul în care aceştia, ca număr de ore, coboară sub cele 18 prevăzute de norma didactică, vor fi nevoiţi să-şi găsească o completare la altă unitate de învăţământ. „Asta în cazul în care vor putea găsi această completare de normă, pentru că peste tot se va aplica tăierea planului cadru. O altă problemă este că, dacă un profesor are norma didactică sub nouă ore de predare la clasă, acesta nu îşi poate susţine definitivatul. Deci, oricum, pe lângă cei disponibilizaţi, vor fi şi alţii care vor alege, aşa cum s-a mai întâmplat de-a lungul altor guvernări, să părăsească şcoală definitiv“, a adăugat Laviniu Lăcustă. Precizăm că la nivelul reţelei de învăţământ preuniversitar ieşean există aproximativ 160 de şcoli gimnaziale şi câteva zeci de licee. Un calcul matematic arată că, la 1.429 de profesori care activează în învăţământul gimnazial şi alţi 755 câţi sunt la cadredră în licee, odată cu aplicarea reducerii cu 5 ore a planului cadru dispar 396 de norme didactice din şcolile generale şi alte 84 de norme de profesori care predau la clasele IX-XII.

Pe 21 octombrie a.c., Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale, modificare iniţiată de fostul ministru al Educaţiei dar şi ex-lider de sindicat la nivel naţional, Liviu Pop. Astfel, vor fi prevăzute, în medie, 20 de ore în învăţământul primar, 25 de ore în învăţământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. În urma evaluărilor făcute de sindicate, dacă această modificare va fi transpusă în lege, la nivel naţional se va ajunge la reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 de norme.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii