anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Cine sunt cei trei care vor decide cum se dezvoltă Iaşul în următorul deceniu

GALERIE
Iasi
  • Iasi
- +

Mai multe companii vor să actualizeze două strategii ale Iaşului vitale pentru obţinerea de fonduri europene în următorul deceniu. Este vorba despre Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). În baza celor două documente, Primăria Iaşi a atras fonduri UE şi în actuala programare bugetară (2014 – 2020), dar pentru următorul exerciţiu european (2021 – 2027) sunt necesare actualizări în noul context strategic de finanţare. 

Refacerea SIDU şi PMUD va determina şi o listă extinsă a proiectelor propuse pentru următorii 10 ani la Iaşi, iniţiative care vor fi prioritizate şi ulterior depuse pentru obţinerea fondurilor UE. Pentru actualizarea documentelor strategice, Primăria beneficiază tot de o finanţare europeană, valoarea contractului fiind de circa un milion de lei (inclusiv TVA).

Trei ofertanţi s-au înscris la licitaţie

La procedura lansată de Primărie în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP) s-au înscris trei asocieri de firme: Civitta Strategy – TTL Planning (ambele din Bucureşti), Sigma Mobility Engineering (Piteşti) – Avensa Consulting (Iaşi) şi Urban Scope – Consultanţă şi Asistenţă Tehnică SRL (ambele din Bucureşti). La începutul acestui an, o firmă care participă la licitaţie (Civitta) a mai încheiat un contract cu Primăria Iaşi, respectiv pentru realizarea unui plan strategic de dezvoltare a zonei Moara de Vânt după un concept „Smart City”.

În cazul actualizării SIDU, adjudecatarul licitaţiei va urmări următoarele etape: analiza situaţiei existente, actualizarea viziunii de dezvoltare şi obiectivelor SIDU, conturarea planului de acţiune (inclusiv cu un nou portofoliu de proiecte), consultarea populaţiei şi a actorilor locali şi, nu în ultimul rând, actualizarea metodologiei de implementare, monitorizare şi evaluare a documentaţiei. „Elaborarea listei lungi de proiecte va ţine cont de toate sursele de finanţare publicate la data actualizării strategiei. Se va asigura corelarea cu portofoliul de proiecte propus prin PMUD. (...) Se va avea în vedere şi posibilitatea fazării unor proiecte cuprinse între SIDU 2014 – 2030, cu şanse reduse de implementare până în 2020, respectiv 2023”, se arată în caietul de sarcini.

Conform sursei citate, înainte şi după elaboarea unei variante draft a SIDU vor fi organizate câte 4 consultări publice. În ceea ce priveşte actualizarea PMUD, principalii parametri utilizaţi vor consta, printre altele, în verificarea planurilor de investiţii actuale (publice şi private), creşterea atractivităţii transportului public şi a vehiculelor nemotorizate, analiza rutelor de transport, scoaterea transportului de marfă din oraş, dezvoltarea reţelelor de ciclism şi a zonelor pietonale, stabilirea unei politici complete de parcare, fluidizarea traficului şi înfiinţarea de benzi unice pentru transport public. Documentele strategice trebuie actualizate în maximum 12 luni de la semnarea contractului, ceea ce creează premisele ca variantele finale ale SIDU şi PMUD să fie publicate cel târziu la sfârşitul anului 2021.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.