Cine sunt ieșenii care câștigă cel mai bine? Salariul mediu: la Iași 4.997 lei, la Cluj și București peste 6.000 lei. Cifre la zi
Doar trei lei au despărțit salariul mediu net încasat de ieșeni în luna mai de pragul de 5.000 de lei. Cu lefuri medii de 4.997 lei, ieșenii au avut al șaselea cel mai mare salariu din țară. La Cluj și București, salariul mediu este peste 6.000 lei.
Potrivit Direcției Județene de Statistică Iași, la nivelul județului salariul mediu net a crescut cu 13,7% față de mai 2023 și cu 2,5% față de luna aprilie. În același timp, numărul angajaților din județ a ajuns la 196.184 persoane, cu 2.692 mai multe față de mai 2023, dar în scădere cu 180 de salariați față de aprilie. Care au fost însă salariații cu cele mai mari lefuri? Pentru a răspunde la această întrebare, am analizat date centralizate de Institutul Național de Statistică.
5.118 lei media pe țară, 4.997 lei media pe Iași
Salariul mediu net în România a fost în luna mai de 5.118 lei, însă doar trei județe din România depășesc pragul salariului mediu net de 5.000 de lei (Timiș, Sibiu și Ilfov) și doar în Municipiul București și în Cluj angajații sunt plătiți cu lefuri medii de peste 6.000 de lei.
Deși aflat în topul județelor cu cele mai mari salarii (pe locul 6), Iașul este primul dintre județele în care salariul mediu net este sub pragul de 5.000 de lei și cu 2,4% sub salariul mediu net calculat la nivelul României. Doar trei lei au despărțit salariul mediul din Iași de pragul de 5.000 de lei.
În București, salariul mediu net a fost cu 26% mai mare decât în restul țării, în Cluj cu 19%, iar în Timiș cu 10%. Lefuri mai mari decât ieșenii au încasat și angajații din Sibiu și Ilfov, acolo unde salariul mediu net în luna mai a fost de 5.385 de lei, respectiv 5.154 lei.
În topul județelor cu cele mai mari salarii nete încasate de angajați, în medie, în luna mai, s-a aflat și județul Bacău, pe locul 10, cu o leafă medie netă de 4.725 de lei. (cu 8% mai mică decât salariul mediu net din România).
Celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est s-au situat în jumătatea de jos a clasamentului, printre județele cu cel mai prost plătiți angajați. În Județul Neamț (locul 23 din 42 de județe inclusiv Municipiul București), salariul mediu net a fost de 4.305 lei, în Vaslui (locul 27 în țară) a fost de 4.230 lei, iar în Botoșani (locul 36), de 4.031 lei. Angajații din Suceava au primit, în medie, cele mai mici salarii nete din regiune, de 4.010 lei. Doar în Teleorman, Vrancea, Harghita și Hunedoara (3.752 lei) s-a încasat un salariu mediu net mai mic decât el al sucevenilor.
Salariul angajaților din Industrie și Construcții din Iași a scăzut cu 1,4% în mai față de aprilie
Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Iași, salariul mediu net din sectorul Serviciilor a crescut cel mai mult, atât față de luna anterioară (+3,8%), cât și față de mai 2023 (+15,2%). Ieșenii angajați în companii din „Agricultură, Silvicultură, Piscicultură” au beneficiat și ei de o mică majorare a salariului mediu net în luna mai față de aprilie (0,9%), însă angajații din Industrie și Construcții au primit un salariu mai mic față de luna anterioară (-1,4%) și au simțit și cele mai mici creștere salariale de la un an la altul, în perioada mai 2023 – mai 2024 (8,5%).
Legendă: În judeţul Iași, angajații din Industrie și Construcții au primit în luna mai un salariu mediu net mai mic cu 1,4% față de aprilie; sursă date: Direcția Județeană de Statistică Iași
Pe domenii principale de activitate, angajații din sectorul Serviciilor au primit, în medie, cele mai mari salarii din România. În mai, salariul mediu net în acest sector era de 5.381 de lei. Sectorul Serviciilor include companiile din domeniul “Informații și Comunicații”, acolo unde se regăsesc angajații care încasează, în medie, lefuri de două ori mai mari decât salariul mediu net pe țară. În Iași, salariul mediu net din sectorul Serviciilor a fost de 5.223 lei, cu 158 de lei mai mic decât media la nivel național.
Aceleași județe care au depășit Iașul în ce privește salariul mediu din luna mai au foste cele care au plătit angajaților lor din sectorul de Servicii salarii superioare celor încasate de ieșeni. Diferă doar ordinea: în Servicii, companiile din județul Cluj au oferit angajaților cel mai mare salariu mediu net din țară (6.613 lei, cu 23% mai mult decât media la nivel național), urmate de cele din București (6.584 lei), Timiș (5.779 lei) și Sibiu (5.573 lei). Doar în aceste patru locuri salariul mediu net din sectorul serviciilor a fost mai mare decât media sectorială calculată la nivel național.
Pe poziţia a cincea în topul celor mai mari salarii în Servicii, Județul Ilfov a avut un salariu mediu net de 5.247 lei (-2% față de media din România), în timp ce la Iași salariile din acest sector au fost cu 3% mai mici decât media pe țară.
La nivelul regiunii, în Bacău au fost cele mai mari salarii medii nete din Industrie și Construcții
În sectorul Industriei și Construcțiilor, niciun județ din Regiunea Nord-Est nu a fost printre primele zece cu cele mai mari salarii în luna mai.
Salariul mediu net în România a fost în Industrie și Construcții de 4.695 de lei, în timp ce în Bacău (județul din Regiunea Nord-Est cu cele mai mari salarii nete plătite în mai în acest sector) salariul mediu net a fost de 4.483 lei (-5%). Astfel, Bacăul a fost pe locul 13 în topul județelor cu cele mai mari salarii nete din Industrie și Construcții, în timp ce Iașul s-a situat pe locul 15, cu 4.427 de lei (salariul mediu net încasat de angajații din Industrie și Construcții).
Din regiune, Județul Neamț a avut următorul cel mai mare salariu mediu net achitat angajaților din Industrie și Construcții (3.969 lei, locul 27 între județe), în timp ce Vaslui ( 3.794 lei), Suceava (3.760 lei) și Botoșani (3.747 lei) au fost pe locurile 33-35.
Salarii cu peste 30% mai mici decât media sectorială la nivel național li s-au plătit angajaților din Teleorman (3.217 lei) și Brăila (3.178 lei).
Salariile agricultorilor, silvicultorilor și piscicultorilor din Botoșani, cele mai mici din țară
Dacă salariații ieșeni din sectorul Servicii au avut un salariu mediu net cu 158 de lei mai mic decât salariul mediu net din România din acest sector, iar cei din Industrie și Construcții au primit lefuri cu 268 de lei mai mici decât leafa medie din România din domeniul lor de activitate, angajații din Agricultură, Silvicultură, Piscicultură din Iași au avut, în schimb, salarii cu 368 de lei mai mari decât media la nivel național. Salariul mediu net în Agricultură, Silvicultură, Piscicultură a fost în Iași de 4.389 de lei, iar în România de 4.021 lei. Totuși, în comparație cu alte județe, Iașul a fost abia pe locul al 12 ca nivel salarial în agricultură.
Agricultorii din Vâlcea au primit cele mai mari salarii(5.236 lei), cu 30% mai mari decât media pe țară.
Din Regiunea Nord-Est, județul Suceava își plătește agricultorii cu cel mai bun salariu mediu net (4.465 lei în luna mai, cu 11% peste media pe țară), Iașul cu peste 9% peste media salarială sectorială și Neamțul cu 5% peste media națională (4.207 lei).
În schimb, salariile agricultorilor din Botoșani au fost cele mai mici din țară. Angajații din agricultură, silvicultură și piscicultură din Botoșani au încasat un salariu mediu net de 2.929 lei, cu 27% mai mic decât au primit în medie agricultorii din restul țării. Botoșani a fost, de altfel, și singurul județ în care s-au mai plătit oficial salarii medii nete sub 3.000 de lei.
Publicitate și alte recomandări video